Hogeschool Windesheim heeft als doelstelling een duurzame bedrijfsvoering en een duurzame inrichting van het onderwijs te realiseren. Onder begeleiding van SUB | Sustainable Boost adopteerde de hogeschool 4 Sustainable Development Goals (SDG’s). In dit interviewartikel vertelt Anne-Greet Kreder, Projectmedewerker Facility en Duurzaamheid, meer over het begeleidingstraject.
Duurzaamheid op de agenda
Toen duurzaamheid opgenomen werd in de strategische koers van Windesheim, kreeg de functie van Anne-Greet zijn eerste vormen. Ze houdt zich momenteel bezig met het verduurzamen van de serviceverlening. Deels gaat het om facilitaire zaken, zoals plantonderhoud en buitengroen, daarnaast zit ze met leveranciers om tafel voor de catering, schoonmaak en afvalverwerking om deze diensten binnen de hogeschool te verduurzamen. “Denk aan projecten zoals Zero Waste, omgaan met verpakkingen en het aanbieden van duurzame voeding in de kantine. Er is nu bijvoorbeeld veel vraag naar veganistische gerechten.” Ook neemt ze deel aan de portfolio duurzaamheid. “Hier kijken we naar: Hoe krijgen we duurzaamheid binnen de hele hogeschool beter op de agenda. Duurzaamheid is opgenomen in de strategische koers, maar nog niet, zoals wij dat willen, verankerd.”
Het begeleidingstraject
De missie van Hogeschool Windesheim is om actief bij te dragen aan een inclusieve en duurzame samenleving. Dit gebeurt door het opleiden van waardevolle professionals en door het verrichten van praktijkgericht onderzoek. Wanneer Anne-Greet in 2020 een workshop volgt van Babs en Jeroen op het congres Benchmark XL, raakt ze enthousiast. “Ik vond het leuk en dacht: ze kunnen helpen bij ons project.”
SUB-Barometer
Na de zomer startten SUB en Hogeschool Windesheim in meerdere werksessies met de SUB-Barometer. Deze tool geeft inzicht in het duurzaamheidsprofiel en brengt de huidige en gewenste situatie in kaart. In groepsverband is een activiteitenplanning opgesteld voor de komende 5 jaar om de gewenste duurzaamheidsdoelen te realiseren.
SDG-workshops
Daarna verzorgde SUB meerdere online werksessies over de Sustainable Development Goals. Anne-Greet en haar collega’s (van diverse afdelingen) kozen samen 7 focus SDG’s. De directie besloot hogeschoolbreed SDG 3, 10, 12 en 13 te adopteren. “Eigenlijk was iedereen enthousiast en ik zag mensen meedenken en meedoen. Jeroen en Babs namen iedereen op een leuke manier mee in het verhaal en via Kahoot leerden we dezelfde begrippen kennen.”
Impact
Wat heeft SUB met het begeleidingstraject bereikt? “Het traject heeft goed gewerkt voor de beeldvorming”, antwoordt Anne-Greet. “Meer mensen zijn op de hoogte van de SDG’s en kijken naar hun eigen werk waar ze verandering kunnen maken.” Zo ziet ze opleidingen waar SDG’s nu duidelijk zichtbaar zijn en geven collega docenten een vak over deze duurzame ontwikkelingsdoelen. Ook binnen facilitair en huisvesting is het een belangrijk onderwerp: de afdeling is bezig met circulaire verbouwingen, er wordt gekeken naar energie, afval en gesprekken gevoerd met leveranciers. Daarnaast is er aandacht voor de mensen en omgang met elkaar. “Dit is terug te vinden in duurzame inzetbaarheid van medewerkers; een inclusieve en objectieve wervingsprocedure.” Anne-Greet streeft ernaar het gesprek en initiatieven op het gebied van duurzaamheid intern levendig te houden.
De samenwerking
De samenwerking met SUB heeft Anne-Greet als zeer prettig ervaren. “Ze houden contact ondanks dat het bij ons een langlopend project is. Dat zie ik niet altijd terug bij andere organisaties die zich bij ons aansluiten. Vooral het enthousiasme vind ik prettig en SUB is creatief en meedenkend. Dat vind ik hele grote pluspunten.”
Een totaaloplossing voor jouw organisatie
De online tools van SUB, in combinatie met een maatwerk begeleidingstraject, bieden een totaaloplossing voor jouw organisatie. We helpen je stap voor stap duurzaamheidsambities en -prestaties te concretiseren en meetbaar maken. Het actieplan wat hieruit voortvloeit, fungeert als vliegwiel voor een duurzame ontwikkeling. Met ruim 20 jaar ervaring voelen we perfect aan wat jouw organisatie nodig heeft en hoe we je team verder kunnen brengen. SUB je met ons mee?