Volbrengen we de SDG’s voor 2030?

Samen met 192 andere VN-lidstaten heeft Nederland afgesproken de Sustainable Development Goals voor 2030 te volbrengen. Onlangs verschenen twee rapporten over de voortgang hiervan: Hoe staan we er eigenlijk voor? In dit artikel lichten we een paar opvallende resultaten uit.

 

Wat de Sustainable Development Goals precies zijn, dat leggen we je graag uit in deze video’s. Afgesproken is dat alle 193 lidstaten van de VN – waaronder Nederland – in 2030 de Sustainable Development Goals hebben gehaald. Onze overheid heeft zich hier aan gecommitteerd. In dit internationale rapport worden alle landen onder de loep genomen en de voortgang gemonitord. In het rapport van Centraal Bureau van de Statistiek (CBS) lees je hoe Nederland invulling geeft aan de 17 SDG’s en waar we nog meters moeten maken op weg naar 2030.

 

Internationaal perspectief

Het is duidelijk dat – na de coronapandemie – de oorlog in Oekraïne en andere militaire conflicten een grote impact hebben op de rest van de wereld. Niet alleen is de humanitaire crisis groot, door de oorlog hebben veel landen een tekort aan brandstof, lijden mensen honger en staat de welvaart onder druk.

 

Schrijvers van het Sustainable Development Rapport maken zich zorgen dat politici door gezondheid- en veiligheidscrisissen meer oog hebben voor korte termijndoelen in plaats van lange termijndoelen (SDG’s). Ze concluderen dat de wereld voor het tweede jaar op rij niet langer voortgang maakt met de Sustainable Development Goals. ‘A major setback’, want vóór de coronapandemie lieten alle landen elk jaar vooruitgang zien sinds 2015.

 

Globaal financieringsplan

Wat hebben we nodig om de SDG’s te bereiken in 2030? Naast het bewaren van de vrede en het verminderen van geopolitieke spanningen, hameren de onderzoekers op een globaal financieringsplan. De armste helft van de wereld heeft te weinig kapitaal om noodzakelijke investeringen te doen en zo de SDG-doelstellingen te behalen. Er wordt daarom een beroep gedaan op de rijkere landen. Op pagina 15 lees je meer over het financieringsplan waarmee de onderzoekers denken de ongelijkheid te kunnen oplossen.

 

 

Je ziet in deze grafiek dat voornamelijk de rijke Europese landen bovenaan cirkelen. De Nederlandse overheid krijgt een hele positieve score van 80.

 

De zes transformaties

Ook interessant is ‘The six SDG Transformations’ vanaf pagina 55. Van alle G20-landen wordt uiteengezet in hoeverre ze een transformatie hebben doorgemaakt op het gebied van o.a. onderwijs, gezondheid, gender en duurzame digitale ontwikkelingen.

In Nederland: wel vooruitgang, maar weinig tempo

Het is dus niet voor elk land even makkelijk om te voldoen aan de Sustainable Development Goals. Hoe actief zijn we in ons land bezig met de SDG’s? We springen door naar het Zesde Nationale SDG Rapportage van het CBS. Het rapport laat zien of we per SDG-indicator bewegen richting het doel, ervan af of dat de trend stabiel is.

 

Het kabinet kwam na een evaluatie in 2021 tot de conclusie dat Nederland op veel gebieden vooruitgang heeft geboekt, maar dat het tempo onvoldoende is om alle SDG’s in 2030 te behalen. Kritische en positieve geluiden wisselen elkaar af in het rapport. Zo schrijft het CBS: “De SDG-beweging is groot, groeiend en zit vol energie en innovatie.”

 

Het rapport is heel gedetailleerd en zeker de moeite waard om te lezen! Voor dit artikel zoomen we in op het bedrijfsleven, hoe werkt deze sector aan de SDG’s?

  • Steeds meer bedrijven en financiële instellingen proberen hun verdienmodellen te verbinden aan maatschappelijke impact en zoeken naar manieren om de zichtbaarheid hierover te vergroten.
  • De meest overtuigende argumenten voor bedrijven om aan de SDG’s te werken zijn: voldoen aan de verwachtingen vanuit de samenleving, tonen van respect voor de omgeving, stimuleren van nieuwe kansen in de markt en het beperken van sociale en milieurisico’s.
  • Respondenten die meededen aan de SDG Barometer gaven aan dat ze de SDG’s opnemen in hun bedrijfsstrategie, kernactiviteiten en in het jaar- of duurzaamheidsverslag.
  • In Nederland wordt inmiddels 82% van alle verpakkingen gerecycled.
  • De elektriciteitsproductie uit hernieuwbare bronnen is in 2021 gestegen (22%) ten opzichte van een jaar eerder, terwijl de elektriciteitsproductie uit fossiele bronnen met 11% is gedaald.
  • Tegelijkertijd laat het Planbureau voor de Leefomgeving zien dat er nog veel te doen is op het gebied van circulaire economie.

 

Wat zijn jouw duurzaamheidsambities?

Zoals eerder beschreven heeft de overheid zich gecommitteerd aan de Sustainable Development Goals. Nu zijn de richtlijnen nog vrijblijvend, maar in de toekomst zullen bedrijven en organisaties steeds meer verplicht worden om duurzaam en maatschappelijk verantwoord te ondernemen. Volgend jaar moeten bijvoorbeeld alle kantoorpanden minimaal energielabel C hebben en vanaf 2024 wordt van grote organisaties verwacht dat ze een maatschappelijk jaarverslag openbaar maken.

 

Is jouw bedrijf of organisatie klaar voor de toekomst? Doe de gratis nulmeting en stuur ons je score voor vrijblijvend advies >>

Deel dit artikel

Lees meer blogs

27-10-2022

De Verspillingsvrije Week van FMHaaglanden

Wist je dat we in Nederland een kwart van al...
16-07-2019

SDG 13: Klimaatactie

Sustainable Development Goal 13 (SDG 13) “Klimaatactie” is opgesteld om...
13-02-2020

Start jouw fietsplan: zo krijg jij jouw medewerkers met de fiets naar het werk!

Steeds meer organisaties kiezen voor een fietsplan om medewerkers te...

Kunnen we je helpen?

Neem telefonisch contact met ons op 085-060 9202 of stuur ons een e-mail. Dan bespreken we meteen alle opties die we voor je hebben.

Super dat je ons hebt gevonden!

We houden je graag op de hoogte van alle duurzame ontwikkelingen. Wil jij dat ook?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en je ontvangt elke maand het laatste nieuws, interviews, tips en meer in je mailbox.