Nieuw IPCC rapport: Halve maatregelen zijn niet acceptabel

Op 4 april 2022 presenteerde het VN-klimaatpanel het derde – en laatste deel van het – Sixt Assessment Report van IPCC. De boodschap is duidelijk: We moeten mondiaal meer actie ondernemen om opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graad. “Halve maatregelen zijn niet acceptabel!” Want tijd voor oplossingen wordt steeds korter, stellen onderzoekers. Welke maatregelen nodig zijn, dat lees je hier.

 

In dit artikel delen we printscreens van de persconferentie uitgezonden door de NOS op 4-4-2022.

 

Het IPCC

Sinds 1990 brengen wetenschappers over de hele wereld in kaart wat er aan nieuwe kennis is verworven over klimaatverandering. Voor het nieuwste rapport (nummer 6) werden meer dan 18 duizend wetenschappelijke artikelen nageplozen. Deel één verscheen in augustus 2021 en ging over de oorzaken, deel twee ging over de gevolgen en het laatste deel over de te nemen maatregelen. Namens Nederland waren vijf wetenschappers betrokken bij het derde deel.

 

 

Meer klimaatbeleid

Hoewel het IPCC wereldwijd meer klimaatbeleid en klimaatwetgeving ziet, doen we bij lange na niet genoeg. Gaan we op de huidige voet door, dan warmt de aarde eind deze eeuw op met circa 3,2 graden en dat betekent dat flinke delen van de wereld onleefbaar worden. Met extra beleid kunnen we het Parijsakkoord (1,5 graad) nog halen. Wat is hiervoor nodig?

  • Een structurele daling van de wereldwijde uitstoot. In 2030 moet deze bijna gehalveerd zijn (43%), om kort na 2050 nul te bereiken.
  • Na 2050 moet de mondiale CO2-uitstoot netto negatief worden (oftewel meer CO2 uit de atmosfeer wegnemen – door bomen en technische oplossingen – dan we eraan toevoegen).

 

 

Een specifieke aanpak per sector

Tijdens de persconferentie presenteerde IPCC maatregelen per sector: een gerichte aanpak en transformatie is nodig om volledig CO2-neutraal te worden. We lichten een aantal sectoren uit:

  • In de energiesector zijn grote transities nodig. Volledige ketens moeten overgaan op lage of CO2-neutrale energiesystemen, de productie elektrificeren en overstappen op alternatieve energie zoals waterstof en biobrandstof.
  • Technologie is in de transportsector de sleutel om CO2-uitstoot te verminderen. Door batterijtechnologie kunnen bijvoorbeeld meer elektrische treinen en vrachtwagens rijden. Lucht- en scheepvaart hebben alternatieve brandstoffen nodig zoals waterstof en biodiesel.
  • Efficiënter omgaan met materialen, meer hergebruiken, recyclen en afval minimaliseren: dat zijn de aanbevelingen voor de industriesector. Op dit moment is dit nog onderbelicht in beleid en praktijk.
  • Duurzaam landgebruik kan op grote schaal de CO2-uitstoot verminderen. IPCC roept op natuurlijke ecosystemen zoals bossen, veengebieden, kustgebieden en savannes te beschermen en te herstellen.

 

 

Meer fietsen en minder vliegen

Opvallend is dat onderzoekers in dit rapport voor het eerst aandacht besteden aan de invloed van consumentengedrag op het klimaat. Passen we ons gedrag aan, dan kan het wel 40 tot 70 procent minder broeikasgassenuitstoot opleveren. “Lifestyle changes require systematic changes across all of society.” Door meer te fietsen, elektrisch te rijden, minder te vliegen en huizen te verduurzamen leveren we een grote positieve bijdrage aan het verlagen van de broeikasgassenuitstoot.

Het kopen van kleding en spullen zorgt voor de grootste CO2-uitstoot, blijkt uit eerder onderzoek van Milieu Centraal. Rianne Lachmeijer van Change Inc. zocht uit wat de duurzaamste keuzes zijn voor vijf soorten producten.

 

 

Nieuw rapport verwacht in september

Eind september 2022 verschijnt ‘The Synthesis Report’. Er komt namelijk nog een goedkeuringssessie over de bevindingen die in de drie rapporten zijn uitgebracht.


Hoe duurzaam is jouw organisatie?

SUB | Sustainable Boost helpt organisaties in Nederland met verduurzamen: We kijken hierbij naar de gehele bedrijfsvoering (want zo maak je het meeste impact). Met onze online tools krijg je eenvoudig inzicht in het duurzaamheidsprofiel van jouw organisatie en maak je een concreet actieplan die aansluit bij je duurzame ambities. Met de rapportagetool SUB Dashboard maak je de duurzame doelen en impact van jouw organisatie meetbaar en aantoonbaar.

 

Doe de gratis nulmeting >>

Deel dit artikel

Lees meer blogs

05-04-2022

In 5 stappen naar een duurzaamheidsrapportage

Rapporteren over duurzaamheidsbeleid en prestaties is over een paar jaar...
03-12-2020

Principe 6: Zoek de dialoog met stakeholders

Steeds meer organisaties (h)erkennen dat zij kunnen profiteren van de...
09-09-2019

SDG 14: Leven in het water

Sustainable Development Goal 14 (SDG 14) is opgesteld om kwaliteit...

Kunnen we je helpen?

Neem telefonisch contact met ons op 085-060 9202 of stuur ons een e-mail. Dan bespreken we meteen alle opties die we voor je hebben.

Super dat je ons hebt gevonden!

We houden je graag op de hoogte van alle duurzame ontwikkelingen. Wil jij dat ook?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en je ontvangt elke maand het laatste nieuws, interviews, tips en meer in je mailbox.