Interview: Ruud Scheerder over circulaire bedrijfskleding

“Reinigingsprocessen inzetten zodat kleding zo lang mogelijk in de eerste levenscyclus blijft”

 

Met onze SUB Boosters ontketenen we een duurzaamheidsrevolutie in de (facilitaire) bedrijfsvoering in Nederland. Wie zijn deze aanjagers, versnellers en kwartiermakers? We spreken met ondernemer Ruud Scheerder, specialist in duurzame en circulaire bedrijfskledingprojecten.

Door Dominique de Groot

 

Duurzame en circulaire bedrijfskleding

In Nederland dragen ongeveer 6 miljoen mensen bedrijfskleding, dat is bijna de helft van de totale beroepsbevolking (bron: Fashion United). Steeds meer organisaties denken na hoe ze hun werknemers duurzamer kunnen kleden. Ruud Scheerder, eigenaar van adviesbureau RS Sustainability, helpt overheden en bedrijven duurzaam en circulair inkopen. “Ik ondersteun ze daarbij van begin tot eind: van het inventariseren van de behoefte, waaronder de gebruikers en dragers van de kleding, tot de implementatie en uitrol van de nieuwe kleding.”

 

Kleding voor KLM/Transavia

Op dit moment werkt hij in opdracht van Sodexo als Category buyer workwear. Een interessante en dynamische opdracht, zo vertelt hij aan de telefoon. “Je hebt te maken met veel verschillende soorten artikelen, want je koopt niet alleen in voor vliegend personeel maar ook voor grondpersoneel.” Problemen die in de wereld spelen, hebben evengoed invloed op het project. “Stijgende grondstofprijzen bijvoorbeeld. In de coronacrisis zijn veel ateliers gesloten en/of gekrompen en dat leidt tot langere levertijden.”

 

Bedrijfskleding voor ProRail

Bij ProRail werkt Ruud als projectmanager mee aan een aanbesteding voor bedrijfskleding en persoonlijke middelen. “We willen reinigingsprocessen inzetten zodat kleding zo lang mogelijk in de eerste levenscyclus blijft. Via retourprocessen kunnen we kleding die afgedragen is weer terug krijgen voor nieuwe garens, doek of andere oplossingen.” Alle projecten zijn maatwerk. “Bij ProRail hebben incidentenbestrijders veel verschillende taken met verschillende kledingpakketten. Het is een decentraal georganiseerde organisatie, wat door het hele land verspreidt zit, en dat maakt de interne organisatie complex.”

 

Goede arbeidsomstandigheden

Duurzame kleding onder goede omstandigheden produceren, dat vindt Ruud heel belangrijk al dan niet een voorwaarde. “Iedereen verdient een loon waar je van kunt leven en goede arbeidsomstandigheden. Daarom vind ik niet kunnen als je in duurzame, circulaire kleding rondloopt die onder slechte arbeidsomstandigheden geproduceerd zou zijn.” De 3 pijlers van zijn bedrijf RS Sustainability zijn goede arbeidsomstandigheden voor iedereen (SDG 8), stimuleer circulaire oplossingen (SDG 12) en handel klimaatbewust (SDG 13). “Die pijlers moeten in mijn project zitten, anders is het geen project voor mij.”

 

 

Een ‘duur’zaam proces

Wie wil investeren in circulaire bedrijfskleding, moet nu nog flink in de buidel tasten. Ruud legt uit dat kleding voor je eigen bedrijf produceren veel geld kost. In bepaalde beroepsgroepen is een volledig circulair traject (nog) niet mogelijk omdat kleding ‘van de plank’ wordt gevraagd. Denk aan beschermende kleding en high visibility kleding. “Dat maakt het beperkter, maar je kunt wel een proces van reiniging en end-of-life-oplossingen inzetten.”

Ruud verwacht dat circulaire kleding over een aantal jaar wél betaalbaarder wordt. “In de textielsector gaan de ontwikkelingen heel hard. Je ziet dat steeds meer opdrachtgevers om duurzame oplossingen vragen waardoor de markt sneller beweegt.” Onlangs was hij bij een Nederlands bedrijf die van afgedankte kleding sweaters, polo’s en T-shirts maakt van goede kwaliteit. “Zij investeren natuurlijk niet in duurzame apparatuur als er geen vraag is vanuit opdrachtgevers. Ik verwacht dat we in de toekomst meer bedrijven gaan zien.”

 

Een standaard voor iedereen

Normcommissie NEN zet zich in om tot een standaard te komen die voor iedereen bruikbaar is. Inmiddels is de NTA, Nederlands Technische Aanwijzing, gelanceerd en is de normcommissie bezig met een certificeringsschema. Wanneer een organisatie claimt circulaire artikelen te verkopen die voldoen aan de norm NTA, wordt deze gecontroleerd en geverifieerd.

Toen het initiatief 1,5 jaar geleden werd gestart, haakte Ruud (lid Technische Comité Circulair Textiel) enthousiast aan. “In het verleden hanteerde iedereen hun eigen definitie van circulair textiel. Hierdoor zag je veel greenwashing, bewust of onbewust, dat laat ik in het midden. Een standaard schept duidelijkheid naar elkaar toe.”

 

SUB-Booster

Ruud is netwerkpartner van SUB. Waarom besloot hij SUB-Booster te worden? “Het is goed om kennis en informatie met elkaar te delen. Dat je elkaar kunt helpen als je een vraag hebt of dat ik een opdracht, waar ik zelf geen invulling aan kan geven, kan doorspelen aan goede mensen.”

Deel dit artikel

Lees meer blogs

12-11-2020

Principe 1: duurzaam leiderschap

Duurzaam Leiderschap behoort tot de 9 principes voor een duurzame...
19-07-2022

Neem een duik in duurzame badkleding

Elk jaar komt er ongeveer 9 miljard kilo plastic in...
12-05-2021

Duurzame bedrijfsvoering: een Whitepaper voor Zorg

Heeft jouw zorginstelling de SDG’s al ingebed? De Sustainable Development...

Kunnen we je helpen?

Neem telefonisch contact met ons op 085-060 9202 of stuur ons een e-mail. Dan bespreken we meteen alle opties die we voor je hebben.

Super dat je ons hebt gevonden!

We houden je graag op de hoogte van alle duurzame ontwikkelingen. Wil jij dat ook?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en je ontvangt elke maand het laatste nieuws, interviews, tips en meer in je mailbox.