Waarom verduurzamen juist nu noodzakelijk is

Inflatie

Met de stijgende energieprijzen en de daarmee gepaard gaande inflatie, zien veel bedrijven en organisaties hun kosten oplopen. De eerste berichten van bedrijven die hun deuren sluiten zijn al gepubliceerd en tal van ondernemingen zien hun nieuwe energiecontract met angst en beven tegemoet.

Er wordt nu veel verwacht van de regering, compensatie of een prijsplafond, maar dit zijn korte termijn oplossingen. Bovendien is er geen tijd om daarop te wachten, aangezien de eerste rekeningen al op de mat gevallen zijn. Feit is dat we gebruik maken van eindige energiebronnen en dat we afhankelijk zijn van landen die niet de beste bedoelingen hebben.

Verduurzamen 

Het zou mooi zijn als we dus anders gaan kijken naar onze energierekening. Niet alleen het bedrag verlagen, maar ook de soort energie die je gebruikt en waar deze vandaan komt in acht nemen bij het verbruik.

Verduurzamen is de oplossing; bedrijven die hier op tijd in hebben geïnvesteerd, zien nu al voordelen van deze keuze. Naast het feit dat hun rekening nog niet stijgt, hebben zij vaak al scherp gekeken naar hun verbruik. Want het gaat hier natuurlijk niet alleen om het plaatsen van zonnepanelen of windmolens, die op dit moment ook nog eens niet of nauwelijks te verkrijgen of te plaatsen zijn vanwege personeelstekorten en grondstoffentekorten.

Het gebruik verminderen kan gelukkig voor enorme besparingen zorgen. Daarom geven we je hier 10 tips om energie te besparen binnen jouw bedrijf/organisatie.

 

10 Besparingstips

Tip 1 Isoleren!

Is jouw pand goed geïsoleerd? Kijk naar de muren, beglazing en de ventilatiekanalen. Soms kunnen simpele oplossingen een groots effect hebben, kieren dichten, tochtstrippen plaatsen, gordijnen ophangen. Denk niet te snel dat het maar weinig oplevert, alle beetjes kunnen helpen.

 

Tip 2 Verlichting

Waar en wanneer brandt de verlichting? Zijn er bijvoorbeeld ook reclameverlichtingen buiten het pand die branden? Is dit echt nodig? Zet het uit wanneer het mogelijk is en gebruik natuurlijk energiezuinige lampen. Ook een simpele regel als: geen lichten aan in een ruimte waar niemand zit, kan enorm veel opleveren. Bang dat jouw medewerkers dat lastig gaan vinden? Kijk dan naar de mogelijkheden voor sensor verlichting.

 

Tip 3 Energiezuinig printen

Wordt er veel geprint in jouw bedrijf? Waarschijnlijk denk je er wel aan om minder papier te gebruiken, maar bedenk dat het aan laten staan van apparaten als printers ook energie vreet. Uitzetten is altijd zuiniger. Maak bijvoorbeeld gebruik van een tussenschakelaar met een aan/uit-knop om in een keer meerdere printers tegelijk uit te kunnen zetten.

 

Tip 4 Temperatuur regeling

Bepaal per ruimte de temperatuur. Waar mensen niet stil zitten, kan de temperatuur lager dan op plekken waar mensen aan het werk zijn. Geef als kerstcadeau een warme trui aan je personeel, zodat je ze niet in de kou hoeft te laten staan.

 

Tip 5 CV ketel

Kijk goed naar de programma’s van het verwarmingssysteem van jouw bedrijf. Meestal gaat deze op eenzelfde tijd aan per dag. Bekijk of je dit temperatuur afhankelijk kunt instellen of dat je kunt overstappen op een duurzamere variant. De aanvoer temperatuur lager instellen kan stookkosten verminderen.

 

Tip 6 Zet ventilatiesystemen uit

Alleen natuurlijk als er niet gewerkt wordt in het pand 😉Ook de stand waarop deze staat, kan zorgen voor verlaging van energieverbruik. Neem hiervoor contact op met de leverancier van jouw systeem.

 

Tip 7 Waterverbruik

Hoe wordt het water verwarmd? Met een boiler of door middel van de CV? En is deze misschien aan vervanging toe? Een HR boiler kan tot 10% zuiniger zijn. Maar ook het gebruik van warm water kan onder de loep genomen worden. Is het nodig en kan het minder?

 

Tip 8 Wat koop je in en waar?

Geen directe energiebesparing, maar wel een besparing die geld op kan leveren. In grote hoeveelheden jouw materialen inkopen, als je daar de opslagruimte voor hebt, kan kosten besparen. Bovendien hoeft er minder naar jouw bedrijf gereden/gevlogen te worden. Ook weer een CO2-besparing die op de lange termijn beter is voor jouw impact op het milieu.

 

Tip 9 Thuiswerken

Als er iets is, wat de coronacrisis ons heeft geleerd, is dat thuiswerken beter bleek te gaan dan gedacht. Bespreek met jouw medewerkers/collega’s of er misschien een dag is dat iedereen thuis werkt, zodat het pand niet gebruikt hoeft te worden. Dit scheelt in kosten voor jouw bedrijf,  én door minder woon-werk verkeer, verminder je de algemene CO2-uitstoot.

 

Tip 10 Investeer in je personeel en duurzame initiatieven

Zoek uit hoe je jouw bedrijf op de lange termijn energiezuinig kunt houden. Bijvoorbeeld door zonnepanelen te installeren, of door op een gezamenlijk bedrijventerrein een windmolen te plaatsen. Maar ook door jouw personeel bewust te maken van het verduurzamen van het bedrijf. Overleg met je medewerkers wat zij graag anders zouden willen zien, ze zijn vaak veel gemotiveerder dan je denkt en komen met oplossingen waar je zelf nog niet aan gedacht had. Bovendien zijn medewerkers eerder geneigd om hun gedrag te veranderen, als ze het zelf hebben bedacht of goedgekeurd. Heb je geld nodig om een duurzame investering te doen, ook daar zijn verschillende mogelijkheden voor, van crowdfunding tot betalingsregelingen.

Deel dit artikel

Lees meer blogs

06-08-2019

SDG 12: Verantwoorde consumptie en productie

Sustainable Development Goal (SDG 12) is opgesteld om duurzamer en...
SDG 12 Verantwoorde consumptie en productie
20-02-2020

SDG 12: een managementvraagstuk?

SDG 12: verantwoorde productie & consumptie is door 81 internationale...
17-12-2021

Interview met SUB Booster Sabine van der Wijden

‘Ik vind het mooi dat ik meewerk aan duurzaamheidsbesef en...

Kunnen we je helpen?

Neem telefonisch contact met ons op 085-060 9202 of stuur ons een e-mail. Dan bespreken we meteen alle opties die we voor je hebben.

Super dat je ons hebt gevonden!

We houden je graag op de hoogte van alle duurzame ontwikkelingen. Wil jij dat ook?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en je ontvangt elke maand het laatste nieuws, interviews, tips en meer in je mailbox.