Hoe FMHaaglanden van de Verspillingsvrije Week een succes maakt

verspillingsvrije week FM Haaglanden

Samen tegen voedselverspilling!

Wist je dat we in Nederland een kwart van al ons eten nooit eten?  Voedselverspilling kun je als individu tegengaan, maar ook organisaties kunnen hier een bijdrage aan leveren. FMHaaglanden laat zien hoe je dat kunt aanpakken. Tijdens de Verspillingsvrije Week, van 9 tot 15 september 2024, zet FMH alle zeilen bij om voedselverspilling tegen te gaan. Het is een week vol leuke activiteiten en slimme ideeën, waarbij iedereen zich bewust wordt dat voedselverspilling tegen is te gaan!

Samenwerking met cateraars

De Verspillingsvrije Week is één groot feest van samenwerking. FMH werkt samen met verschillende cateraars, zoals Hutten, Eurest, en ISS, om ervoor te zorgen dat niemand ook maar een kruimeltje verspilt!

  • Hutten trapt af met de campagne “De week van minder verspilling? Lekker Belangrijk!” In hun restaurants staan allerlei producten en mogelijkheden in de schijnwerpers die helpen om verspilling te voorkomen. En alsof dat nog niet genoeg is, hebben ze ook een online kieswijzer gemaakt om iedereen te helpen de slimste keuzes te maken.

  • Eurest maakt het extra lekker met proeverijen van gerechten die je van overgebleven ingrediënten kunt maken. Wat dacht je van een omelet met restjes groenten of wentelteefjes van oud brood? Daarnaast vertellen ze iedereen over de app “Too Good To Go”, waarmee je overgebleven eten kunt redden.

  • ISS verzorgt in Rijnstraat 8 een speciaal menu met broodjes, soepen en gerechten die allemaal in het teken staan van verspilling voorkomen. Slim én smakelijk!

 

Lokale verspillingsvrije initiatieven

Naast de activiteiten van de cateraars zorgt FMH voor nog meer leuke acties. Op de Bezuidenhoutseweg 73 staat er bijvoorbeeld een marktkraam in de Orangerie. Hier laat Hutten zien hoe ze met de Orbisk-machine voedselverspilling in de gaten houden. Orbisk helpt professionele keukens grip te krijgen op hun voedselverspilling. De monitor, geplaatst boven een afvalbak meet en herkent automatisch wat voor soort voedsel er wordt weggegooid, in welke hoeveelheid en op welk moment van de dag. Ook is er een quiz waarbij je een kookworkshop kunt winnen om te leren hoe je van restjes de lekkerste gerechten maakt! En in het Beatrixpark is er op 10 september een kledingruilbeurs. Zo kun je oude kleding ruilen voor iets nieuws (nou ja, nieuw voor jou). FMH zorgt dat alles op rolletjes loopt, zodat iedereen zonder gedoe kan ruilen.

 

verspillingsvrije week FM Haaglanden

Duurzame circulaire catering

Nederland heeft als doel om in 2050 volledig circulair te zijn. Dit ambitieuze doel van de Rijksoverheid zorgt bij veel overheidsinstanties voor een complete verduurzaming van bedrijfsprocessen. FMHaaglanden, één van de grootste facilitaire dienstverleners voor de Rijksoverheid, heeft zich gecommitteerd aan deze doelstelling en is volop in ontwikkeling om haar diensten circulair in te richten.

Onderdeel van de diensten zijn de restauratieve voorzieningen die FMHaaglanden organiseert voor een tiental ministeries. De overeenkomst met een nieuwe cateraar was voor FMHaaglanden een logisch moment om circulaire catering integraal te implementeren. Babs Mammen – van der Zon, co-founder van SUB, begeleidt FMH hierbij vanuit haar projectleidersrol in duurzame circulaire catering. Lees meer >

 

 

Concrete to do’s voor voedselverspilling tegengaan

De case van FMH is inspirerend, wil jij ook aan de slag met het verminderen van voedselverspilling binnen jouw organistie? Hier zijn enkele gerichte maatregelen die jouw organisatie kunt nemen:

  • Inzicht in Voedselverspilling: Meet de hoeveelheid voedsel die wordt verspild met tools zoals Wastewatchers. Dit geeft je waardevolle inzichten voor verbetering.

  • Actieplan voor Vermindering: Stel een concreet actieplan op om voedselverspilling te reduceren. Dit kan het optimaal benutten van reststromen en hergebruik of donatie van overgebleven voedsel omvatten.

  • Composteren van Restanten: Overweeg het gebruik van een composteermachine voor lunchrestanten om deze om te zetten in waardevolle compost, wat bijdraagt aan een circulaire economie.

  • Samenwerking met Lokale Partijen: Werk samen met lokale initiatieven zoals voedselbanken om reststromen een nieuwe bestemming te geven.

  • Stakeholder Betrokkenheid: Betrek medewerkers en andere stakeholders actief bij de inspanningen om voedselverspilling te verminderen; hun betrokkenheid is cruciaal voor succes.

Barometer Duurzame Catering

Wil jij inzicht krijgen in de duurzame impact die jij maakt met je cateringvoorziening? Dan is de SUB Barometer Catering precies wat je nodig hebt! Deze barometer helpt organisaties om hun catering voorziening te verduurzamen aan de hand van een 0-meting en concrete maatregelen. Van verspillingsvrij werken tot circulariteit en social return.

Krijg inzicht in waar je nu staat, bepaal welke ambities belangrijk zijn en welke richting je op wilt.  Meer weten? Contact ons, we helpen je graag!

Deel dit artikel

Lees meer blogs

03-03-2022

Derek Groot helpt bedrijven met CO2-footprint verkleinen

“Return on investment is veel aantrekkelijker geworden. Wij zien juist:...
25-09-2023

Hoe Erick met Plan Arthur alle woningen aardgasvrij wil maken

Samen met onze SUB-Boosters ontketenen we een duurzaamheidsrevolutie binnen organisaties...
10-07-2024

Zo haal je maximaal milieuvoordeel uit medische disposables

Game changers in medische disposables De zorgsector heeft flink wat...

Kunnen we je helpen?

Neem telefonisch contact met ons op 085-060 9202 of stuur ons een e-mail. Dan bespreken we meteen alle opties die we voor je hebben.

Super dat je ons hebt gevonden!

We houden je graag op de hoogte van alle duurzame ontwikkelingen. Wil jij dat ook?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en je ontvangt elke maand het laatste nieuws, interviews, tips en meer in je mailbox.