SUB Booster Nico over hoe hij organisaties helpt met het meten van SBTi-doelen
Steeds meer organisaties krijgen vragen over hun CO₂-uitstoot en milieu-impact vanuit ketenpartners. Maar hoe maak je CO₂-data overzichtelijk, meetbaar én bruikbaar voor doelen en verbeterplannen? SUB Booster Nico van Eeden deelt vanuit zijn praktijkervaring hoe je dit effectief aanpakt en de rol van het Science Based Targets initiative (SBTi) en Life Cycle Analysis (LCA).
Even voorstellen..
Nico studeerde Industrial Ecology aan de Universiteit Leiden en TU Delft, waar hij zich specialiseerde in de combinatie van techniek, milieu én maatschappelijke impact. Tijdens zijn studie raakte hij al snel geboeid door Life Cycle Analysis (LCA) en CO₂-footprinting. Na ruim zes jaar ervaring als LCA-consultant en projectmanager richtte hij in 2023 Van Eeden Duurzaamheidsadvies op, waarmee hij voornamelijk Nederlandse bedrijven ondersteunt bij uiteenlopende duurzaamheidsvraagstukken.

Van data verzamelen naar doelgerichte acties
Volgens Nico vindt er momenteel een belangrijke verschuiving plaats: “Organisaties focussen zich niet alleen meer op het verzamelen van data, maar willen concreet werken aan reductiedoelen en maatregelen. Hierbij speelt SBTi een cruciale rol. Hij gebruikt hiervoor met name zelfontwikkelde modellen om nauwkeurig en efficiënt de baseline van CO₂-uitstoot te bepalen. Vervolgens werkt hij nauw samen met interne teams binnen organisaties om deze data te verfijnen en te integreren in bedrijfsprocessen:
“Zelf heb ik recentelijk met een klant gewerkt aan het opstellen van doelen conform SBTi-richtlijnen. Een volgende stap zou kunnen zijn om deze doelen te laten valideren door het SBTi, wat je in de praktijk vooral ziet bij de grotere organisaties die daarmee hun geloofwaardigheid versterken.”.
SBTi is het Science Based Targets initiative. Science Based Targets (SBT’s ) zijn op de wetenschap gebaseerde doelen waarmee je zeker weet dat jouw klimaatinspanningen voldoende zijn om de opwarming van de aarde tot maximaal 1,5 graden te beperken. Zij zijn erkend als ‘gouden standaard’ en voorkomen discussies over het ambitieniveau van klimaatdoelstellingen.
Ketendata voor klimaat-doelen aan vraag- en aanbodzijde
Volgens Nico groeit de druk vanuit ketenpartners op bedrijven om footprintdata te aan te leveren gestaag: “Bij maak- en productiebedrijven zie je vaak dat ze beginnen met een ‘spend-based’ methode. Hierbij wordt de totale financiële uitgave gekoppeld aan emissiefactoren om een eerste inschatting van de Scope 3-uitstoot van ingekochte goederen en diensten te maken. Deze aanpak is handig als gedetailleerde gegevens ontbreken, maar uiteindelijk moet je het gesprek aangaan met leveranciers en écht data gaan uitwisselen om emissies effectief te monitoren en te verminderen.”
Andersom ziet Nico ook dat steeds meer organisaties hun CO2-footprint aanbieden als extra service en onderscheidend vermogen: “Je ziet bijvoorbeeld dat steeds meer cloudproviders inzicht geven in de CO₂-footprint van hun diensten. Dit stelt bedrijven in staat om deze data rechtstreeks toe te passen binnen hun eigen rapportages.”
Overeenkomst tussen CSRD en SBTi
Nico benadrukt ook het belang van het Science Based Targets initiative in relatie tot andere duurzaamheidsrichtlijnen zoals CSRD. “Hoewel de CSRD breder is qua data en rapportage, richt SBTi zich specifiek op het stellen van emissie reductiedoelen. Beide initiatieven sluiten perfect aan bij bestaande wetgeving en internationale doelen zoals het Parijs-akkoord en de Europese Green Deal, die (mede) als doel hebben om de opwarming van de aarde te beperken tot maximaal 1,5°C (en in ieder geval onder de 2 °C).”

Start snel en blijf verbeteren
Wil je aan de slag gaan met het verzamelen van CO₂-data en deze vertalen naar SBTi-compliant doelen? Dan is Nico zijn belangrijkste advies helder: “Wacht niet te lang met het inzichtelijk maken van je CO₂-footprint. Het eerste jaar kost tijd en energie, maar elk volgend jaar wordt het makkelijker en boek je betere resultaten. Bovendien groeit het enthousiasme intern zodra collega’s merken dat ze écht verschil maken.”
De Boost van SUB
Binnen het SUB Boosters-netwerk helpt Nico bedrijven graag om CO₂-dataverzameling efficiënt te organiseren, haalbare SBTi-doelen te formuleren en diepgaande LCA’s uit te voeren: “Met LCA krijg je niet alleen inzicht in de CO₂-uitstoot, maar ook in bredere milieueffecten. Dit helpt bedrijven om duurzamere keuzes te maken die verder gaan dan alleen emissiereducties en om concrete verbeterpunten te identificeren. Duurzaamheid moet concreet en meetbaar zijn. Samen met jou zet ik graag stappen naar een toekomstbestendige organisatie!”
