SUB-Booster Petra van Kleef blogt over duurzame keuzes

“Met de Groene Helden Academie wil ik andere mensen met praktische tips helpen duurzamer te leven”

 

Samen met onze SUB-Boosters ontketenen we een duurzaamheidsrevolutie binnen organisaties in Nederland. Wie zijn deze aanjagers, versnellers en kwartiermakers? We spreken met ondernemer, communicatieadviseur en klimaatburgemeester Petra van Kleef van Groene Helden Academie.

Door: Dominique de Groot

 

De knop om

Het begon met klimaatdocu’s en het lezen van boeken. Hierdoor geïnspireerd richt ze stap voor stap haar leven duurzamer in: afval scheidt ze bewust, ze stopt met vlees eten en koopt veel tweedehands. Wanneer Petra moeder wordt, zet ze de knop helemaal om. Ze besluit – zo schrijft ze zelf – niet langer lijdzaam toe te kijken hoe we onze mooie wereld naar de vernieling helpen. Haar eerste project is afval radicaal verminderen. “Afval scheiden deed ik al jaren, maar de cijfers van recycling zijn niet zo rooskleurig als iedereen denkt”, vertelt ze in ons telefoongesprek. “Ik dacht er vroeger niet bij na dat ik zoveel afval had, maar je kunt heel veel afval vermijden. Het kopen van spullen, dat heeft pas een grote impact. Mijn vriend en ik kochten al best veel tweedehands omdat het voordeliger is, en dat doen we nu voor bijna alles.”

 

Groene Helden Academie

Andere duurzame doeners zoals Elisah Pals en Babette Porcelijn met haar boek De verborgen impact inspireren haar door te zetten. Niet veel later besluit ze over haar duurzame zoektocht te gaan bloggen. “Met de Groene Helden Academie wil ik andere mensen met praktische tips helpen duurzamer te leven. Waar moet je op letten, wat kun je doen en wat zijn de beste keuzes? Je kunt bijvoorbeeld beter een vegetarische burger in een plastic verpakking kopen dan een stuk vlees in je eigen bakje bij de slager. Maar dat moet je wel weten. Het begint bij bewuste keuzes maken.”

 

Via haar blogs en socials focust Petra vooral op de voordelen van duurzaam leven. “Critici beoordelen duurzaamheid nog weleens alsof je niks meer mag: niet meer vliegen, je mag niks meer kopen… Ik ben zelf juist gelukkiger geworden omdat het mij een goed gevoel geeft dat ik op een positieve manier bijdraag.” In Alkmaar organiseert Petra regelmatig Zero Waste tours samen met 2 andere gidsen. Ze inspireert als spreker van Think Big Act Now (naar het boek De Verborgen Impact) graag groepen en organisaties tijdens een lezing of workshop. Ook biedt ze een online cursus aan, de Zero Waste Kickstart. Na deze cursus kunnen deelnemers hun afval met de helft of meer verminderen.

 

Wat kun je zelf doen

Communicatie is haar vak. Petra werkt naast de Groene Helden Academie als Senior Communicatie Adviseur bij technische dienstverlener Equans. Wat vindt ze van de communicatie en berichtgeving over duurzaamheid in Nederland? “In het verleden is er te weinig aandacht voor het klimaatprobleem geweest. De journalistiek heeft dat twee jaar geleden zelf toegegeven. Nu zie je erg veel berichtgeving, wat goed is, maar ik denk dat we wel moeten oppassen met bangmakerij. Liever zie ik berichten beginnen met ‘dit gaat er niet goed’ en daarna verder gaan met ‘dat kun je eraan doen’.” Ze vindt dat de overheid hier een grotere rol in moet spelen. “Ik ben klimaatburgemeester van Dijk en Waard. Dat is vrijwilligerswerk wat ik met liefde doe. Maar als de wereld redden een soort vrijwilligersbaan is, dan nemen we het niet heel serieus. Niet alleen de communicatie, maar de basis van het beleid moet veranderen. Zoals stoppen met fossiele brandstoffen subsidiëren en het geld naar duurzame ontwikkelingen laten gaan.”

 

Het proces versnellen

Eenvoudig is het niet altijd, die duurzame keuzes maken. Ook Petra herkent dat: “Het is eigenlijk een heel psychologisch iets. Dat proces moeten we zien te versnellen. We zitten al echt op een mooie drempel van mensen die duurzaam willen doen en daar hebben we er meer van nodig.” Over 10 jaar hoopt ze zelfs dat de Groene Helden Academie helemaal niet meer nodig is. “Ik zou graag willen dat iedereen bewust wordt en binnen de draagkracht van de aarde gaat leven. Dat we het samen aanpakken en over 10 jaar het kantelpunt hebben bereikt en weer de goede kant op gaan.”

Deel dit artikel

Lees meer blogs

SDG 5 Gendergelijkheid
28-08-2019

SDG 5: Gendergelijkheid

Sustainable Development Goal 5 (SDG 5) is opgesteld om gelijke...
19-12-2022

10 duurzame kersttips voor het hele team

Breng je de dagen voor kerst gezellig door met collega’s?...
11-02-2021

Principe 9: Monitor en evalueer de resultaten

De transitie naar een duurzame bedrijfsvoering vraagt om verandering, inspanning...

Kunnen we je helpen?

Neem telefonisch contact met ons op 085-060 9202 of stuur ons een e-mail. Dan bespreken we meteen alle opties die we voor je hebben.

Super dat je ons hebt gevonden!

We houden je graag op de hoogte van alle duurzame ontwikkelingen. Wil jij dat ook?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en je ontvangt elke maand het laatste nieuws, interviews, tips en meer in je mailbox.