COVID-19 & Social Return: overheidsinkoper kan sociaal het verschil maken

Aan deze manier had je vast nog niet gedacht!

Iedereen die langer dan 3 maanden buiten het reguliere arbeidsproces valt, behoort tot de doelgroep voor Social Return. Deze mensen kunnen om verschillende redenen thuis komen te zitten. Bijvoorbeeld door ontslag, faillissement van de werkgever of door privé omstandigheden. In totaal gaat het in Nederland om ca. 1,3 miljoen mensen. Hier zit een veelvoud aan talenten en kwaliteiten bij.

De coronacrisis zorgt ervoor dat dit aantal alleen maar groter wordt. Dit vraagt om nieuwe oplossingen om d

eze kwetsbare groep mensen terug te brengen naar de arbeidsmarkt. Als inkoper binnen de overheid kan je voor deze groep het verschil maken!

Verwachting van flinke stijging werkloosheid 2020

Verschillende banken voorspellen dat de recessie in Nederland erger zal zijn dan die in 2009. De hardst geraakte sectoren zijn volgens de bank: de horeca, de landbouw, de industrie en delen van de zakelijke dienstverlening. Door de grote hoeveelheid zzp’ers, uitzendkrachten en nul-urencontracten wordt Nederland het hardst getroffen land van de EU. Wat is hier het gevolg van? Uiteraard dat een groot aantal mensen zonder baan komt te zitten. Ook de kans dat mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt succesvol opnieuw kunnen toetreden wordt kleiner.

Nieuwe kansen rondom de Participatiewet

Voorheen konden overheidsopdrachten uitsluitend voorbehouden worden aan SW-bedrijven. Door de komst van de Participatiewet is het nu mogelijk om opdrachten voor te behouden aan erkende sociale ondernemingen.

Sinds juli 2016 biedt Artikel 2.82 van de Aanbestedingswet 2012 overheden de mogelijkheid om een aanbestedingsprocedure (deels) voor te behouden aan SW-bedrijven én sociale ondernemingen.

Hiermee kan je met minimale moeite jouw aanbesteding socialer maken. Laat je verrassen hoeveel opdrachten geschikt zijn om sociaal aan te besteden.

Blauwdruk aanbesteden o.b.v. artikel 2.82

Artikel 2.82 AW biedt kansen om een aanbesteding of een deel van een aanbesteding voor te behouden aan sociale ondernemingen die voldoen aan het PSO30+ keurmerk. Hiermee kunnen overheden bevorderen dat de opdracht naar een sociale onderneming gaat en zo een stimulans geven aan een inclusieve arbeidsmarkt.

Ter inspiratie voor een Voorbehouden aanbesteding (perceel 2) hebben wij een gratis blauwdruk gemaakt voor Schoonmaakdienstverlen

ing. Met onze blauwdruk is sociaal inkopen slechts een eenvoudige invuloefening! Social return kan ook worden toegepast op andere diensten als catering, ICT en groenvoorziening.

 

 

SUB is koploper in duurzaam facility management en gelooft in de kracht van ketensamenwerking en kennisdeling om te komen tot maximale maatschappelijke impact!

Met pragmatische tools en actuele kennis begeleiden wij organisaties die met hun facilitaire bedrijfsvoering de vertaalslag willen maken van duurzaamheidsambities naar concrete maatregelen en (inkoop)acties, die gekoppeld zijn aan de 17 indicatoren van de Sustainable Development Goals.

Dagelijks werken we met een netwerk van geselecteerde SUB Boosters samen aan onze droom: het realiseren

 van een duurzaamheidsrevolutie in de facilitaire branche! Doe jij ook mee?

 

Deel dit artikel

Lees meer blogs

11-05-2020

Eenvoudig sociaal aanbesteden voor overheden in 4 stappen

23-12-2021

In beeld: Onze terugblik op 2021

Aan het einde van het jaar is het moment van...
22-12-2023

Gerjan den Hertog over CSRD: “Een collectieve aanpak is gebaat”

SUB Booster Gerjan den Hertog doet een oproep aan brancheorganisaties...

Kunnen we je helpen?

Neem telefonisch contact met ons op 085-060 9202 of stuur ons een e-mail. Dan bespreken we meteen alle opties die we voor je hebben.

Super dat je ons hebt gevonden!

We houden je graag op de hoogte van alle duurzame ontwikkelingen. Wil jij dat ook?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en je ontvangt elke maand het laatste nieuws, interviews, tips en meer in je mailbox.