Facilitair specialist Berber Smit pakt verspilling aan

“Ik zou niet in een organisatie kunnen werken die alleen maar zijn eigen zakken vult”

 

Samen met onze SUB-Boosters ontketenen we een duurzaamheidsrevolutie binnen organisaties in Nederland. Wie zijn deze aanjagers, versnellers en kwartiermakers? We spreken met ondernemer en facilitair professional Berber Smit.

Door: Dominique de Groot

 

Niks is vanzelfsprekend

Ze groeit op in Friesland met open water en weilanden op steenworp afstand. Wanneer ze in de Randstad woont en werkt, beseft Berber hoeveel ze de natuur mist. De onpersoonlijke wegwerpmaatschappij die ze in Amsterdam ervaart, laat ze achter zich. Ze verhuist naar het groenere Heemstede en later naar Haarlem. “Ik kan slecht tegen overdaad”, antwoordt Berber op de vraag waarom duurzaamheid voor haar belangrijk is. “Dat komt mede door mijn opvoeding: ‘Doe maar normaal dan doe je al gek genoeg’ zei mijn moeder altijd. Wees zuinig op wat je hebt en beschouw niks als vanzelfsprekend. In mijn werk vind ik een maatschappelijke meerwaarde dan ook heel belangrijk. Ik zou niet in een organisatie kunnen werken die alleen maar zijn eigen zakken vult.”

 

Antoni van Leeuwenhoek

Berber is gespecialiseerd in facility management. Haar oog voor verspilling en efficiëntie komt hierbij goed van pas. “Ik houd van het analyseren van processen en het optimaliseren ervan. Als je een efficiency slag maakt in een facilitair proces, kun je daar dagelijks veel  winst mee behalen.” Zo werkte ze ruim 5 jaar voor het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis en onderzoeksinstituut in Amsterdam. Daar was Berber verantwoordelijk voor alle interieurfaciliteiten; van de schoonmaak en glasbewassing tot de beddencentrale en bedrijfskleding. “Zuinig en goed omgaan met onze spullen én een goed resultaat leveren aan al onze klanten, dat was onze focus”, beschrijft ze. “Gebruik je disposable materialen om een ziekenhuisbed te reinigen of kun je overstappen op een wasbaar artikel? En wat is dan het verschil in kwaliteit, kosten en belasting op het milieu?”

 

 

Facmad

Na 5 jaar is Berber toe aan iets nieuws. Ze verruilt haar vaste werkplek voor een baan als interim facilitair professional bij een ondernemend adviesbureau; HWRK in Gorinchem. Daar doet ze facilitaire projecten, advies- en interim werk bij allerlei verschillende opdrachtgevers. “Omdat dit adviesbureau qua omvang relatief klein was, waren we allemaal van begin tot eind verantwoordelijk voor onze eigen opdrachten. Daar heb ik echt leren ondernemen.” De eerste weken plant ze vol met koffieafspraken om meer te leren over het ondernemersvak. En dat loont: Haar eerste opdracht verwerft ze bij gemeente Tilburg als interim senior medewerker Servicepunt waar ze een team aanstuurt en processen optimaliseert. Na een uitdagende opdracht voor de Wageningen Universiteit – waar ze meewerkte aan een Europese aanbesteding voor bedrijfskleding en textiel- besluit ze om zelfstandig ondernemer te worden en richt ze in 2022 haar eigen bedrijf Facmad op.

 

Lekker in je vel

Processen optimaliseren betekent voor Berber ook bouwen aan een fijne en positieve werkomgeving. Op dit moment werkt ze voor Hogeschool Inholland als interim Teamleider Onderwijsservice en Transitiemanager waar ze een team van 25 mensen verdeeld over twee locaties aanstuurt en voorbereid op een verhuizing naar één compleet nieuw onderwijsgebouw. “Als afdeling Onderwijsservice verzorgen we het hele proces rondom toetsafname, maar ook cijferverwerking, uitgifte van getuigschriften en het maken van roosters.” Hoewel het team dezelfde service verleent, werken ze nu nog op twee locaties heel verschillend. Dat moet veranderen als ze over anderhalf jaar naar een nieuw duurzaam gebouw verhuizen. Berber begeleidt de transitie die hiervoor nodig is. “Ik vind het belangrijk dat iedereen in mijn team lekker in zijn vel zit en goed functioneert. Ons doel is het beste hoger onderwijs leveren in Amsterdam en daar heb je fitte, blije mensen voor nodig. Als je met lood in je schoenen naar je werk gaat, dan heeft het effect op alles en iedereen en ga je dat niet kunnen leveren.”

 

 

SUB Booster

Sinds kort is Berber ook onderdeel van ons SUB Booster netwerk (welkom!). Via via komt ze in contact met co-founder Jeroen Zonneveld. Waarom wil ze graag SUB Booster zijn? “Het spreekt me aan dat SUB praktisch toepasbare kennis deelt die toegankelijk is voor de gemiddelde man. Vaak is duurzaamheid voor mkb- ers een tijdrovend onderwerp wat niet eenvoudig toepasbaar is in de praktijk en daardoor komt het onderaan op hun prioriteitenlijstje. In mijn optiek maken jullie het voor deze groep ondernemers mogelijk om écht op een laagdrempelige manier duurzaamheid in hun bedrijf te integreren. Daar word ik heel enthousiast van.”

 

Voor 2023 heeft SUB een hoop plannen op stapel zoals de lancering van het SUB Platform. Wat zijn haar plannen voor de toekomst? “We verwachten in mei ons eerste kindje. Daar gaat natuurlijk eerst al mijn aandacht naartoe. Daarnaast ga ik door met mijn werk als zelfstandige. Ik vind het leuk om mensen te ontmoeten die gelijkgestemd zijn en frisse, nieuwe ideeën hebben waardoor we de wereld nog een stukje mooier kunnen achterlaten.”

Deel dit artikel

Lees meer blogs

13-02-2020

Start jouw fietsplan: zo krijg jij jouw medewerkers met de fiets naar het werk!

Steeds meer organisaties kiezen voor een fietsplan om medewerkers te...
17-03-2020

Gratis hand-out duurzame bedrijfsvoering voor thuiswerkers

Is jouw kantoor- of studieruimte ook verplaatst naar huis door...
30-12-2022

SUB-Booster Stefanie verdiept zich in cultuur en gedrag

Samen met onze SUB Boosters ontketenen we een duurzaamheidsrevolutie binnen organisaties in...

Kunnen we je helpen?

Neem telefonisch contact met ons op 085-060 9202 of stuur ons een e-mail. Dan bespreken we meteen alle opties die we voor je hebben.

Super dat je ons hebt gevonden!

We houden je graag op de hoogte van alle duurzame ontwikkelingen. Wil jij dat ook?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en je ontvangt elke maand het laatste nieuws, interviews, tips en meer in je mailbox.