SDG 12: een managementvraagstuk?

SDG 12 Verantwoorde consumptie en productie

SDG 12: verantwoorde productie & consumptie is door 81 internationale ‘Global 500’ ondernemingen als één van de belangrijkste SDG’s gekozen. Rob van Tulder, hoogleraar International Business-Society Management aan de Erasmus Universiteit ziet verantwoord produceren ook hoog op de agenda. Hij zegt: “SDG12 is steeds meer een gewoon managementvraagstuk. De vraag is niet meer óf je verduurzaamt, maar hoe, met wie en wanneer”. Speciaal voor organisaties die met deze vraag kampen en SDG 12 willen toepassen hebben wij een gratis quickscan opgesteld!

 

SDG 12 en circulariteit

Sustainable Development Goal 12 is één van de 17 duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties. De SDG is opgesteld om duurzamer en efficiënter te produceren en consumeren. Ook is het twaalfde duurzame ontwikkelingsdoel opgesteld om de wereldwijde productie schoner te maken. Door de productieketen schoner te maken moet de hoeveelheid chemicaliën en ander afval in de lucht, water en bodem afnemen. Het is dan ook logisch dat veel bedrijven SDG 12 willen toepassen onder de duurzaamheidsambitie circulariteit. Toch heeft SDG 12 ook raakvlakken met onderwerpen als fair trade, sociale innovatie en schone energie.

 

 

SDG 12: Een kans of verplichting?

Op de vraag “Is impact maken op SDG 12 een kans of verplichting?” geven wij het antwoord: beiden. Het heeft een positief effect op jouw imago als organisatie. Investeerders en afnemers doen eenmaal liever zaken met bedrijven waarbij zeker is dat deze geheel kinderarbeid vrij produceren en aandacht geven aan het milieu. Toch wordt rekening gehouden met SDG 12 (en alle andere SDG’s) in de bedrijfsvoering ook meer een verplichting. Overheden worden kritischer en willen alleen samenwerken met bedrijven die SDG’s toonbaar maken. Dit omdat alle overheidsaanbestedingen in 2030 circulair moeten zijn. Heel Nederland overigens, dient in 2050 volledig circulair te zijn.

SDG 12 impact door concrete maatregelen

SDG 12 impact is dus zowel een kans als verplichting. Toch is het 12e duurzame ontwikkelingsdoel voor veel organisaties lastig om te vertalen naar concrete maatregelen. De SDG 12 quickscan biedt hier een oplossing voor: het document bevat concrete voorbeelden van maatregelen die direct bijdragen leveren.

 

SUB: dé expert in SDG’s en facility management!

Heb je vragen over de quickscan of wil jij meer weten over SDG impact? SUB – Sustainable Boost heeft diverse tools ontwikkeld waarin duurzaamheidsambities en SDG’s worden vertaald naar concrete maatregelen en meetbare doelen. Ideaal om te verwerken in duurzame jaarverslagen. Ook geven onze experts diverse workshops die jouw organisatie helpen om duurzaamheidsambities te verzilveren. Neem vrijblijvend contact met ons op, wij helpen je graag verder!

Deel dit artikel

Lees meer blogs

23-12-2021

In beeld: Onze terugblik op 2021

Aan het einde van het jaar is het moment van...
09-01-2023

Eco-positief. Wat is dat eigenlijk?

Je ziet het woord vaak bij ons voorbij komen: eco-positief....
30-07-2019

SDG 8: Waardig werk en economische groei

Sustainable Development Goals 8 (SDG 8) is opgesteld om fatsoenlijk...

Kunnen we je helpen?

Neem telefonisch contact met ons op 085-060 9202 of stuur ons een e-mail. Dan bespreken we meteen alle opties die we voor je hebben.

Super dat je ons hebt gevonden!

We houden je graag op de hoogte van alle duurzame ontwikkelingen. Wil jij dat ook?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en je ontvangt elke maand het laatste nieuws, interviews, tips en meer in je mailbox.