Start jouw fietsplan: zo krijg jij jouw medewerkers met de fiets naar het werk!

Steeds meer organisaties kiezen voor een fietsplan om medewerkers te stimuleren om de fiets te pakken. Al eerder schreven wij in een van onze blogs over de leasefietsregeling, maar er zijn nog veel meer redenen om werknemers te motiveren om de auto te laten staan. Voor jou hebben wij alles (voordelen, regelingen en tips om medewerkers te motiveren) op een rijtje gezet!

Waarom is het noodzakelijk om meer te fietsen?

Iedereen weet dat fietsen gezond is. Dat heeft natuurlijk positieve effecten op de vitaliteit van jouw medewerkers (het verhoogt de fitheid met 13%). Een betere gezondheid resulteert zich in minder ziekte en hogere productiviteit tijdens werkuren. Naast het effect op de gezondheid heeft het meer fietsen van jouw medewerkers meer positieve voordelen:

 • Fietsstimulering getuigt jouw organisatie van goed werkgeverschap;
 • Met een (elektrische) fiets stoot je 26 keer minder CO2 per reizigerskilometer uit dan met de auto. Het is dus MVO-proof;
 • Jouw organisatie is beter bereikbaar voor bezoekers omdat er minder parkeerproblemen zijn: op één parkeerplek passen maar liefst 8 fietsen;
 • De overheid heeft een drietal aan regelingen in het leven geroepen die het aantrekkelijk maken om de fiets te pakken naar het werk.

Drie fietsregelingen

De Nederlandse overheid wilt het gebruik van de fiets stimuleren en heeft hiervoor 3 regelingen in het leven geroepen:

 1. De leasefietsregeling;
 2. Fietskilometervergoeding;
 3. De vergroting van de belastingvrije ruimte binnen de WKR.

De leasefietsregeling

Vanaf januari 2020 is de leasefietsregeling van start gegaan. Door deze regeling is het voor werknemers mogelijk om een (elektrische) fiets te leasen tegen een bijtellingstarief van 7%. Dit houdt in dat je geen kilometers meer hoeft bij te houden. Bij de aanschaf van een E-bike van €2000 betaal je naast een vast leasebedrag een paar euro per maand belasting.

Fietskilometervergoeding

Wist je dat de welbekende 19 cent per kilometer ook geldt voor kilometers die werknemers afleggen met de fiets? De vergoeding valt officieel onder de werkkostenregeling (WKR). Echter is het bedrag vrijgesteld en kan het dus naast de 1,2% (of 1,7% over de eerste €400.000) vergoeding worden gegeven. Goed om te weten: indien je als werknemer gebruik maakt van de leasefietsregeling kom je niet in aanmerking voor fietskilometervergoeding!

Vergroting van de belastingvrije ruimte fietsplan binnen de WKR

In 2020 kun je nog steeds gebruik maken van het huidige fietsplan via de werkkostenregeling (WKR). Dit houdt in dat uitgaven binnen de vrije ruimte van 1,2% van de fiscale loonsom onbelast kunnen worden verstrekt aan werknemers. Wat is nieuw? Over de eerste €400.000 van de loonsom mag je 1,7% onbelast geven in plaats van 1,2%. Dit is €2000 meer: een mooi bedrag voor een fiets van de zaak!

 

Hoe kun je medewerkers nog meer stimuleren?

Minister Stientje van Veldhoven van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft een fietsmissie: dat elke werkgever in Nederland zich inspant om 10% meer medewerkers op de fiets te krijgen. Voor haar campagne heeft ze een gratis toolkit laten ontwikkelen voor organisaties die aan de slag willen met een fietsplan voor medewerkers. Indien je je aanmeld voor “Kies de fiets!” ontvang je deze gratis.

Natuurlijk is het ook raadzaam om alle faciliteiten te bieden die komen kijken bij het fietsen naar het werk. Denk hierbij aan:

 • Een fietsenstalling met oplaadpunten voor elektrische fietsen;
 • In case of emergency: een EHBO setje voor fietsen (bandenplaksetje, fietspomp;
 • Een verkleed of (beter nog) douche voorziening.
 • Mogelijkheid om een keer niet de fiets te pakken. Dit kan voorkomen bij noodweer of bij een afspraak buiten de deur. Speel hierop in door gebruik te maken van flexibele vervoersregelingen als de NS-businesscard.

Mobiliteit verduurzamen binnen jouw organisatie?

Wil jij aan de slag met het verduurzamen van jouw wagenpark? Dit kent veel voordelen voor jouw organisatie. Mobiliteit maakt onderdeel uit van het Klimaatakkoord van Parijs en vormt voor veel organisaties een grote kostenpost. Ook levert het verduurzamen van jouw mobiliteitsplan een bijdrage aan diverse Sustainable Development Goals (SDG’s). Dit zijn voornamelijk SDG 3: Goede gezondheid en welzijn en SDG 9: industrie, innovatie en infrastructuur. Maar ook SDG 13: Klimaatactie en SDG 17: Partnerschap om de doelen te bereiken hebben raakvlakken met duurzame mobiliteit.

Met een duurzaam mobiliteitsplan helpen wij organisaties om vervoersbewegingen slimmer en schoner te organiseren, CO2-uitstoot te reduceren en in vele gevallen kosten te besparen. Hiermee maken wij organisaties efficiënter en klaar voor de wereld van morgen!

 

 

Deel dit artikel

Lees meer blogs

28-04-2022

Wilfred Schipperen zet zich in voor dak- en thuislozen

“Ik geloof dat als je wijsheden met elkaar verbindt, er...
25-09-2023

Hoe Erick met Plan Arthur alle woningen aardgasvrij wil maken

Samen met onze SUB-Boosters ontketenen we een duurzaamheidsrevolutie binnen organisaties...
30-07-2019

SDG 8: Waardig werk en economische groei

Sustainable Development Goals 8 (SDG 8) is opgesteld om fatsoenlijk...

Kunnen we je helpen?

Neem telefonisch contact met ons op 085-060 9202 of stuur ons een e-mail. Dan bespreken we meteen alle opties die we voor je hebben.

Super dat je ons hebt gevonden!

We houden je graag op de hoogte van alle duurzame ontwikkelingen. Wil jij dat ook?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en je ontvangt elke maand het laatste nieuws, interviews, tips en meer in je mailbox.