Als de temperaturen stijgen, zetten we al snel met één druk op de knop de airco aan. Maar wist je dat een airco flinke impact heeft op het milieu? De units verbruiken niet alleen veel energie, maar bevatten ook koelmiddelen met stoffen (HFK’s) die bijdragen aan het broeikaseffect. En laten we die spontane neusverkoudheid en stijve nekken niet vergeten. Moet je dan zwetend achter je bureau zitten? Natuurlijk niet. Met deze duurzame alternatieven werk je nog steeds lekker koel.
Snelle oplossingen | Duurzame alternatieven voor de airco
Laat frisse lucht binnen: Misschien een open deur, maar wel heel effectief. Open de ramen en deuren wanneer het koel is – vaak in de ochtend en avond – zodat het even goed kan doorwaaien. Door natuurlijke ventilatie binnen te laten, kan de binnentemperatuur dalen.
Luchtige kleding: Sta casual kleding toe op warme dagen. Het Etiquettebureau schreef hier een leuke blog over ‘Zomerkleding: hoe heurt het op kantoor?’.
Airco uit, ventilatoren aan: Schakel plafondventilatoren in of gebruik tafelventilatoren om de luchtcirculatie te verbeteren en zo een verkoelend effect te creëren. Tip: Plaats een kom met koud water of een koelelement voor de ventilator voor extra verkoeling.
Flexibele werktijden: Door medewerkers flexibele werktijden aan te bieden, hoeven ze niet op het heetst van de dag te werken en kunnen ze eerder starten en stoppen. Of denk aan de Spanjaarden die vroeg beginnen, in de middag een siësta houden en ’s avonds langer doorwerken.
Sluit de gordijnen of jaloezieën: Door ruimtes donker te maken en af te schermen voor zonlicht, houd je de warmte buiten.
Beperk warmtebronnen: Schakel onnodige elektrische apparaten en verlichting uit, omdat ze warmte genereren en bijdragen aan de opwarming van het kantoor.
Drink voldoende water: Als het warm weer is, zweet je meer. Het is daarom belangrijk voldoende water (minimaal 2 liter bij hitte) te drinken om niet uit te drogen. Tip: Vind je het moeilijk zoveel water te drinken, vul dan een kan water aan met vers fruit of munt.
Langetermijn oplossingen | Duurzame alternatieven airco
Plaats zonwering: Investeer in zonwering zoals luifels, zonneschermen en buitenjaloezieën voor ramen en gevels om direct zonlicht te blokkeren en zo de warmte buiten te houden.
Isolatie en energie-efficiënte ramen: Een goed geïsoleerd gebouw helpt bij het minimaliseren van warmteoverdracht. Materialen met een hoge thermische massa, zoals baksteen of beton, slaan warmte op en geven deze geleidelijk af waardoor temperatuurpieken worden verminderd. Energie-efficiënte ramen met dubbele beglazing kunnen ook helpen om warmte buiten te houden en koele lucht binnen te houden.
Groendaken en gevels: Overweeg het aanleggen van een groendak of groene gevels. Groendaken bieden isolatie, absorberen zonlicht en verminderen de omgevingstemperatuur.