CSRD, wat moet je ermee?

Vanaf 2024 moeten alle grote ondernemingen een maatschappelijk jaarverslag openbaar maken. Twee jaar later geldt de verplichting evengoed voor mkb-bedrijven. Wat is CSRD precies en wat kun je nu al doen om je goed voor te bereiden?

 

Transparantie over milieu- en sociale impact

Het zou zomaar kunnen dat je hier nog nooit van hebt gehoord: CSRD, oftewel Corporate Sustainabilty Reporting Directive. De richtlijnen, opgesteld door de Europese Unie, hebben als doel de kwaliteit van informatie en transparantie over milieu- en sociale impact van bedrijven te vergroten, en zo de transitie naar een duurzame economie – in lijn met het Parijse klimaatakkoord – te ondersteunen.

Het moet de sociale markteconomie versterken (denk aan gelijkheid in loon en genoeg banen voor iedereen) en moet ervoor zorgen dat gezondheid en welzijn wordt behouden en/of verbeterd. Daarnaast moet het burgers beschermen tegen milieu gerelateerde risico’s en effecten.

 

Nieuwe regels voor niet-financieel rapporteren

Deze voornemens waren al eerder vastgelegd in 2016  in de NFRD, Non Financial Reporting Directive, maar deze was te vrijblijvend en niet concreet genoeg in de uitvoering. Tijd voor een herziene versie dus. In 2021 zijn er daarom nieuwe regels vastgesteld rondom het niet-financieel rapporteren. De belangrijkste wijziging is wel dat het vanaf 2024 verplicht wordt voor grote ondernemingen om een maatschappelijk jaarverslag openbaar te maken.

Kleinere ondernemingen zullen per 2026 aan deze richtlijnen moeten voldoen. Dat klinkt nog ver weg, maar het betekent concreet dat grote ondernemingen over het jaar 2023 al een maatschappelijk verslag zullen moeten uitbrengen en kleinere ondernemingen al over het jaar 2025. Het is dus verstandig om nu al te beginnen met de voorbereidingen. SUB helpt je hier graag een handje bij.

 

Wat houdt de nieuwe richtlijn precies in?

1. Vanuit het dubbele-materialiteitsprincipe rapporteren over;

  • welke materiële duurzaamheidsontwikkelingen leiden tot mogelijke risico’s voor het bedrijf (bijvoorbeeld in vorm van grondstoffenschaarste, productieverstoringen door extreme weersomstandigheden en transitierisico’s zoals klimaatzaken)
  • welke materiële impact het bedrijf heeft op mensen en milieu (zoals biodiversiteitsverlies of mensenrechtenschendingen in de keten)

2. Naast financiële informatie over immateriële zaken neemt de richtlijn ook niet-financiële indicatoren zoals sociaal kapitaal op;

3. Verplichte ‘limited assurance’, een externe accountantscontrole;

4. Ervoor zorgen dat alle informatie bekend wordt gemaakt als onderdeel van de bestuursverslagen van ondernemingen en dit moet in een digitaal machine leesbaar formaat zodat deze voor iedereen toegankelijk en leesbaar is.

 

Voor wie en wanneer?

In 2023 gaat de CSRD gelden voor alle beursgenoteerde bedrijven en voor bedrijven die aan twee van deze drie criteria voldoen:

  1. Meer dan 250 medewerkers
  2. Meer dan 40 miljoen euro omzet per jaar
  3. Meer dan 20 miljoen euro op de balans

Vanaf 2025 gaat het ook gelden voor alle mkb-bedrijven.

 

Wat kun je nu al doen?

Een goede voorbereiding is het halve werk. We geven je daarom een kort stappenplan om tijdig te starten met CSRD.

Stap 1: Neem kennis van de CSRD richtlijnen en bepaal de ambities van jullie bedrijf op het gebied van duurzaamheid. Stel iemand aan die de verantwoordelijkheid kan dragen voor dit proces.

Stap 2: Analyseer dubbele materialiteit. Kijk hiervoor naar de wijze waarop duurzaamheidsaspecten jouw prestatie, positie en ontwikkeling beïnvloeden én naar de effecten die jouw bedrijf heeft op mens en milieu.

Stap 3: Ontwikkel een relevant beleid en rapportagesysteem. Neem daarin een indicatorenraamwerk mee i.v.m. risico’s, maar denk ook aan KPI’s, benchmarks, doel en datastrategie. Monitor deze gegevens.

Stap 4: Verzamel en analyseer in 2022 gegevens om het transitierapport 2022 samen te stellen. Bespreek dit met de accountant.

Stap 5: Evalueer het transitierapport en voer benodigde verbeteringen door in proces en rapport aan de hand van de door de EU verstrekte standaarden.

Stap 6: Ontwikkel een rapport over 2023 in lijn met CSRD en laat deze auditen.

 

Hulp nodig?

SUB heeft alle tools en kennis in huis om goed te kunnen starten met duurzaam ondernemen en daarmee CSRD-proof te zijn. Samen brengen we in kaart waar het bedrijf nu staat en waar je heen wilt op het gebied van duurzaamheid. Je krijgt een concreet actieplan en je kunt deze gegevens helder en transparant communiceren naar stakeholders. Zo is jouw bedrijf op tijd toekomstbestendig!

Neem contact op >

Deel dit artikel

Lees meer blogs

Hemink Groep SUB
23-08-2024

Hemink Groep onderweg naar Eco-positief!

Een interview met HR-manager Eelco Velthof Als organisaties vertellen over...
SDG 5 Gendergelijkheid
28-08-2019

SDG 5: Gendergelijkheid

Sustainable Development Goal 5 (SDG 5) is opgesteld om gelijke...
21-04-2022

De voordelen van planten op kantoor (met checklist)

Een groen kantoor maakt medewerkers positiever, creatiever en productiever. Planten...

Kunnen we je helpen?

Neem telefonisch contact met ons op 085-060 9202 of stuur ons een e-mail. Dan bespreken we meteen alle opties die we voor je hebben.

Super dat je ons hebt gevonden!

We houden je graag op de hoogte van alle duurzame ontwikkelingen. Wil jij dat ook?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en je ontvangt elke maand het laatste nieuws, interviews, tips en meer in je mailbox.