SDG 13: Klimaatactie

Sustainable Development Goal 13 (SDG 13) “Klimaatactie” is opgesteld om klimaatverandering en haar impact te bestrijden. De opwarming van de aarde heeft grote gevolgen voor miljoenen mensen en de natuur. Zo smelten de poolkappen en wordt het inkomen van vele mensen bedreigd door de extreme weersomstandigheden die de opwarming met zich mee brengt. Kortom: We moeten iets doen voordat het te laat is! Maar hoe kun je dit ontwikkelingsdoel doorvoeren in jouw organisatie?

 

 

Een bijdrage leveren aan SDG 13 met jouw facilitaire processen

Om een bijdrage als organisatie te kunnen leveren aan SDG 13 kunnen verschillende aspecten worden doorgevoerd. Zo is het belangrijk om duidelijk inzicht te verkrijgen in het energieverbruik van de organisatie. Dit kun je doen via een energiemonitoringssysteem. Naast energieverbruik hebben andere factoren als watergebruik en afval invloed op de duurzaamheid van jouw organisatie. Het is dan ook essentieel om de CO2-footprint in kaart te brengen. Een CO2-footprint geeft inzicht in de CO2 uitstoot die een organisatie veroorzaakt. Denk hierbij bijvoorbeeld CO2 uitstoot door elektriciteit, gas, afval, transport (zakelijk, maar ook woon-werkverkeer), water en ook papierverbruik.

Wetgeving rondom klimaatacties

Ook de overheid wil organisaties verplichten om bedrijfsprocessen duurzamer in te richten. Zo geldt per 1 juli het Activiteitenbesluit (Wet Milieubeheer). Dit betekent dat organisaties verplicht zijn om energiebesparende maatregelen te treffen met een terugverdientijd van vijf jaar of minder. Naast het Activiteitenbesluit geld per 1 juli ook de rapportageplicht van organisaties over energiebesparende maatregelen. Indien je als organisatie niet voldoet aan de informatieplicht kan een boete van minimaal 1000 euro het gevolg zijn.

Ook is ieder kantoor in Nederland groter dan 100 m2 vanaf 2023 wettelijk verplicht om minimaal energielabel C te hebben. Dit geldt niet voor rijks-, provincie- en gemeente monumenten én panden die binnen twee jaar gesloopt worden

SUB Barometer

Met de SUB-barometer helpen wij organisaties om inzicht te krijgen in het duurzaamheidsprofiel van hun facilitaire bedrijfsvoering en de vertaalslag te maken van duurzaamheidsambities naar concrete maatregelen. Maatregelen die direct verwerkt kunnen worden tot (inkoop) actieplannen. Wij helpen graag bij het invullen van de SUB barometer en het verzilveren van duurzaamheidsambities. Wil je weten hoe goed jouw organisatie op weg is naar invulling van de 17 SDG’s? Doe de gratis 0-meting!

Deel dit artikel

Lees meer blogs

09-06-2020

COVID-19 & Social Return: overheidsinkoper kan sociaal het verschil maken

Aan deze manier had je vast nog niet gedacht! Iedereen...
12-12-2022

Sociaal ingenieur & podcastmaker Jetske Thielen

De positief activistische ondernemer Jetske Thielen inspireert duizenden luisteraars via...
30-09-2021

Canvas SUB Backbone

Klik hier voor het bekijken van de SUB Backbone Canvas...

Kunnen we je helpen?

Neem telefonisch contact met ons op 085-060 9202 of stuur ons een e-mail. Dan bespreken we meteen alle opties die we voor je hebben.

Super dat je ons hebt gevonden!

We houden je graag op de hoogte van alle duurzame ontwikkelingen. Wil jij dat ook?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en je ontvangt elke maand het laatste nieuws, interviews, tips en meer in je mailbox.