Wereld Toilet Dag: hoe duurzaam is jouw sanitair?

Vandaag, 19 november is het Wereld Toilet Dag. De dag (ondersteund door de VN) richt zich op het belang van goede sanitaire voorzieningen en voor toegang tot schone en veilige toiletten voor iedereen. Hoogste tijd om vandaag dan ook een check up te doen van jouw sanitaire voorzieningen. Hoe kan jouw organisatie haar sanitaire voorzieningen verduurzamen? SUB │Sustainable Boost legt het je uit!

 

 

120 liter drinkwater per dag

Een Nederlander gebruikt iedere dag gemiddeld zo’n 120 liter aan drinkwater. Hiervan wordt slechts 1 liter gebruikt om te drinken! Met waterbesparend sanitair en het opvangen van regenwater wordt dit verbruik flink verminderd. Door het drinkwater gebruik terug te dringen kan jouw organisatie duurzame impact maken. Bovendien dragen waterbesparende maatregelen bij aan het duurzame imago van jouw organisatie.

Waterbesparend sanitair

Beschikt jouw organisatie over waterbesparende kranen, douchekoppen en toiletstortbakken? Als oude kranen, douchekoppen en toiletstortbakken vervangen worden door waterbesparende varianten dan kan het waterverbruik met 30% dalen.

Regenwater: goed voor veel initiatieven

Van ons drinkwater wordt 57% gebruikt voor toiletspoeling, voor de wasmachine, of voor bewateren van de tuin. Om dit verbruik terug te dringen zou je hemelwater kunnen gebruiken. Hemelwater, ook wel regenwater, kan gebruikt worden voor bewatering van planten en toiletspoeling. Ook kun je regenwater gebruiken voor het wassen van ramen, auto’s en (bedrijfs)kleding. Met een regenwater opvangsysteem kun je tot 75% besparen op drinkwater gebruik.

Meer SDG impact op Wereld Toilet Dag

Om meer bijdrage te leveren aan Wereld Toilet Dag (en SDG’s) kun je nog meer maatregelen doorvoeren in jouw sanitaire voorzieningen. Zo kunnen toiletartikelen, schoonmaakmiddelen en de schoonmaakdienstverlening worden verduurzaamd.

 

 

Circulaire toiletartikelen

Tegenwoordig zijn er steeds meer initiatieven waarmee toiletartikelen duurzamer worden geproduceerd en verwerkt. Een daarvan is de circulaire koffievoorziening. Hierbij worden koffiebekers ingenomen en vervolgens gerecycled tot toiletpapier. Je zou er ook voor kunnen kiezen om papieren handdoekjes te laten verwerken tot toiletpapier.

CO2 reductie door duurzame schoonmaakmiddelen

Schoonmaakmiddelen zijn vaak niet al te goed voor het milieu. De flessen waarin de middelen worden geleverd zijn vaak niet recyclebaar en de vloeibare inhoud neemt veel ruimte in wat zorgt voor veel transport. Duurzame organisaties bestellen schoonmaakmiddelen in poedervorm, waarbij het als een op de post door de brievenbus kan worden geleverd. Dit zorgt voor minder transport en dus CO2 reductie.

Duurzame schoonmaakdienstverlening

Een toiletvoorziening is pas écht duurzaam wanneer de schoonmaak daarvan ook sociale bijdrage levert. Door facilitaire taken als schoonmaak, catering en receptie te clusteren, en deze vervolgens te laten vervullen door mensen met een vermeende afstand tot de arbeidsmarkt, kun je invulling geven aan social return. Is jouw organisatie te klein om deze facilitaire taken uit te besteden? Bespreek de mogelijkheden met naastgelegen bedrijven om gezamenlijk invulling te kunnen geven!

Ervaar de boost van sustainability!

Wil jij naast de sanitaire voorzieningen ook andere facetten van jouw bedrijfsvoering verduurzamen? Dan helpen wij jou graag verder! Aan de hand van een 0-meting ontstaat een weergave jouw persoonlijke score en kansen op het gebied van duurzaamheid & SDG’s. Op basis hiervan kunnen duurzaamheidsambities worden vertaald naar concrete maatregelen en KPI’s. Op deze wijze is SDG impact meetbaar en kan realisatie worden geuit in interne en externe communicatie. Dat zorgt voor een sustainable boost! Stuur een vrijblijvende e-mail naar info@sustainableboost.nl of bel direct naar 085 – 0609 202 en krijg een gratis adviesgesprek!

Deel dit artikel

Lees meer blogs

06-06-2023

De 5 voordelen van duurzaamheidsthema’s

Het loont om te werken met duurzaamheidsthema’s. Hoe zit dat...
19-12-2023

Leon Habraken over schoonmaak: “Change the rules of the competition”

“Sociaal ondernemen is ook duurzaam.” Samen met onze SUB-Boosters ontketenen...
13-03-2024

Week van de circulaire economie: Drie Quick Wins van Jeroen en Babs

Deze week, 11-16 maart 2024, is het de Week van...

Kunnen we je helpen?

Neem telefonisch contact met ons op 085-060 9202 of stuur ons een e-mail. Dan bespreken we meteen alle opties die we voor je hebben.

Super dat je ons hebt gevonden!

We houden je graag op de hoogte van alle duurzame ontwikkelingen. Wil jij dat ook?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en je ontvangt elke maand het laatste nieuws, interviews, tips en meer in je mailbox.