SDG 8: Waardig werk en economische groei

Sustainable Development Goals 8 (SDG 8) is opgesteld om fatsoenlijk en werk te creëren voor iedereen op de wereld. Hierbij dienen er goede werkomstandigheden te zijn. Ook dient het werk economische groei te stimuleren zonder dat het milieu wordt aangetast. Tussen 2016 en 2030 zijn er 470 miljoen extra banen nodig. Hoe kan jouw organisatie bijdrage leveren een dit achtste ontwikkelingsdoel? SUB – Sustainable Boost legt het je uit!

 

 

Je kunt bijdrage leveren aan SDG 8 door duurzame maatregelen te nemen op het gebied van werkomstandigheden, werkgelegenheid en samenwerkingen.

Werkomstandigheden bevorderen door duurzame maatregelen

Arbeidsomstandigheden kunnen worden verbeterd door werknemers te stimuleren om gezonder te leven. Dit kun je doen door planten toe te voegen aan werkplekken en beweging te stimuleren. Ook kun je met gezonde en duurzame eetvoorzieningen het werkklimaat bevorderen. Op het gebied van werkomgeving kun je bijdrage leveren door een passend huisvestingsbeleid op te stellen. In dit beleid dien je rekening te houden met groei/krimp, leegstand en nieuwbouw.

Eerlijke kansen voor iedereen

Het beleid rondom arbeid en facilitaire voorzieningen van jouw organisatie kun je inrichten op een eerlijke wijze. Door rekening te houden met minderheden en maatschappelijke instanties ontstaan kansen voor iedereen. Dit levert een bijdrage aan het derde duurzame ontwikkelingsdoel. Voorbeelden van duurzame maatregelen die eerlijke kansen bieden zijn hieronder te lezen

Inkopen vanuit maatschappelijk oogpunt

PSO Prestatieladder gecertificeerde organisaties (een keurmerk voor de mate van sociaal ondernemen), of Sociale Werkplaats (SW) bedrijven bieden kansen voor iedereen. Door in te kopen van PSO en SW organisaties ontstaan eerlijke kansen voor mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt. Het hanteren van deze inkoop wijze zorgt dat jouw organisatie voldoet aan de quotum wet. Per 1 januari 2020 is deze wet van kracht.

Maatschappelijk verantwoord werven van personeel

Sinds 2015 is de Participatiewet van kracht, met als doel het zorgen voor arbeidsmarkt toeleiding voor mensen met een arbeidsbeperking en/of afstand tot de arbeidsmarkt. Door personeel aan te nemen met een afstand op de arbeidsmarkt of beperking lever je bijdragen aan SDG 8. Daarbij kun je als organisatie loonkostensubsidie ontvangen voor bieden van werk aan deze personen.

Eerlijke kansen vanuit onderwijs

In hoeverre staat jouw organisatie in verbinding met het onderwijs? Biedt de organisatie stageplaatsen en afstudeeropdrachten aan leerlingen en studenten? Hierdoor ontstaat een betere aansluiting tussen het onderwijs en de arbeidsmarkt en kan opleiding en vraag vanuit de markt beter gematchd worden.

Samenwerkingen

Ook kun je bijdrage leveren aan SDG 8 door duurzame samenwerkingen aan te gaan met maatschappelijk verantwoordelijke instanties. Het beschikbaar stellen van bedrijfsruimte voor maatschappelijke initiatieven is hier een voorbeeld van. Ook kun je als organisatie cohesie bevorderen door samenwerkingen aan te gaan in de regio. Dit kunnen samenwerkingen met maatschappelijke organisaties (bijvoorbeeld met het onderwijs), bedrijven en inwoners zijn.

SUB Barometer

Met de SUB-barometer helpen wij organisaties om inzicht te krijgen in het duurzaamheidsprofiel van hun facilitaire bedrijfsvoering en de vertaalslag te maken van duurzaamheidsambities naar concrete maatregelen. Maatregelen die direct verwerkt kunnen worden tot (inkoop) actieplannen. Wij helpen graag bij het invullen van de SUB barometer en het verzilveren van duurzaamheidsambities. Wil je weten hoe goed jouw organisatie op weg is naar invulling van de 17 SDG’s? Doe de gratis 0-meting!

Deel dit artikel

Lees meer blogs

05-11-2019

Whitepaper Duurzaam Facility Management en SDG’s

Doet jouw organisatie aan duurzaam facility management? De Nederlandse overheid...
23-12-2021

In beeld: Onze terugblik op 2021

Aan het einde van het jaar is het moment van...
Tips voor Externe Adviseurs om Opdrachtgevers Voor te Bereiden op CSRD-Compliance
30-09-2024

5 Tips voor externe adviseurs om opdrachtgevers voor te bereiden op CSRD-compliance

Hoe accountants en duurzame adviseurs hun opdrachtgevers klaar kunnen maken...

Kunnen we je helpen?

Neem telefonisch contact met ons op 085-060 9202 of stuur ons een e-mail. Dan bespreken we meteen alle opties die we voor je hebben.

Super dat je ons hebt gevonden!

We houden je graag op de hoogte van alle duurzame ontwikkelingen. Wil jij dat ook?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en je ontvangt elke maand het laatste nieuws, interviews, tips en meer in je mailbox.