SDG 9: Industrie, innovatie en infrastructuur

Sustainable Development Goal 9 (SDG 9) heeft betrekking tot industrie, innovatie en infrastructuur. Een goede infrastructuur speelt een sleutelrol voor iedereen op de wereld. Hoe kun je anders naar je werk, zaken doen of jezelf voorzien in levensmiddelen? In veel ontwikkelingslanden ontbreekt deze fundamentele infrastructuur. Hierdoor blijven technologische ontwikkelingen en industrieën achter op de tijd. Hoe kan duurzaam facility management bijdrage leveren aan dit ontwikkelingsdoel?

 

 

Het verband tussen industrie, innovatie en infrastructuur

Om industrieën, innovatie en infrastructuur te bevorderen is technologische vooruitgang nodig. Om deze voortgang te bereiken dienen deze 3 factoren een duurzame invulling te krijgen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een duurzame en innovatieve invulling van transport, wegen, irrigatie, energie en informatie-, en communicatietechnologie.

Toekomstdoelen Het doel van de VN is om infrastructuur in 2030 voor iedereen toegankelijk en betaalbaar te laten zijn. Duurzame en inclusieve industrialisatie moet voor meer banen zorgen en het moet het BNP verhogen. In 2020 moeten ook de minst ontwikkelde landen toegang hebben tot internet en er moet meer onderzoek komen naar technologie binnen de industriële sector.

Hoe dienen facilitaire processen te worden ingericht om bijdrage te leveren aan SDG 9?

Om bijdrage te kunnen leveren aan SDG 9 dienen organisaties systemen op orde te hebben. Ook dien je een duurzame invulling te geven aan goederen- en diensten stromen. Zo kun je bijdrage leveren aan SDG 9 door een gebouwbeheersysteem aan te schaffen. Een gebouwbeheersysteem is een computersysteem waarmee op afstand het functioneren van verschillende installaties van een gebouw gemonitord en aangestuurd kunnen worden. Dit leidt tot een duurzamer en efficiënter gebruik van installaties.

Het is belangrijk om een koers uit te zetten in de toekomst van de huisvesting van jouw organisatie. Je kunt dit doen door een strategisch huisvestingsbeleid te ontwikkelen of door een duurzaam meerjarenonderhoudsplan (DMJOP) op te stellen. Lees meer over deze duurzame beleidsplannen en huisvesting

Duurzame energiebronnen en vervoer

Op het gebied van innovatie kun je bijdragen leveren aan SDG 9 door gebruik te maken van hernieuwbare energie. Dit is het opwekken van energie door bijvoorbeeld zonnepanelen of windmolens. Maar ook duurzame bronnen als biomassa, waterkracht en aardwarmte kunnen gebruikt worden. Naast hernieuwbare energiebronnen draagt ook een innovatieve wijze van vervoer bij aan het behalen van SDG 9. Zo kunnen vervuilende autoritten door levering van goederen en diensten worden verminderd door gebruik te maken van milieuvriendelijke vervoersmiddelen. Ook kunnen grote organisaties samen met leveranciers zichzelf duurzaam bevoorraden vanuit één logistieke hub.

Circulariteit: afval en kantoorartikelen

Door zo veel mogelijk circulair om te gaan met goederen kun je bijdrage leveren aan SDG 9. Circulair wil zeggen dat producten hun waarde zo min mogelijk verliezen en worden hergebruikt in de keten. Je kunt circulariteit bevorderen door afval te scheiden. Door het kantoorafval op de werkvloer te sorteren op 4 afvalstromen (karton, plastic, GFT en restafval) is het mogelijk om 75% van het afval te scheiden. Vervolgens kun je met jouw afvalinzamelaar een contract afsluiten voor duurzame afvalverwerking. Ook zou je kantoorartikelen kunnen recycelen tot ander product. Op deze manier gaan zo min mogelijk grondstoffen verloren.

SUB Barometer

Met de SUB Barometer helpen wij organisaties om inzicht te krijgen in het duurzaamheidsprofiel van hun facilitaire bedrijfsvoering en de vertaalslag te maken van duurzaamheidsambities naar concrete maatregelen. Maatregelen die direct verwerkt kunnen worden tot (inkoop) actieplannen. Wij helpen graag bij het invullen van de SUB barometer en het verzilveren van duurzaamheidsambities. Wil je weten hoe goed jouw organisatie op weg is naar invulling van de 17 SDG’s? Doe de gratis 0-meting!

Deel dit artikel

Lees meer blogs

05-02-2021

Principe 8: Communiceer over jouw duurzame bedrijfsvoering

Het communiceren over jou duurzame bedrijfsvoering is van meerwaarde voor...
23-12-2021

In beeld: Onze terugblik op 2021

Aan het einde van het jaar is het moment van...
19-12-2022

10 duurzame kersttips voor het hele team

Breng je de dagen voor kerst gezellig door met collega’s?...

Kunnen we je helpen?

Neem telefonisch contact met ons op 085-060 9202 of stuur ons een e-mail. Dan bespreken we meteen alle opties die we voor je hebben.

Super dat je ons hebt gevonden!

We houden je graag op de hoogte van alle duurzame ontwikkelingen. Wil jij dat ook?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en je ontvangt elke maand het laatste nieuws, interviews, tips en meer in je mailbox.