SDG 12: Verantwoorde consumptie en productie

Sustainable Development Goal (SDG 12) is opgesteld om duurzamer en efficiënter te produceren en consumeren. Dit omdat ongeveer een derde van wat de wereld produceert aan voedsel, ons bord niet haalt. Ook is het twaalfde duurzame ontwikkelingsdoel opgesteld om productie schoner te maken. Door de productieketen schoner te maken moet de hoeveelheid chemicaliën en ander afval in de lucht, water en bodem afnemen. Hoe kan jouw organisatie bijdrage leveren aan SDG 12? SUB – Sustainable Boost legt het je uit!

Duurzaam inkoopbeleid

Door een paragraaf over duurzaamheid op te nemen in jouw organisatie haar inkoopbeleid kun je bijdrage leveren aan SDG 12. In deze paragraaf staan voorwaarden op het gebied van duurzaamheid waaraan leveranciers bij het afsluiten van een overeenkomst aan moeten voldoen. Aanvullend aan dit inkoopbeleid kun je gezamenlijk met leveranciers een One FM ketensamenwerking starten. One FM ketensamenwerking is één facility team dat multidisciplinair en lean alle taken frequent afstemt. Hierdoor ontstaat bewustwording en kennisuitwisseling over duurzaamheid, wat uiteindelijk zorgt voor een grotere bijdrage aan duurzaamheidsambities. Maar waar moet je op letten bij duurzame inkoop?

Het inkoopproces van jouw organisatie kun je verduurzamen door lokaal in te kopen. Door producten en diensten bij leveranciers uit de regio te kopen wordt een positieve bijdrage geleverd aan de lokale economie en bedrijvigheid. Ook is minder transport nodig wat zorgt voor minder CO2-uitlaat en beter is voor het milieu. Naast het lokaal inkopen van voedselvoorziening kun je in samenwerking met jouw cateraar een actief beleid voeren op het voorkomen van voedselverspilling

Van Afval naar Grondstof naar Zero Waste

Door het afval te minimaliseren en meest ideaal- niets meer tot afval te laten verworden, ontstaat een kantooromgeving zonder afval. Dit kun je doen door circulariteit onderdeel uit te laten maken van het inkoopbeleid. Hierbij kom je bij de aanschaf van producten een gegarandeerde levensduur overeen. Ook wordt bij contractvorming vastgesteld dat producten hergebruikt kunnen worden in de toekomst en niet op de afvalberg terechtkomen. Je kunt afval processen verduurzamen door afval te scheiden en voedselverspilling te voorkomen. Voedselverspilling ontstaat in elke schakel van de keten, van inkoop en opslag tot distributie, bereiding en verwerking van restanten. Van productie tot catering aanbod wordt circa 53% van de voedselproductie verspild.

Duurzaam huisvestingsbeleid

Om bijdrage te leveren aan SDG 12 kun je het huisvestingsbeleid van jouw organisatie verduurzamen. Zo gelden er allerlei regelingen een maatregelen die je kunt doorvoeren in jouw organisatie. Allereerst kun je het volwassenheidsniveau van de huisvestingsfunctie meten door een blik te werpen op het strategisch huisvestingsbeleid en de vergunningen. Ook kun je een meerjarenonderhoudsplan (MJOP) opzetten. Dit is een plan voor de komende 5 tot 40 jaar waarin het onderhoudsplan en de bijbehorende kosten staan opgenomen voor het in stand houden van de gebouwen.

EED Energie-audit

Bij grote organisaties (250 FTE of meer werkzaam, of een jaaromzet van meer dan €50 miljoen én een jaarlijks balanstotaal van meer dan €43 miljoen) geldt de EED Energie-audit. Deze Europese richtlijn is een systematische, vierjaarlijkse aanpak om informatie te verzamelen over het actuele energieverbruik van een onderneming. De richtlijn geldt niet voor organisaties die beschikken over keurmerken als:

– CO2-prestatieladder
– BREAAM in-Use
– ISO 14001 + 140051
– ISO 5001
– Milieuthermometer Zorg

SUB Barometer

Met de SUB-barometer helpen wij organisaties om inzicht te krijgen in het duurzaamheidsprofiel van hun facilitaire bedrijfsvoering en de vertaalslag te maken van duurzaamheidsambities naar concrete maatregelen. Maatregelen die direct verwerkt kunnen worden tot (inkoop) actieplannen. Wij helpen graag bij het invullen van de SUB barometer en het verzilveren van duurzaamheidsambities. Wil je weten hoe goed jouw organisatie op weg is naar invulling van de 17 SDG’s? Doe de gratis 0-meting!

Deel dit artikel

Lees meer blogs

03-06-2022

De klok tikt: Tijd voor toekomstbestendig ondernemen

Heb je er wel eens bij stilgestaan hoe jouw bedrijf/organisatie...
19-11-2019

Wereld Toilet Dag: hoe duurzaam is jouw sanitair?

Vandaag, 19 november is het Wereld Toilet Dag. De dag...
19-11-2020

Principe 2: Bepaal jouw duurzaamheidsambities

Het bepalen en in kaart brengen van de duurzaamheidsambities van...

Kunnen we je helpen?

Neem telefonisch contact met ons op 085-060 9202 of stuur ons een e-mail. Dan bespreken we meteen alle opties die we voor je hebben.

Super dat je ons hebt gevonden!

We houden je graag op de hoogte van alle duurzame ontwikkelingen. Wil jij dat ook?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en je ontvangt elke maand het laatste nieuws, interviews, tips en meer in je mailbox.