Principe 1: duurzaam leiderschap

Duurzaam Leiderschap behoort tot de 9 principes voor een duurzame bedrijfsvoering. Steeds meer organisaties zien de meerwaarde van het verduurzamen van hun bedrijfsvoering, maar zijn op zoek naar concretisering en draagkracht. Duurzaam leidschap kan hier een grote rol in spelen!

Duurzaam wil zeggen dat jouw organisatie en haar stakeholders de toekomst met vertrouwen tegemoet zien. Dit is alleen niet vanzelfsprekend! Het ontwikkelen van duurzaamheid vraagt om het tonen van inspirerend leiderschap. Dit start bij het topmanagement. Het is van belang dat de top meedoet, ook de meerwaarde ziet en duurzame ontwikkeling ondersteunt, stimuleert en actief uitdraagt. Zo wordt de medewerkersbetrokkenheid vergroot, wat leidt tot groei en innovatiekracht.

“Zichtbaarheid, menselijkheid en het hebben van visie is belangrijk voor goed leiderschap.”

Wil je als topmanagement een belangrijke rol spelen in het slagen van duurzaamheid? Betrek dan medewerkers vanaf het begin bij duurzaamheidsambities. Doe dit Bottom-up: laat ideeën vanaf beneden ontstaan en ondersteun het van bovenaf.

Met de volgende stappen ondersteun je het ontwikkelen van duurzaam leiderschap:

 1. Bepaal jouw waarden en drijfveren:
  Wie wil je zijn en waar sta je als organisatie voor. Dit geeft richting en bepaalt het fundament voor duurzame ontwikkeling van jouw organisatie.
 2. Bepaal je visie:
  Een betekenisvolle visie die voelt als een fantasie. Een visie moet antwoord geven op de vraag: hoe zien wij onszelf in de wereld van morgen? Wat zijn de ontwikkelingen in onze omgeving? En welke kant wil het management en medewerkers dat de organisatie opgaat?
 3. Wees een visionair:
  Walk the Talk. Laat zien waar je naar toe gaat en neem mensen mee in deze visie. Op deze manier kun je mensen motiveren om gezamenlijk doelen na te streven.
 4. Doen waar je voor staat:
  Het gaat om practice what you preach. Handel als organisatie naar wat je zegt en waar je voor staat. Zorg ervoor dat de acties die jouw organisatie neemt in overeenstemming zijn met de waarden en missie. Alleen dan creëer je een basis van vertrouwen en ben je als organisatie geloofwaardig.

 

 

 

Duurzaam Leiderschap & SDG’s

Ook bij het behalen van de 17 sustainable development goals (SDG’s) speelt duurzaam leiderschap een grote rol. De SDG’s raken alle aspecten van de bedrijfsvoering en het is de taak van het leiderschap om de hele organisatie te betrekken. Verdiep jezelf in de SDG’s, en maak van jezelf een ware SDG ambassadeur! In dit handige SDG e-book bevindt zich per SDG voorbeelden van maatregelen & een uitleg filmpje!

Deel dit artikel

Lees meer blogs

02-09-2021

IMPACTMAKER GEZOCHT

*Inmiddels hebben wij een leuke collega gevonden. Bedankt voor je...
03-03-2020

Wat is het belang van het toepassen van SDG’s in jouw bedrijfsvoering?

Wat is het belang van het toepassen van SDG’s in...
23-07-2019

SDG 11: Duurzame steden en gemeenschappen

Sustainable Development Goal 11 (SDG 11) “Maak steden en menselijke...

Kunnen we je helpen?

Neem telefonisch contact met ons op 085-060 9202 of stuur ons een e-mail. Dan bespreken we meteen alle opties die we voor je hebben.

Super dat je ons hebt gevonden!

We houden je graag op de hoogte van alle duurzame ontwikkelingen. Wil jij dat ook?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en je ontvangt elke maand het laatste nieuws, interviews, tips en meer in je mailbox.