Sustainable Development Goal 3 (SDG 3) is opgesteld om goede gezondheid te verzekeren en welvaart te promoten voor alle leeftijden. Zonder goede gezondheid kan er geen duurzame ontwikkeling plaatsvinden. Ieder jaar sterven er zes miljoen kinderen voor hun vijfde levensjaar. Moedersterfte is de afgelopen jaren al flink gedaald, maar ook hier kunnen nog stappen in worden gezet. Er moet een einde komen aan epidemieën zoals HIV/aids, tuberculose, malaria en andere tropische ziekten. Ook willen de verenigde naties meer bewustzijn creëren op het gebied van consumeren en verkeer. Hoe kan jouw organisatie bijdrage leveren aan een betere gezondheid en welzijn?

Om bijdrage te leveren aan SDG 3 kun je facilitaire processen duurzamer en gezonder inrichten. Op deze manier creëer je als organisatie een gezonde en betekenisvolle werkomgeving voor medewerkers.

Inkoop en SDG 3

Inkoop speelt een zeer belangrijke rol in het realiseren van een passende en stimulerende werkomgeving. De mate van productiviteit van gebouwgebruikers wordt voor 25 -55% bepaald door de werkomgeving. Zo kun je met jouw inkoopbeleid employee benefits creëren. Dit zijn voordelen die naast loon en salaris worden gegeven aan werknemers. Denk hierbij aan collectieve zorgverzekeringen en personeelsverzekeringen. Maar ook een fietsen kun je voor werknemers aanschaffen middels het fietsplan.

Beweging stimuleren door duurzaam facility management

Door meer lichamelijke beweging op de werkvloer stijgt de productiviteit met meer dan 12 procent. Zo zou je bijvoorbeeld een daily standup kunnen doen. Met nudging kun je werknemers onbewust gezondere keuzes laten maken door een laagdrempelig gezonder alternatief te bieden. Bijvoorbeeld het nemen van de trap in plaats van de lift. Ook sta bureaus en mogelijkheid tot sporten draagt bij aan een verbeterde productiviteit. Hierbij zou je gebruik kunnen maken van de werkkostenregeling (WKR).

Duurzame catering

Voert jouw organisatie een actief beleid op gezonde voeding met haar eigen catering faciliteit en/of in samenwerking met haar cateraar? Uit onderzoek blijkt dat dit zorgt voor medewerkers die zich energieker, gelukkiger en gezonder voelen en een verbeterde productiviteit oplevert van meer dan 45%. Ook zou je jouw kantine duurzamer kunnen maken door lokale of fair trade producten in te kopen. Nudging kun je ook in kantines toepassen. Dit door gezonder eten beter in beeld te brengen en aantrekkelijker vorm te geven.

Facilitaire maatregelen die bijdrage leveren aan SDG 3

Naast inkoop en lichamelijke beweging kun je meerdere maatregelen doorvoeren om bijdrage te leveren aan SDG 3. Zo kun je facilitaire producten en diensten afnemen bij Social Enterprise organisaties. Ook draagt het naleven van de AVG Privacywet en locatie onafhankelijk werken bij aan een verbeterde welzijn van jouw medewerkers.

SUB Barometer

Met de SUB-barometer helpen wij organisaties om inzicht te krijgen in het duurzaamheidsprofiel van hun facilitaire bedrijfsvoering en de vertaalslag te maken van duurzaamheidsambities naar concrete maatregelen. Maatregelen die direct verwerkt kunnen worden tot (inkoop) actieplannen. Wij helpen graag bij het invullen van de SUB barometer en het verzilveren van duurzaamheidsambities. Wil je weten hoe goed jouw organisatie op weg is naar invulling van de 17 SDG’s? Doe de gratis 0-meting!