SDG 15: Leven op het land

Sustainable Development Goal 15 (SDG 15) is opgesteld om het gebruik van ecosystemen te verduurzamen. De aarde verliest jaarlijks 13 miljoen hectare bos. Daarbij ontstaat jaarlijks een woestijnvorming van 3,6 miljard hectare. Ook in Nederland zijn er problemen met betrekking tot ontbossing. Ongeveer 33% van de boomsoorten in Nederland staan op de Rode Lijst en zijn dus bedreigd. Hoe kan jouw organisatie bijdrage leveren aan dit duurzame ontwikkelingsdoel? SUB – Sustainable Boost legt het je uit!

 

 

Duurzaamheidsparagraaf opnemen in inkoopvoorwaarde

Door een paragraaf over duurzaamheid op te nemen in het inkoopbeleid kun je bijdrage leveren aan SDG 15. Dit is een paragraaf waarin de duurzaamheidsambities voor de komende jaren staan beschreven. Ook kun je in jouw organisatie haar inkoopvoorwaarden een paragraaf opnemen over duurzaamheid. Dit zijn voorwaarden op het gebied van duurzaamheid waaraan leveranciers bij het afsluiten van een overeenkomst aan moeten voldoen. Deze paragrafen zorgen ervoor dat externe partijen rekening dienen te houden met duurzaamheid en dat jouw organisatie zich kan profileren als betekenisvol.

Groenoplossingen in werkomgeving

Groenoplossingen in de werkomgeving bieden kansen voor mens en milieu. Uit onderzoek blijkt dat groen op kantoor (meer planten op de werkvloer) zorgt voor stress vermindering en verbetering van het geluksgevoel. Hierdoor stijgt de productiviteit van medewerkers met meer dan 10%. Ook draagt het plaatsen van groen rondom de werkomgeving bij aan het bestrijden van ontbossing en een beter milieu. Dit kan je doen door een groendak te plaatsen en door bomen en bloemen te planten.

Printbeleid

Maakt jouw organisatie gebruik van een Follow Me printoplossing voor het vrijgeven van printopdrachten? Dit is een printoplossing waarmee medewerkers printopdrachten op elke gekoppelde printer of multifunctional kunnen printen. Printopdrachten worden pas vrijgegeven na identificatie met een chipkaart, token, of code. Dit voorkomt onnodig papier- en elektriciteitsverbruik door printers. Een printbeheer oplossing (managed print services) kan toezicht houden op al het print- en multifunctional apparatuur binnen een organisatie. Hierdoor is het mogelijk om print gewoonten te controleren waardoor het papiergebruik kan worden verminderd.

Inkoop fair trade producten

Door fair trade producten te kopen investeer je in mensen in ontwikkelingslanden. Via fair trade ontvangen zij een eerlijke prijs voor hun producten en werken zij onder menswaardige omstandigheden. Ook wordt bij fair trade productie aandacht besteed aan milieuvriendelijke productieprocessen. Je kunt hier een actief beleid op voeren met jouw catering faciliteit

SUB Barometer

Met de SUB-barometer helpen wij organisaties om inzicht te krijgen in het duurzaamheidsprofiel van hun facilitaire bedrijfsvoering en de vertaalslag te maken van duurzaamheidsambities naar concrete maatregelen. Maatregelen die direct verwerkt kunnen worden tot (inkoop) actieplannen. Wij helpen graag bij het invullen van de SUB barometer en het verzilveren van duurzaamheidsambities. Wil je weten hoe goed jouw organisatie op weg is naar invulling van de 17 SDG’s? Doe de gratis 0-meting!

Deel dit artikel

Lees meer blogs

SDG 3 Goede gezondheid en welzijn
29-07-2019

SDG 3: Goede gezondheid en welzijn

Sustainable Development Goal 3 (SDG 3) is opgesteld om goede...
13-03-2024

Week van de circulaire economie: Drie Quick Wins van Jeroen en Babs

Deze week, 11-16 maart 2024, is het de Week van...
12-05-2021

Duurzame bedrijfsvoering: een Whitepaper voor Zorg

Heeft jouw zorginstelling de SDG’s al ingebed? De Sustainable Development...

Kunnen we je helpen?

Neem telefonisch contact met ons op 085-060 9202 of stuur ons een e-mail. Dan bespreken we meteen alle opties die we voor je hebben.

Super dat je ons hebt gevonden!

We houden je graag op de hoogte van alle duurzame ontwikkelingen. Wil jij dat ook?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en je ontvangt elke maand het laatste nieuws, interviews, tips en meer in je mailbox.