“We moeten wat doen, dat staat vast, en nu is het een kwestie van hoe gaan we dit realiseren”
Met onze SUB Boosters ontketenen we een duurzaamheidsrevolutie in de (facilitaire) bedrijfsvoering in Nederland. Wie zijn deze aanjagers, versnellers en kwartiermakers? We spreken met ondernemer Evelien van den Berg, adviseur inkopen en aanbesteden, gespecialiseerd in printing.
Door Dominique de Groot
Link2Doc
Vroeger had je een kopieerapparaat. Simpel, niks complexs aan. Sinds er een netwerkkabel in zit en de apparatuur ook kan printen en scannen, wordt het IT component en de complexiteit hoger. Nu kun je de meest geavanceerde multifunctionals kopen inclusief applicaties, met koppelingen naar andere systemen en digitale snufjes. Evelien van den Berg zag vaak tijdens aanbestedingen de communicatie – en verwachtingen – bij betrokken partijen verkeerd gaan. “Dan dacht de klant: Ik heb dit toch uitgevraagd? Maar dan hadden ze het helemaal niet zo verwoord.” Ze besluit hierop organisaties te ondersteunen en richt Link2Doc op. Haar kennis van de markt en techniek in de printingbranche blijkt heel waardevol bij aanbestedingen. “Ik kijk hierbij naar processen en alles wat met een document te maken heeft; niet alleen multifunctionals, maar ook het digitaliseren en stroomlijnen van documentprocessen, zoals hoe intern correspondentie wordt opgesteld tot aan de verwerking bij de postkamers.”
Meer dan één pet
Terwijl Evelien haar verhaal vertelt, klinkt enthousiasme door in haar stem. “Het is gewoon heel leuk. Laatst zei iemand: Je tijd vullen met postkamers en multifunctionals, dat is toch harstikke saai!”, zegt ze lachend. “Misschien is het onderwerp voor vele saai, maar de complexiteit en diversiteit van systemen bij organisaties en hoe mensen werken, dat vind ik heel interessant.”
Het liefst is Evelien van begin tot eind bij een project betrokken en zet ze gedurende het traject verschillende petten op: de pet van specialist, IT-projectleider, inkoper of migratiecoördinator. Ze werkt veelal voor aanbestedende diensten zoals universiteiten en hogescholen, gemeenten, en bij uitvoeringsinstanties van de overheid. Bij grote uitrollen gaat het om een paar honderd machines, koppelingen en applicaties. In kleinere organisaties hebben ze vaak maar één wens: printen. Een simpele klus zou je denken. “Dat wordt vaak onderschat”, waarschuwt Evelien. “Heb je nagedacht over via welke poorten je wilt printen? Welke veiligheidsnormen zijn er? Ga je met pincodes werken en hebben sommige mensen meer rechten dan anderen?”
Coach op kantoor en op het ijs
Mensen begeleiden, kneden, in een (nieuwe) manier van werken: haar rol beperkt zich niet tot technische processen. Coachen doet ze graag, ook in haar vrije tijd bij de KNSB – al ruim 27 jaar. “Ik ben nog steeds coach maar niet meer gelinieerd aan een vereniging. In de weekenden ben ik de afgelopen 14 jaar te vinden op een ijsbaan als jurylid of scheidsrechter van de KNSB discipline kunstrijden.”
De ervaring die ze opdoet in de sport, blijkt nuttig in haar werk. “Ik sta voor mijn klus, dat betekent dat ik niet opgeef. Als het links niet lukt, dan probeer ik het rechts. Anderzijds verwacht ik inzet. Ik probeer out of the box te denken, enthousiast te blijven en mensen mee te krijgen.”
Duurzame printoplossingen
‘Wie minder afdrukt maakt meer indruk!’ Printers behoren tot het lijstje vervuilende producten: al voordat je je eerste print hebt gemaakt, is er sprake van negatieve impact. Hoewel de printingbranche vrij traditioneel is, heeft de markt een aantal duurzame ontwikkelingen doorgemaakt en zijn de print multinationals bezig met de SDG’s . “Zie je multifunctionals met zwarte knoppen, dan zijn deze vaak van autobanden gemaakt”, vertelt Evelien. “Er zijn ook doelstellingen: Bij de meeste leveranciers bestaat 75% van de nieuwe machines uit gerecyclede materialen. Toners zijn duurzamer geworden, er is beter nagedacht over het verwerken van afval tijdens het productieproces en het verlagen van de CO2-uitstoot.”
Wanneer een organisatie bij Evelien aanklopt voor duurzame printoplossingen, dan komt er vaak meer bij kijken dan ze van te voren hadden gedacht. Organisaties denken bijvoorbeeld dat als ze gerecycled papier inkopen, ze heel goed bezig zijn. “Mijn vraag is dan: Heb je gecontroleerd of de printers gerecycled papier goed kunnen verwerken? Er zit bijvoorbeeld meer stof in gerecycled papier waar sommige machines gevoelig voor zijn. Gaat een apparaat kapot of zijn er veel storingen, dan moet een monteur voorrijden – dat veroorzaakt CO2-uitstoot – en je hebt gefrustreerde medewerkers.”
Het is belangrijk dat organisaties nadenken over welk doel ze willen bereiken met verduurzamen. “Is de kwaliteit van een print heel belangrijk, dan kun je het ook anders insteken. Bijvoorbeeld door het grammage naar beneden bij te stellen of om papier niet per pallet te bestellen, maar op te slaan in een depot bij kantoor, om transportbewegingen te verminderen.”
De Boost van SUB
Wat Evelien aanspreekt aan SUB Sustainable Boost, is dat Jeroen en Babs (co-founders) kijken naar de gehele bedrijfsvoering. “Ik denk dat bij veel organisaties een duurzaamheidsvisie ontbreekt. Ze moeten, ze willen, maar waar begin je en waar sta je nou eigenlijk? Hoe maak je het meetbaar? Daar begint het mee.”
Een aantal jaar terug, kwam Evelien in contact met Jeroen wanneer ze allebei nog in loondienst werken – hij als inkoper bij Dunamare Onderwijsgroep en zij als leverancier. Wanneer ze start met Link2Doc, houden ze contact. Het verhaal van Jeroen inspireert haar om zich in te zetten voor een betere wereld. “We moeten wat doen, dat staat vast, en nu is het een kwestie van hoe gaan we dit realiseren. Wie A zegt, moet B zeggen. Dat is mijn zakelijke motivatie. Persoonlijk vind ik het belangrijk dat de generatie na ons, onze kinderen, nog net zo veel plezier kunnen hebben van deze prachtige planeet als wij. Wij mensen, wij zijn heel nietig. Door enkel duurzaam te leven geloof ik niet dat we de wereld gaan redden, ik geloof wel dat we kunnen zorgen dat de mensheid er langer van kan genieten. De aarde is een fantastische bol, die gaat zonder ons ook door, maar daar hebben wij helemaal niks aan als de mensheid niet meer bestaat.”
Een circulaire printbranche
Evelien vindt dat de overheid meer actie mag ondernemen. “Ik zou pleiten voor meer kaders en dat voor ons – individuen – zaken gewoon moeten veranderen.” Ze denkt terug aan corona en de tijd waarin de overheid ons verplichtte thuis te werken. “Organisaties die het onwijs lastig vonden om te schakelen, hebben geschakeld. Het kan dus! Netwerken werden verbeterd, er werd meer gecentraliseerd en gedigitaliseerd. Dat moet ook kunnen op het gebied van duurzaamheid. Meer richtlijnen, maar daarbij ook zorgen voor een goede basis qua infrastructuur, zoals het verbeteren van ons energienet.”
Een circulaire printbranche, is dat een optie in de toekomst? Evelien denkt van wel, maar dat het langzaam zijn weg vindt. “Er gebeuren al veel goede dingen. Ik hoop dat leveranciers onderling meer samenwerkingen aangaan bij een klant. Dat kan al op een laagdrempelig niveau. Door bijvoorbeeld bij een hogeschool pakken papier gecombineerd met koffie, door de koffieleverancier op een schoolcampus te laten distribueren. Simpel en pragmatisch, dat zou fantastisch zijn.”