Hoe goed is Nederland op weg naar het behalen van de SDG’s in 2030?

SDG status rapport 2020 gepubliceerd door CBS

Vorige week publiceerde Centraal Bureau voor de Statistiek het statusrapport van de voortgang van Nederland op weg naar de 17 duurzame ontwikkelingsdoelen.  De 17 SDG’s (Sustainable Development Goals) zijn uitgesplitst in 169 subdoelen, waaraan concrete indicatoren zijn verbonden. Hoe ver is Nederland in het behalen van de gestelde ontwikkelingsdoelen ten opzichte van haar EU-genoten? Wij praten je bij, en geven de doelen een extra boost met een online SDG boekje!

Samenvatting van het statusrapport

Alhoewel de 17 SDG’s steeds meer mondiale aandacht krijgen, wordt een groot aantal van de doelen nog steeds niet geadapteerd in organisaties. Dit blijkt uit de analyse die het CBS heeft uitgevoerd tussen 2012-2019, waarin is gekeken in hoeverre de verschuiving zich positief of negatief beweegt naar het behalen van een betreffende SDG. Uit het rapport blijkt dat de meest geïmplementeerde SDG’s in Nederland SDG 6, 7, 12, 13 & 17 zijn. CBS beoordeeld deze SDG’s als doelen waar Nederland duidelijk stappen in aan het maken is.

Ook is er aantal SDG’s dat wordt opgepakt, maar nog niet voldoende ruchtbaarheid krijgen om concrete resultaten te boeken. Dit zijn de SDG 2, 3, 5, 8 9 en 16.

Naar de overige doelen is Nederland niet beter op weg of drijft ons land zelfs verder af van het behalen hiervan:

 

Social Return voor bedrijven en overheid

COVID-19 en SDG’s: grote negatieve effecten op armoede en mondiale ongelijkheid

Zoals verwacht heeft het Coronavirus een grote impact op het behalen van de duurzame ontwikkelingsdoelen. Door de economische neergang stijgt de werkloosheid en de armoede. Wat direct leidt tot meer ongelijkheid (zowel wereldwijd als binnen bevolkingsgroepen in de maatschappij). Indirecte gevolgen van het virus zijn onderwijsachterstand en (mentale) gezondheidsklachten. De gevolgen maken het behalen van de SDG’s moeilijker, maar zeker niet minder relevant. In tegendeel, misschien wel belangrijker dan ooit tevoren.

 

opdrachten SUB social return vakgebieden

Maakt jouw organisatie het verschil?

Voldoen aan (toekomstige) wetgeving. Een uniek concurrentie voordeel willen opdoen. Een meer kansrijker en efficiëntere bedrijfsvoering. Een goede werkgever zijn. Geven om de wereld van morgen. Allemaal goede redenen om te starten met bijdrage te leveren aan de 17 Sustainable Development Goals. Maar waar begin je? Het antwoord is inzicht. Meten waar jouw organisatie nu staat, daar draait het om. Met onze gratis 0-meting ontstaat een goed inzicht in de huidige stand van zaken met betrekking tot duurzaamheid in jouw bedrijfsvoering. Alvast een start maken in je zomerperiode? Download het gratis online SDG boekje, waarin wij met voorbeelden en filmpjes per SDG uitleggen hoe jij bijdrage kunt leveren. Wacht niet langer, start vandaag met de wereld van morgen!

SDG's toepassen in jouw bedrijfsvoering

Deel dit artikel

Lees meer blogs

03-06-2021

Duurzame bedrijfsvoering: een Whitepaper voor Overheden

Heeft jouw overheidsorganisatie de SDG’s al ingebed? De Sustainable Development...
12-12-2022

Sociaal ingenieur & podcastmaker Jetske Thielen

De positief activistische ondernemer Jetske Thielen inspireert duizenden luisteraars via...
30-08-2019

SDG 7: Betaalbare en duurzame energie

Sustainable Development Goal 7 (SDG 7) is opgesteld om toegang...

Kunnen we je helpen?

Neem telefonisch contact met ons op 085-060 9202 of stuur ons een e-mail. Dan bespreken we meteen alle opties die we voor je hebben.

Super dat je ons hebt gevonden!

We houden je graag op de hoogte van alle duurzame ontwikkelingen. Wil jij dat ook?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en je ontvangt elke maand het laatste nieuws, interviews, tips en meer in je mailbox.