De duurzame ontdekkingstocht van podcastmaker Tess Schram

“Ik heb geen idee hoe duurzaam leven in elkaar zit, ik ga het gewoon ontdekken”

 

Samen met onze SUB Boosters ontketenen we een duurzaamheidsrevolutie binnen organisaties in Nederland. Wie zijn deze aanjagers, versnellers en kwartiermakers? We spreken met de reislustige podcastmaker Tess Schram over haar duurzame ontdekkingstocht en klimaatdilemma’s. In de eerste aflevering van Tess to Sustainability geeft ze zichzelf een 6. Welk rapportcijfer geeft ze zichzelf 2,5 jaar later?

Door: Dominique de Groot

 

Klimaatdilemma’s

Reizen is haar lust en haar leven. Een typische milennial noemt ze zichzelf, die ooit droomde van een groot huis en een paspoort vol stempels. Maar als ze op meerdere vlakken wordt geconfronteerd met klimaatverandering en milieuvervuiling, besluit ze haar leven anders in te richten. “Ik ging duiken op Bali, maar we werden vooraf gewaarschuwd dat we niet overal konden duiken door heel veel plastic. Dat was bij mij één van de triggers: dit klopt niet.”

 

Tess verdiept zich meer in het onderwerp. Ze luistert veel podcasts maar vindt de thema’s zwaar en beladen. “Zo wil ik helemaal niet leven, maar ik kan ook niet de andere kant opkijken.” Een eigen podcast opnemen, dat lijkt haar wel wat. Via Tess to Sustainability neemt ze luisteraars mee in haar ontdekkingsreis naar een duurzamer leven. “Ik heb geen idee hoe duurzaam leven in elkaar zit, maar ik ga het gewoon ontdekken. Hier ben ik open en eerlijk over.” In de 2,5 jaar dat ze de podcast opneemt, komt ze erachter dat duurzame keuzes en luchtig leven nog steeds hand in hand gaan. “Het is best heel leuk! Je wordt creatiever en leert steeds beter reflecteren.” In de podcast interviewt ze regelmatig mensen die haar inspireren zoals Elisah Pals over plasticvrij leven en Sara Dubbeldam van When Sara Smiles over slow fashion.

 

Plantaardig eten en minder kopen

De podcast is geen lofzang voor duurzaam leven, meer een open en eerlijk zelfonderzoek over vallen en opstaan. “Natuurlijk doe ik weleens iets niet goed. Dat doen we allemaal en dat is oké.” Inmiddels eet ze volledig plantaardig, koopt ze minder spullen en woont ze middenin de natuur in Friesland. “Ik hoop via deze weg anderen nieuwsgierig te maken. Dat ze na afloop van een aflevering nadenken over ‘wat is mijn kijk hierop’. Of dat ze zelf een challenge aangaan. Door te prikkelen zie ik een sneeuwbaleffect.”

 

Dat ze in de familie wordt gezien als het ‘duurzame type’ stoort haar niet. “Dat breekt het niet voor mij. Natuurlijk is dat weleens frustrerend, want we moeten allemaal in beweging komen. Wat ik heb geleerd is dat je het anderen niet moet opleggen, maar beter kunt laten zien wat je doet. Daarmee plant je een zaadje. Laatst had een vriendin van mij vegetarisch gekookt, een ander vertelde me dat ze een kledingruil heeft opgezet.”

 

De klimaatspagaat

Vliegen naar Aruba of met de trein naar Antwerpen, met de auto of op de fiets naar je werk. We hebben allemaal onze duurzame dillema’s. Reislustig is haar middle name, maar hoe verhoudt zich dat tot een duurzaam leven? “Mijn klassieke klimaatspagaat! Hoe gaat nou iets waar je zoveel waarde aan hecht, onderdeel is van wie je bent, hand in hand met je duurzame doel?” Wanneer ze samen met haar vriend een jaar door Zuid-Amerika reist, geniet ze volop van de landen en culturen, maar voelt ze zich soms ook een bedrieger. “Ik keek naar manieren hoe ik mijn reis kon compenseren door bomen te planten en onderweg podcastafleveringen op te nemen om mijn lessen uit deze landen te delen. Het knaagde aan me, absoluut. Terwijl ik van mening ben dat het één het ander niet hoeft uit te sluiten: Je kunt duurzaam leven en soms niet duurzame keuzes maken.”

Voor 2023 bedacht ze een nieuwe challenge: Europa ontdekken op een zo’n duurzaam mogelijk manier. Het vliegtuig blijft wat haar betreft het hele jaar aan de grond.

 

Rapportcijfer

In de eerste aflevering van Tess to Sustainability geeft ze haar duurzame leven een krappe voldoende. Welk rapportcijfer geeft ze zichzelf 2,5 jaar later? “Misschien wel een 8, maar als ik het jaartje reizen eraf haal, dan toch een 7”, zegt ze lachend. “De twee grootste stappen die ik heb gemaakt zijn: volledig plantaardig eten en aanzienlijk minder kopen. Als ik iets koop, dan is het vaak tweedehands.”

 

 

Een nieuwe job

Voordat ze op reis ging, zegde ze alle zekerheid in Nederland op. Inmiddels is ze weer gesetteld met haar vriend en pup in Friesland en op zoek naar een nieuwe job. Met haar achtergrond in verandermanagement wil ze graag een baan in de duurzaamheid waarin ze echt een verschil kan maken. “Op reis breng je zoveel tijd met elkaar door. Toen realiseerde ik me: Je leeft niet om te werken. Een gelukkig mens kan zoveel meer geven, dus een goede balans tussen werk en privé vind ik onmisbaar.” Daarnaast droomt ze niet meer van een groot huis, maar wel van een kleiner huis met een grote tuin. “Als je leeft vanuit je backpack, dan is alles een luxe.”

In december rolt ze alweer seizoen 6 van de podcast uit. “Ik tik weer heel verschillende onderwerpen aan: Van moestuinieren en kleding-swappen tot duurzaam beleggen. Het wordt weer een heel divers seizoen en ik ben benieuwd wat we allemaal gaan ontdekken.”

Deel dit artikel

Lees meer blogs

29-12-2022

Bouwbedrijf K_Dekker zet duurzaamheidskoers neer

Bouwbedrijf K_Dekker heeft als doel duurzaamheid verder te concretiseren, integreren...
11-04-2023

Marieke Wijbenga helpt organisaties bij integreren SDG’s

“In de SDG’s zie ik alle facetten van het sociale...
30-09-2021

Canvas SUB Backbone

Klik hier voor het bekijken van de SUB Backbone Canvas...

Kunnen we je helpen?

Neem telefonisch contact met ons op 085-060 9202 of stuur ons een e-mail. Dan bespreken we meteen alle opties die we voor je hebben.

Super dat je ons hebt gevonden!

We houden je graag op de hoogte van alle duurzame ontwikkelingen. Wil jij dat ook?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en je ontvangt elke maand het laatste nieuws, interviews, tips en meer in je mailbox.