Wind- en zonne-energie de Winnende Hand: EU zet Serieuze Stappen naar Klimaatakkoord Parijs

Infographic: gebruik hernieuwbare energie Europese Lidstaten

De Europese Unie maakt serieuze sprongen richting het klimaatakkoord van Parijs en de cijfers liegen er niet om. Dankzij een groei in duurzame energie neemt de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen in rap tempo af. Pak je zonnebril en lees mee terwijl we in deze blog de feiten en cijfers uit het meest recente Ember-onderzoek uitlichten!

Wind & zon als de nieuwe superhelden

Wind- en zonne-energie hebben voor het eerst fossiele brandstoffen voorbijgestreefd in de eerste helft van 2024. Het is net alsof de EU een nieuwe playlist heeft gevonden met zonnestralen en frisse wind in plaats van de oude, rokerige hits van steenkool en gas. De elektriciteitstransitie van de EU is volop in gang, zelfs nu de vraag weer toeneemt na de crisisjaren. Bijna de helft van de lidstaten wekte in de eerste zes maanden van 2024 meer elektriciteit op uit wind en zon dan uit fossiele brandstoffen. Ja, je leest het goed!

Fossiele brandstoffen op de achtergrond

Fossiele brandstoffen hebben een flinke duik genomen, met een daling van maar liefst 17% in de eerste helft van 2024. Steenkool viel met 24% en gas met 14%. Dit ondanks een stijging in de vraag naar elektriciteit met 0,7%. Het resultaat? Een ongekende daling van de uitstoot met bijna een derde vergeleken met dezelfde periode in 2022. Het is alsof fossiele brandstoffen langzaam maar zeker hun plaats in de schijnwerpers verliezen.

 

Dertien lidstaten zagen wind en zon meer elektriciteit produceren dan fossiele brandstoffen, met Duitsland, België, Hongarije en Nederland die deze mijlpaal voor het eerst bereikten. In Duitsland steeg de zonne-energie met 14%, terwijl Hongarije een indrukwekkende groei van 49% zag.

Toekomstvoorspelling energiegebruik EU

De uitstoot van de elektriciteitssector daalde met 17% in de eerste helft van 2024. Dit volgt op een vergelijkbare daling van 18% in dezelfde periode vorig jaar. Als deze trend doorzet, zullen de emissies in de eerste helft van het jaar bijna een derde lager zijn dan in de eerste helft van 2022 – een ongekende prestatie in zo’n korte tijd.

 

Hoewel de toekomst er dus zonnig uitziet, zijn er nog uitdagingen. De EU zal door moeten zetten met ondersteunend beleid om deze transitie voort te zetten. Dit omvat het aanpakken van barrières zoals netwerkcapaciteitsbeperkingen en het stimuleren van verdere investeringen in hernieuwbare energie.

 

Bij Sustainable Boost helpen we organisaties verduurzamen in drie stappen: we ontwikkelen een inspirerend duurzaamheidsbeleid met stakeholders (Stap 1), vertalen dit naar concrete doelen en een roadmap (Stap 2), en houden de voortgang bij met onze online tools (Stap 3). Laten we samen werken aan een energieke duurzame toekomst! 

Deel dit artikel

Lees meer blogs

29-04-2022

Grote werkgevers geven vanaf 2023 verplicht inzicht in autoritten

Grote werkgevers – met meer dan 100 werknemers – zijn...
05-04-2022

Gratis duurzaamheidsscan nulmeting

Hoe duurzaam is jouw bedrijf of organisatie? Doe de gratis...
03-06-2022

De klok tikt: Tijd voor toekomstbestendig ondernemen

Heb je er wel eens bij stilgestaan hoe jouw bedrijf/organisatie...

Kunnen we je helpen?

Neem telefonisch contact met ons op 085-060 9202 of stuur ons een e-mail. Dan bespreken we meteen alle opties die we voor je hebben.

Super dat je ons hebt gevonden!

We houden je graag op de hoogte van alle duurzame ontwikkelingen. Wil jij dat ook?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en je ontvangt elke maand het laatste nieuws, interviews, tips en meer in je mailbox.