Interview met SUB Booster Harry van Wijk

‘Nog te weinig bedrijven denken na over hoe ze hun kernactiviteiten en processen duurzamer kunnen inrichten’

 

Met onze SUB Boosters ontketenen we een duurzaamheidsrevolutie in de (facilitaire) bedrijfsvoering in Nederland. Wie zijn deze aanjagers, versnellers en kwartiermakers? Deze week spreken we met Harry van Wijk, specialist in het verduurzamen van onderwijshuisvesting.

Door Dominique de Groot

 

Het verduurzamen van vastgoedbeheer is zijn passie met hoofdletter P. Harry werkte ruim 14 jaar als Manager Huisvesting bij Dunamare Onderwijsgroep. Daar was hij verantwoordelijk voor diverse projecten om onderwijsgebouwen te verduurzamen. Inmiddels is hij met pensioen, maar aan stoppen denkt hij nog lang niet: ‘We hebben een inhaalslag gemaakt, maar er zijn nog veel scholen in Nederland waar de luchtventilatie en klimaat niet op orde is.’ Sinds 2019 is Harry SUB Booster en geeft hij bedrijven en onderwijsinstellingen advies over installaties, gebouwen en energie.

 

Terug naar 1985

We springen terug in de tijd naar 1985 – 2000. Voor Dunamare Onderwijsgroep werkte Harry als teammanager en hoofdopzichter bij de Hoogovens in IJmuiden en later als coördinator Energie en Bouwzaken bij gemeente Haarlem. In de tijd dat hij bij de Hoogovens werkte, werd er nauwelijks gelet op duurzaamheid of energieverbruik. ‘Door de Wet Milieubeheer in 1993 kwam daar verandering in. Er kwamen normen om energiezuinige installaties te maken en te handhaven. Hoewel het toen meer een advieswet was, want er werd niet op gehandhaafd.’

 

80 schoolgebouwen

Harry specialiseert zich steeds meer in zijn loopbaan in duurzaamheid. Wanneer hij aan de slag gaat bij gemeente Haarlem wordt hij gevraagd duurzame projecten op te zetten binnen het onderwijsveld. Het gaat om zo’n 80 schoolgebouwen. ‘We zijn begonnen met oude installaties te vervangen voor energiezuinige installaties. Ook namen we maatregelen zoals isoleren van daken, gevels, vloeren, dubbelglas, verlichting en het toepassen van nieuwe regeltechnieken alsmede energiebeheer.’ Daarnaast was het noodzaak om het binnenklimaat in de klaslokalen te verbeteren en te voldoen aan de wettelijke verplichtingen zoals gebruiksvergunningen brandweereisen en het verwijderen van asbest.

 

Conciërges gaven energieverbruik handmatig door

Nu zijn we allemaal gewend dat processen automatisch gaan, denk maar aan de slimme meter, maar 20 jaar geleden ging dat nog niet zo makkelijk. ‘Conciërges gaven elke maand het energieverbruik van de schoolgebouwen door in Excel-documenten en grafieken.’ Om het proces te automatiseren gaat Harry met bedrijven in zee die al kennis hebben van deze systemen. ‘Dat was een hele stap vooruit. Zo kon je de grote vissen, gebouwen die veel energie slurpten, uit de vijver vissen.’

 

 

Eerste school in Nederland elektraneutraal

In 2001 een primeur: De Professor van Gilseschool in Haarlem krijgt als eerste school in Nederland zonnepanelen op het dak. Dit project realiseert de gemeente Haarlem met energieleverancier Nuon wanneer ze een energiecontract met groene stroom afsluiten. ‘We kregen van Nuon 300 m2 aan zonnepanelen cadeau. In plaats van op elke school een paneel te plaatsen, hebben we gekozen om één school elektraneutraal te maken.’ Vanaf 2012 wordt grootschalig gebruik gemaakt van subsidieregelingen en investeringen in duurzaamheid om meer scholen te kunnen voorzien van zonnepanelen.

 

Samenwerking met Jeroen

Bij Dunamare Onderwijsgroep werkt Harry jarenlang samen met Jeroen Zonneveld, cofounder van Sustainable Boost. ‘De afdeling Inkoop stond nog in de kinderschoenen. Jeroen heeft een enorme inhaalslag gemaakt en een betere organisatiestructuur neergezet.’ Samen werkten ze ook aan diverse projecten om energieverbruiken van alle schoolgebouwen online te monitoren en zo energie- en gebouwbeheer in relatie met exploitatielasten te vertalen naar duurzaam onderhoudsbeheer.

 

Projecten voor SUB

Wanneer Jeroen voor zichzelf begint, houden ze contact. Geïnspireerd door SUB besluit Harry aan de slag te gaan als SUB Booster. ‘Wat ik heel leuk vind, Babs en Jeroen versterken elkaar. De totale insteek, de website, welke onderdelen je kunt benutten als bedrijf… Ik ben trots op wat ze hebben neergezet.’ Als SUB Booster maakte Harry bijvoorbeeld afgelopen jaar een programma voor Stichting Voortgezet Onderwijs Kennemerland (SVOK), gaf hij samen met Jeroen een presentatie voor schooldirecteuren en hielp hij zorginstellingen SAC en Saffier te voldoen aan de EED Energie-auditplicht. Voor Regio Gooi en Vechtstreek werkt hij momenteel aan het verbeteren van de WKO- en klimaatinstallatie.

 

Nog een slag te slaan

Wat Harry betreft is zijn duurzaamheidsmissie nog lang niet klaar. ‘Ik vind dat nog veel te weinig wordt nagedacht hoe mkb-bedrijven, onderwijs en zorginstellingen hun kernactiviteiten en processen duurzamer kunnen inrichten in relatie met exploitatielasten. Ze zijn voornamelijk met de dagelijkse gang van zaken bezig en hebben niet veel tijd om hierbij stil te staan wat heel begrijpelijk is. Wij kunnen ze hierbij helpen. Met de tools van SUB kunnen organisaties snel en overzichtelijk in kaart brengen waar ze nu staan, waar ze naartoe willen groeien en een plan van aanpak maken.’

Deel dit artikel

Lees meer blogs

06-03-2024

Jouw bedrijf verduurzamen in 2024? Check dan deze subsidies!

Ontdek de Subsidiemogelijkheden voor Duurzaam Ondernemen in 2024 Ben je...
25-09-2023

Hoe Erick met Plan Arthur alle woningen aardgasvrij wil maken

Samen met onze SUB-Boosters ontketenen we een duurzaamheidsrevolutie binnen organisaties...
03-07-2023

“Ontwikkelen alleen nog maar campagnes die bijdragen aan een betere wereld”

“In mijn ideale wereld zijn we veel meer bezig met...

Kunnen we je helpen?

Neem telefonisch contact met ons op 085-060 9202 of stuur ons een e-mail. Dan bespreken we meteen alle opties die we voor je hebben.

Super dat je ons hebt gevonden!

We houden je graag op de hoogte van alle duurzame ontwikkelingen. Wil jij dat ook?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en je ontvangt elke maand het laatste nieuws, interviews, tips en meer in je mailbox.