Deel twee van de blogreeks: JP Beemsterboer onderweg naar CSRD-compliance!
Bij JP Beemsterboer (JPB) zijn ze vastbesloten om duurzame stappen te zetten en voldoen aan de nieuwe eisen van de CSRD. Hoewel het bedrijf maar 20 medewerkers heeft, voldoen ze aan de omzet- en balanswaardecriteria van de CSRD. Dat betekent dat JPB niet alleen gemotiveerd is, maar ook verplicht, om aan de slag te gaan met verduurzaming. De eerste stap in deze reis? De consolidatiefase – een reuzenklus die we samen aanpakken.
Plan van aanpak CSRD
Een sterk begin is cruciaal, dus start de consolidatiefase met een plan van aanpak. Hierin brengen we de volledige waardeketen in kaart en leggen we duurzaamheidsthema’s vast. Stakeholdermapping speelt hier een grote rol: wie zijn de belangrijkste spelers in de keten en hoe worden zij geraakt door – of dragen zij bij aan – duurzaamheid? Dit plan vormt de basis voor alle vervolgstappen. Meer over de aftrap van het traject lees je in dit interview met Gino de Graaf, Head of Administration bij JPB.
Stakeholdersdialoog: impact in de keten
De afgelopen maanden is JPB samen met ons het gesprek aangegaan met diverse stakeholders. Van verpakkingsleveranciers tot zeevrachtmaatschappijen, koeriers, goederenleveranciers en wegtransporteurs. Ondanks hun verschillende achtergronden, kiezen we voor één aanpak: dit zorgt voor een duidelijke presentatie van JPB’s waardeketen en belangrijke duurzaamheidsthema’s. We zoomden in op de duurzame impact die elke stakeholder maakt, want dit is van invloed op de waardecreatie van JPB. Deze insteek komt vanuit het ketendenken, het gedachtegoed waaruit CSRD is opgebouwd.
ESG-initiatieven met impact
Uit interviews met stakeholders blijkt dat de duurzame ambities uiteenlopen: sommige partijen (zoals aardappelverpakkers) hebben nog niet zo veel ervaring met duurzaamheidsthema’s, terwijl anderen al volop bezig zijn. Een mooie illustratie hiervan is een uienhandelaar die niet alleen denkt aan duurzame energieopslag, maar ook een splinternieuw, milieuvriendelijk bedrijfspand laat bouwen. Zelfs naar een batterij voor stroomopslag wordt momenteel gekeken. Deze nieuwbouw verhoogt de efficientië en verbetert de werkomgeving voor werknemers (weinig stof), wat bijdraagt aan zowel de klimaatdoelen (E1) als welzijn voor eigen werknemers (S1).
Nog zo’n inspirerend initiatief die naar voren kwam? Een uiensorteer- en verpakkingsbedrijf dat een vijver van 300.000 liter aanlegde om de biodiversiteit rondom hun pand te versterken. Dit sluit naadloos aan bij de CSRD-doelen voor biodiversiteit en ecosystemen (E4).
CSRD-proof Ketensamenwerking
Dankzij deze gesprekken groeit de bewustwording, betrokkenheid én de impact van alle partijen in de keten. Stap voor stap maken deze stakeholders zo het verschil – en helpen ze JPB om hun CSRD-ambities waar te maken!