Dutch Earth Overshoot Day: Een Alarmbel voor Onze Toekomst

Dit was geen grap: op 1 april heeft Nederland het jaarlijkse budget van de natuur opgebruikt!

Op 1 april 2024 viel de Dutch Earth Overshoot Day, een dag die ons eraan herinnert dat we onze natuurlijke hulpbronnen op een onhoudbare manier uitputten. Als iedereen zou leven zoals de gemiddelde Nederlander, zouden we maar liefst vier planeten nodig hebben om aan onze consumptiebehoefte te voldoen. Dit betekent dat we binnen een kwart van het jaar al door ons jaarlijkse budget aan natuurlijke hulpbronnen heen zijn.

Deze alarmerende situatie is niet te negeren. De Dutch Earth Overshoot Day markeert het punt waarop de mensheid meer consumeert dan de aarde kan vernieuwen. Het vergroten van onze ecologische voetafdruk zal uiteindelijk leiden tot ernstige consequenties voor het milieu en onze samenleving. Het uitbannen van Natura 2000-gebieden en het verhogen van de snelheid op snelwegen zal de biodiversiteit verder ondermijnen en de luchtkwaliteit verslechteren.

Het is dus van vitaal belang dat we ons realiseren dat een duurzame toekomst essentieel is voor onze welvaart en stabiliteit. Het verminderen van onze ecologische voetafdruk is niet alleen een ethische verantwoordelijkheid, maar ook een noodzaak om onze planeet leefbaar te houden voor toekomstige generaties.

Klimaatakkoord: de maatregel om de dag te verschuiven

De belangrijkste maatregel om Earth Overshoot Day uit te kunnen stellen is het klimaatakkoord van Parijs. Het doel van dit akkoord is om de opwarming van de aarde te beperken tot ruim onder de 2 graden Celsius, bij voorkeur tot 1,5 graden Celsius, ten opzichte van het pre-industriële niveau. Nederland zal hiervoor 55% minder CO2 moeten uitstoten  ten opzichte van het referentiejaar 1990, naar 113 megaton CO2-equivalenten.

Ook initiatieven op het gebied van duurzame landbouw en circulaire economie bieden een leidraad voor een duurzamere toekomst. Door te streven naar emissievrij vervoer, een plantaardig dieet, een circulaire economie en minder voedselverspilling, kunnen we de datum van Dutch Earth Overshoot Day significant verschuiven en onze overconsumptie verminderen.

Maak het verschil als bedrijf!

We moeten ons realiseren dat bedrijfsvoering en consumptie niet ten koste mag gaan van onze planeet. Dat geldt voor grote organisaties, maar ook voor MKB-bedrijven en individuen. Een economie die draait op duurzame principes is niet alleen mogelijk, maar ook noodzakelijk voor onze toekomstige welvaart en veerkracht. Laten we deze Dutch Earth Overshoot Day gebruiken als een wake-up call en ons inzetten voor een duurzame toekomst. 

Ben jij benieuwd naar wat jij als organisatie kunt doen om jouw CO2-footprint te verkleinen? Maar ook impact te maken door verduurzaming in vervoer, catering en circulariteit? SUB stelde hiervoor een Whitepaper “9 principes voor een duurzame bedrijfsvoering” op! 

9 principes voor een duurzame bedrijfsvoering

Download hieronder de whitepaper ‘9 principes duurzame bedrijfsvoering’

Deel dit artikel

Lees meer blogs

12-01-2024

Stappenplan voor een inspirerende duurzame visie

Wij weten inmiddels dat het geheim van een succesvol duurzaamheidsbeleid...
SDG 3 Goede gezondheid en welzijn
29-07-2019

SDG 3: Goede gezondheid en welzijn

Sustainable Development Goal 3 (SDG 3) is opgesteld om goede...
22-12-2023

Gerjan den Hertog over CSRD: “Een collectieve aanpak is gebaat”

SUB Booster Gerjan den Hertog doet een oproep aan brancheorganisaties...

Kunnen we je helpen?

Neem telefonisch contact met ons op 085-060 9202 of stuur ons een e-mail. Dan bespreken we meteen alle opties die we voor je hebben.

Super dat je ons hebt gevonden!

We houden je graag op de hoogte van alle duurzame ontwikkelingen. Wil jij dat ook?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en je ontvangt elke maand het laatste nieuws, interviews, tips en meer in je mailbox.

Je bent er bijna!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.