Marion Breg: “Samen Bouwen voor Kinderen en een Groene Toekomst”

marion breg

“Samen bouwen voor kinderen” is mijn motto,” zegt Marion Breg, eigenaar van Stipt project en advies. Vanuit haar nuchtere Westfriese mentaliteit zet ze zich vol passie in voor duurzame huisvesting in de kinderopvang en het onderwijs. Van energiezuinige oplossingen tot circulaire materialen. Haar projecten variëren van nieuwbouw en verbouwingen tot de volledige transformatie van gebouwen, zoals het omtoveren van een voormalig bankgebouw naar een kinderopvanglocatie.

Concrete maatregelen voor een duurzame huisvesting

Kinderopvangorganisaties en schoolbesturen helpen om duurzame, inspirerende ruimtes te creëren, dat is waar Marion energie van krijgt “Ik wil dat kinderen zich optimaal kunnen ontwikkelen door een omgeving te realiseren die niet alleen goed is voor henzelf, maar ook voor de wereld om hen heen,” vertelt ze. Duurzaamheid speelt daarbij een belangrijke rol, maar wel vanuit een praktisch oogpunt.

“Samen de mogelijkheden verkennen om duurzame keuzes te maken, waarbij naast de investering ook aandacht is voor de exploitatiekosten.”

Duurzaamheid als speeltuin

Marions intrinsieke motivatie is begonnen met de vraag hoe we kinderen bewust kunnen maken van duurzaamheid. Voor haar is het een gedeelde verantwoordelijkheid: van ouders en pedagogisch medewerkers/leerkrachten.. “Kinderen hebben de toekomst,” zegt Marion. “Door bijvoorbeeld ruimte te maken voor afvalscheiding, raken kinderen spelenderwijs bekend met duurzaamheid. Als we nu zaadjes planten, zorgen zij later voor de wereld. Maar denk hierbij ook aan het inrichten van groene buitenruimtes zodat kinderen de natuur kunnen ontdekken. Uit onderzoek is gebleken dateen groene omgeving  een positieve invloed heeft op het welzijn en hun cognitieve prestaties én vergroot het milieubewustzijn.”

 

Wat houdt organisaties nog tegen? Soms is het simpelweg niet weten waar te beginnen, of een gebrek aan concrete handvatten. Marion helpt graag met allebei, en verzorgt zowel plan als uitvoering. Ze organiseert brainstormsessies op locatie en zet in op samenwerkingen, duurzame inkoop, duurzame en gezonde binnen- en buitenruimtes en betrokkenheid van medewerkers en ouders.

Kennis van duurzame wet- en regelgeving

Marion zorgt ervoor dat organisaties op de hoogte zijn van (toekomstige) wet- en regelgeving, zoals de energiebesparingsplicht, de EPBD en bijvoorbeeld ook de DUMAVA-subsidie voor bestaande onderwijsgebouwen: “Bij projecten vertaal ik de eisen en de specifieke behoeften en wensen van kinderopvang en onderwijs naar de huisvesting, wat soms uitdagend kan zijn. Een kleine 90 procent van de kinderopvangorganisaties huurt hun locatie. Dat vraagt om afspraken met verhuurders, bij locaties in eigendom heb je zelf de regie.”

Handvatten vanuit de sector

De echte winst? Die zit hem in de handvatten vanuit sectororganisaties, als je het Marion vraagt. Het doel? Duurzaamheid toegankelijk maken voor iedereen die een betere toekomst wil creëren voor kinderen. Momenteel werken de sectororganisaties samen aan de Sectorale Routekaart Kinderopvang.

Deze routekaart beschrijft de huidige situatie in de sector, de wettelijke eisen die nu gelden of in de komende jaren van kracht worden. Daarnaast worden de ambities van de sector hierin opgenomen. De routekaart is bedoeld als een praktische leidraad. Kinderopvangorganisaties hoeven niet zelf het wiel uit te vinden: in de routekaart wordt beschreven hoe de sector de komende jaren ondersteund gaat worden om aan wettelijke eisen te kunnen voldoen en hoe ze invulling kan geven aan het realiseren van duurzaamheidsdoelen en ambities. Dit biedt houvast en versnelt de stappen richting een toekomstbestendige kinderopvang.

Kennisdeling door sectorexperts

Marion voert bovendien een opdracht uit als sectorexpert bij Kenniscentrum Ruimte-OK en het Waarborgfonds & Kenniscentrum Kinderopvang. Zij is betrokken bij het Kennis- en Innovatieplatform verduurzaming Maatschappelijk Vastgoed. In het platform bundelen organisaties van de sectoren zorg, sport, monumenten, musea, onderwijs en gemeenten hun krachten. Vanaf 2025 komt de sector kinderopvang erbij.

Binnen het platform wisselen de sectoren kennis uit, worden goede voorbeelden gedeeld en innovaties aangejaagd. Zo kunnen zij binnen hun maatschappelijke sector faciliteren en ondersteunen bij het verduurzamen van gebouwen.

De boost van SUB

Met haar rol als SUB-Booster kan Marion haar kennis delen binnen een breed netwerk, en zo nog meer organisaties helpen om de duurzame stap te zetten. “De kracht van samenwerking en kennisdeling is enorm. Als we allemaal de mogelijkheden voor duurzaamheid in onze dagelijkse praktijk onderzoeken, kunnen we samen een mooie impact maken!” 

Deel dit artikel

Lees meer blogs

23-12-2021

In beeld: Onze terugblik op 2021

Aan het einde van het jaar is het moment van...
11-04-2023

Marieke Wijbenga helpt organisaties bij integreren SDG’s

“In de SDG’s zie ik alle facetten van het sociale...
03-06-2021

Duurzame bedrijfsvoering: een Whitepaper voor Bedrijven

Heeft jouw bedrijf de SDG’s al ingebed? Aandacht voor duurzaamheid...

Kunnen we je helpen?

Neem telefonisch contact met ons op 085-060 9202 of stuur ons een e-mail. Dan bespreken we meteen alle opties die we voor je hebben.

Super dat je ons hebt gevonden!

We houden je graag op de hoogte van alle duurzame ontwikkelingen. Wil jij dat ook?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en je ontvangt elke maand het laatste nieuws, interviews, tips en meer in je mailbox.