Sociaal ingenieur & podcastmaker Jetske Thielen

De positief activistische ondernemer Jetske Thielen inspireert duizenden luisteraars via haar podcast Duurzaamheid #HOEDAN?! Inmiddels is de podcast 10 duizend keer gedownload en delen bekende duurzaamheidsstrijders zoals Babette Porcelijn en Jan Rotmans hun verhaal. Via haar bedrijf Duurzaam Vlechtwerk helpt ze organisaties – met name in de bouwsector –  innoveren en verduurzamen.

Door: Dominique de Groot | Fotografie ©KikaBooy

 

Stralend – met een gulle lach – spat Jetske Thielen van mijn computerscherm. Ik lees dat ze sociaal ingenieur, spreker, trainer, transitiemaker én podcast-host is. Haar tomeloze energie haalt ze uit haar missie: organisaties helpen innoveren en duurzaamheid versnellen. Wanneer ik haar een paar dagen later spreek, leer ik waarom ze zich met name op de bouwsector richt. “Al jong was ik bezig met; hoe kunnen we samen iets moois maken en hoe kan het beter, slimmer en duurzamer. In de traditionele bouwsector was daar niet veel aandacht voor en dat vond ik interessant.”

 

Duurzaamheid krijgt ze al vroeg mee vanuit huis. ‘Doen met wat er is’, is het motto in haar familie. Niks wordt verspild, met grondstoffen wordt duurzaam omgegaan. “Op de boerderij van mijn opa en oma werkten we met de seizoenen en dachten we na over wat de natuur ons te bieden heeft.” Ze is zelf ook herenboer, mede-eigenaar van een boerderij in Boxtel, waar duurzaam voedsel wordt geproduceerd. Over haar dagelijks leven post ze regelmatig op Instagram.

 

 

Duurzaam vlechtwerk

Zowel professioneel als privé is duurzaamheid een belangrijke rode draad in haar leven. Inmiddels heeft Jetske 15 jaar ervaring op het gebied van programmamanagement, verandertrajecten en sociale innovatie. Met haar bedrijf Duurzaam Vlechtwerk richt ze zich op het versnellen van technische en sociale innovatie in organisaties. De ene dag spreekt ze voor een grote groep, de andere dag schrijft ze mee aan een duurzaamheidsvisie.

In de naam Duurzaam Vlechtwerk zit een mooie symboliek verweven. “Het staat voor meer vrouwelijkheid brengen in processen, letterlijk de vlecht. Vrouwelijke waardes zoals luisteren, mensen samenbrengen en meer vanuit co-creatie werken. Anderzijds verwijst het naar de vastgoedsector: Staal maakt beton sterker en dat heet betonvlechten. Zo zie ik mijn onderneming ook. Een organisatie kan versterken met duurzaamheid als doel of ambitie.”

 

Over een andere boeg

Haar enthousiasme die ze eerder in loondienst kwijt dreigde te raken, hervindt ze in het ondernemerschap. Met Duurzaam Vlechtwerk richt ze zich alleen op organisaties die willen verduurzamen. “Dat was een hele grote les voor mij. Ik focuste me eerder op de mensen die niet mee wilden door hen te enthousiasmeren, door te duwen en te trekken, maar daar liep ik gewoon op leeg. Hierdoor had ik ook te weinig aandacht voor de mensen die wel wilden.” Als een duurzaamheidsprogramma bij één van haar opdrachtgevers stroef verloopt, besluit ze het over een andere boeg te gooien. “Ik zette mijn energie op de vestigingen die wel wilden verduurzamen en toen kwamen die andere vestigingen vanzelf. Door de resultaten, gesprekken en successen die we boekten, schudden we de anderen wakker.”

 

Fotografie ©KikaBooy

 

Duurzaamheids DNA

Wat nog weleens misgaat in organisaties, is dat er van bovenaf doelstellingen worden bedacht maar dat medewerkers hier niet goed in worden meegenomen. Jetske geeft hiervan een voorbeeld: “In 2035 is onze organisatie CO2-neutraal en daar gaan we met zijn allen keihard aan werken! Oké, maar wat betekent het dan voor mijn werk of voor mijn afdeling?” Voordat ze met een opdracht begint, gaat Jetske daarom eerst op onderzoek uit. Ze voert veel gesprekken, in een ongedwongen sfeer, om erachter te komen wat mensen bezighoudt en waar ze zich zorgen over maken. “Het is belangrijk zo veel mogelijk collega’s te betrekken bij de plannen die je maakt. Zij zijn het kapitaal van de organisatie.”

 

Podcast Duurzaamheid #HOEDAN?!

Onlangs bereikte haar podcast Duurzaamheid #HOEDAN?! 10 duizend downloads. Met de podcast wil ze luisteraars niet alleen inspireren om zelf duurzaamheids-held (thuis of op het werk) te worden, maar ze wil hen ook een hart onder de riem steken. “Het is echt niet altijd even makkelijk”, spreekt ze uit ervaring. “Misschien lijkt het alsof ik alles maar gewoon doe, maar het voelt voor mij eerder ongewoon. De lancering van mijn podcast vond ik echt heel spannend. Het is fijn om je gesteund te voelen en gelijkgestemden te spreken.” Jetske complimenteert of bedankt daarom regelmatig andere mensen voor het werk dat ze doen.

Het idee voor de podcast ontstond twee jaar geleden in coronatijd. In eerste instantie als passieproject voor haarzelf om gelijkgestemden te ontmoeten en met interessante mensen in gesprek te gaan. “Later dacht ik: Dit hoeft niet alleen van mij te blijven, ik ga het delen.” Ze interviewt experts zoals Babette Porcelijn (auteur van De Verborgen Impact), Anja in ’t Velt (Van Gogh Museum) en Hoogleraar Transitiekunde Jan Rotmans. Afgelopen zomer besloot een hogeschool haar podcast onderdeel te maken van een studie-opdracht. “Dat is zo’n groot compliment, dat ik de jonge generatie kan inspireren. Echt fantastisch.”

 

Blik op de toekomst

Duurzamer leven en werken; er is niet één systeem waar iedereen in moet passen. Door te laten zien wie ze is en haar verhaal te delen, hoopt ze dat anderen de moed en enthousiasme vinden om hierin hun eigen pad te kiezen. “We kunnen allemaal ons eigen steentje bijdragen.”

 

Deel dit artikel

Lees meer blogs

SDG 1 Geen armoede
07-08-2019

SDG 1: Geen armoede

Sustainable Development Goal (SDG 1) is het belangrijkste ontwikkelingsdoel en...
23-05-2023

SUB | Sustainable Boost presenteert SUB Platform

Het SUB Platform is live! Samen met onze partners werkten...
16-07-2019

SDG 13: Klimaatactie

Sustainable Development Goal 13 (SDG 13) “Klimaatactie” is opgesteld om...

Kunnen we je helpen?

Neem telefonisch contact met ons op 085-060 9202 of stuur ons een e-mail. Dan bespreken we meteen alle opties die we voor je hebben.

Super dat je ons hebt gevonden!

We houden je graag op de hoogte van alle duurzame ontwikkelingen. Wil jij dat ook?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en je ontvangt elke maand het laatste nieuws, interviews, tips en meer in je mailbox.