SDG status rapport 2020 gepubliceerd door CBS
Vorige week publiceerde Centraal Bureau voor de Statistiek het statusrapport van de voortgang van Nederland op weg naar de 17 duurzame ontwikkelingsdoelen. De 17 SDG’s (Sustainable Development Goals) zijn uitgesplitst in 169 subdoelen, waaraan concrete indicatoren zijn verbonden. Hoe ver is Nederland in het behalen van de gestelde ontwikkelingsdoelen ten opzichte van haar EU-genoten? Wij praten je bij, en geven de doelen een extra boost met een online SDG boekje!
Samenvatting van het statusrapport
Alhoewel de 17 SDG’s steeds meer mondiale aandacht krijgen, wordt een groot aantal van de doelen nog steeds niet geadapteerd in organisaties. Dit blijkt uit de analyse die het CBS heeft uitgevoerd tussen 2012-2019, waarin is gekeken in hoeverre de verschuiving zich positief of negatief beweegt naar het behalen van een betreffende SDG. Uit het rapport blijkt dat de meest geïmplementeerde SDG’s in Nederland SDG 6, 7, 12, 13 & 17 zijn. CBS beoordeeld deze SDG’s als doelen waar Nederland duidelijk stappen in aan het maken is.
- SDG 6: Schoon water en sanitair; Nederland staat op de tweede plaats in de EU-ranking voor de mate van geïntegreerde watervoorradenbeheer.
- SDG 7: Betaalbare en duurzame energie; Net als de meeste EU landen neemt Nederland maatregelen. Desondanks: het aandeel in hernieuwbare t.o.v. niet hernieuwbare energie is in Nederland het laagst(!) van alle 28 EU-landen.
- SDG 12: Verantwoorde consumptie en productie; Nederland zit in de top van alle EU-landen. Toch blijft de agrarische sector achter.
- SDG 13: Klimaatactie; Opmerkelijk, in broeikasgasemissies per inwoner staat Nederland op de 24e plaats van de 28 EU-landen
- SDG 17: Partnerschap om de doelstellingen te bereiken; Nederland staat aan de top in de EU-ranking.
Ook is er aantal SDG’s dat wordt opgepakt, maar nog niet voldoende ruchtbaarheid krijgen om concrete resultaten te boeken. Dit zijn de SDG 2, 3, 5, 8 9 en 16.
- SDG 2: Geen honger;
- SDG 3: Goede gezondheid en welzijn;
- SDG 5: Gendergelijkheid;
- SDG 8: Waardig werk en economische groei;
- SDG 9: Industrie, innovatie en infrastructuur;
- SDG 16: Vrede, veiligheid en sterke publieke diensten.
Naar de overige doelen is Nederland niet beter op weg of drijft ons land zelfs verder af van het behalen hiervan:
- SDG 11: duurzame steden en gemeenschappen
- SDG 14: Leven in het water
- SDG 15: Leven op het land
- SDG 1: Geen armoede
- SDG 4: Kwaliteitsonderwijs
- SDG 10: Ongelijkheid verminderen
COVID-19 en SDG’s: grote negatieve effecten op armoede en mondiale ongelijkheid
Zoals verwacht heeft het Coronavirus een grote impact op het behalen van de duurzame ontwikkelingsdoelen. Door de economische neergang stijgt de werkloosheid en de armoede. Wat direct leidt tot meer ongelijkheid (zowel wereldwijd als binnen bevolkingsgroepen in de maatschappij). Indirecte gevolgen van het virus zijn onderwijsachterstand en (mentale) gezondheidsklachten. De gevolgen maken het behalen van de SDG’s moeilijker, maar zeker niet minder relevant. In tegendeel, misschien wel belangrijker dan ooit tevoren.
Maakt jouw organisatie het verschil?
Voldoen aan (toekomstige) wetgeving. Een uniek concurrentie voordeel willen opdoen. Een meer kansrijker en efficiëntere bedrijfsvoering. Een goede werkgever zijn. Geven om de wereld van morgen. Allemaal goede redenen om te starten met bijdrage te leveren aan de 17 Sustainable Development Goals. Maar waar begin je? Het antwoord is inzicht. Meten waar jouw organisatie nu staat, daar draait het om. Met onze gratis 0-meting ontstaat een goed inzicht in de huidige stand van zaken met betrekking tot duurzaamheid in jouw bedrijfsvoering. Alvast een start maken in je zomerperiode? Download het gratis online SDG boekje, waarin wij met voorbeelden en filmpjes per SDG uitleggen hoe jij bijdrage kunt leveren. Wacht niet langer, start vandaag met de wereld van morgen!