SDG 16: Vrede, justitie en sterke publieke diensten

Sustainable Development Goal 16 (SDG 16) is opgesteld om geweld en corruptie te bestrijden. Zonder vrede, veiligheid en rechtvaardigheid is duurzame ontwikkeling vrijwel onmogelijk. Ook dienen rechtssystemen met dit ontwikkelingsdoel te worden versterkt op nationaal en internationaal niveau. Momenteel kost Corruptie, diefstal en belastingontwijking ontwikkelingslanden 1,26 miljard dollar per jaar. Hoe kan jouw organisatie bijdrage leveren aan een veilige en rechtvaardige samenleving? SUB – Sustainable Boost legt het je uit!

 

 

Veiligheidsmaatregelen doorvoeren in huisvesting

Jouw organisatie kan bijdrage leveren aan SDG 16 door een veilige werkomgeving te creëren voor medewerkers. Dit kun je doen door onderhoudscontracten conform de geldende wetgeving af te sluiten voor gebouw-installaties. Gebouw-installaties kunnen bijvoorbeeld waterleidingen, elektra, verwarming, koelinstallaties of liften zijn. In deze contracten neem je werkzaamheden als wettelijke keuringen, onderhoud en beheer activiteiten op. Ook is het belangrijk om te checken of alle vergunningen op orde zijn. Dit betreft de gebruiksvergunningen, energie certificaten, asbestinventarisatie, ontruimingsplannen, BHV en opslag chemicaliën.

Databescherming waarborgen in jouw organisatie

Veiligheid houdt ook in dat er secuur wordt omgegaan met gegevens. Dit kunnen gegevens van klanten zijn, maar ook interne gegevens binnen jouw organisatie. Naast het voldoen aan de AVG Privacy wet kun je als organisatie meerdere beleidsplannen opstellen om bijdrage te leveren aan SDG 16.

ICT-beleid

Heeft jouw organisatie een ICT-beleid? Een ICT-beleid heeft als doel de strategische ambitie van een organisatie te vertalen naar een stappenplan voor een periode van 5 tot 10 jaar. In dit plan staat hoe de bestaande situatie op technologisch vlak dient te komen tot de gewenste ICT-situatie. Onderdelen die in dit plan worden meegenomen zijn gebruiksvoorschriften en vervangingsrichtlijnen. Zo kan het zijn dat Wifi dient te worden uitgeschakeld bij geen gebruik. Of dat bij aanschaf van nieuwe apparatuur, deze dient te voldoen aan de richtlijn duurzame energie.

E-Waste beleid

In hoeverre beschikt jouw organisatie over een E-Waste beleid? Dit is een protocol waarin staat beschreven wat er met E-Waste wordt gedaan binnen een organisatie. E-Waste bestaat uit afgedankte of elektronische apparaten die mogelijk vertrouwelijke informatie bevatten.

Data opslag professionaliseren

Beschikt jouw organisatie over een overzicht van alle applicaties die gebruikt worden? En waar draaien deze applicaties? Een totaaloverzicht van alle aanwezige en functionerende applicaties in een organisatie geeft inzicht of alle data applicatie veilig, effectief, op juiste wijze worden gebruikt en/of worden opgeslagen. Denk hierbij aan een volwaardig CRM systeem in plaats van outlookcontacten en Excellijstjes.

SUB Barometer

Met de SUB-barometer helpen wij organisaties om inzicht te krijgen in het duurzaamheidsprofiel van hun facilitaire bedrijfsvoering en de vertaalslag te maken van duurzaamheidsambities naar concrete maatregelen. Maatregelen die direct verwerkt kunnen worden tot (inkoop) actieplannen. Wij helpen graag bij het invullen van de SUB barometer en het verzilveren van duurzaamheidsambities. Wil je weten hoe goed jouw organisatie op weg is naar invulling van de 17 SDG’s? Doe de gratis 0-meting!

Deel dit artikel

Lees meer blogs

24-09-2020

Sustainable Boost hijst de vlag in de Boekelermeer op SDG Action Day!

De Sustainable Development Goals (ook wel de Global Goals) van...
05-04-2022

In 5 stappen naar een duurzaamheidsrapportage

Rapporteren over duurzaamheidsbeleid en prestaties is over een paar jaar...
19-06-2022

SUB Booster Evelien over de (duurzame) printingbranche

“We moeten wat doen, dat staat vast, en nu is...

Kunnen we je helpen?

Neem telefonisch contact met ons op 085-060 9202 of stuur ons een e-mail. Dan bespreken we meteen alle opties die we voor je hebben.

Super dat je ons hebt gevonden!

We houden je graag op de hoogte van alle duurzame ontwikkelingen. Wil jij dat ook?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en je ontvangt elke maand het laatste nieuws, interviews, tips en meer in je mailbox.