Terugblik & wrap-up Duurzame Dinsdag 2020

Ook in 2020 was de eerste dinsdag van september Duurzame Dinsdag! Dé prinsjesdag op het gebied van duurzaamheidOp 1 september 2020 nam het kabinet een koffer vol duurzame initiatieven uit alle hoeken van de samenleving in ontvangst. De inzendingen, van uitgewerkt businessplan tot een idee in het eigen huishouden laten zien dat duurzaamheid leeft, in alle lagen van onze samenleving. Wat is er besproken op Duurzame Dinsdag en met welke initiatieven kan jij starten om ook een steentje bij te dragen? Wij geven je een terugblik en wrap-up van Duurzame Dinsdag 2020!

De duurzame troonrede 2020

Jan Jonker legde de duurzame troonrede af, met daarmee als hoofd boodschap dat op rendement gericht marktdenken anno 2020 achterhaald is. Uit analyse van de initiatieven blijkt dat we economische groei niet langer meer als hét medicijn zien voor een beter leven. De mens is onlosmakelijk deel van de natuur. “Het creëren van duurzaamheid moet een collectieve opgave zijn, net zoals het bestrijden van een pandemie.” Inspirerende woorden. Ook zijn de winnaars bekend gemaakt van alle duurzame ideeën die dit jaar zijn ingediend.  

 

Waarom duurzame dinsdag?

Met duurzame dinsdag wil de Nederlandse regering zorgen voor meer plaats voor duurzaamheid op de mondiale agenda. En dat is maar goed ook, want in 2030 dienen de 17 Sustainable Development Goals (SDG’s) te zijn behaald. Redenen om te starten met duurzaamheid binnen jouw organisatie zijn er genoeg. Het kan zelfs leiden tot kostenbesparing, productievere medewerkers en onderscheidend vermogen.  

Maar wat zijn de redenen waarom steeds meer organisaties aan de slag gaan met duurzaamheid? Wij leggen het er nog maar eens dik op en geven je een overzicht van redenen waarom organisaties aan de slag gaan met duurzaamheid. Zit er voor jou een goede reden tussen om te starten? 

  • Efficiënter werken en een duurzame bijdrage leveren aan de wereld van morgen; 
  • Rapporteren over behaalde duurzaamheidsresultaten; 
  • Een bijdrage leveren aan de 17 SDG’s (duurzame ontwikkelingsdoelen van de VN); 
  • Voldoen aan toekomstige wetgeving op de routekaart naar 2050 (Klimaatakkoord Parijs); 
  • Profiteren van energieefficiency door energiebesparende maatregelen; 
  • Minder afval produceren door circulariteit te integreren binnen de bedrijfsvoering; 
  • De CO2-footprint inzichtelijk maken en stapsgewijs de CO2-uitstoot verminderen; 
  • De mobiliteit van medewerkers verduurzamen met schoner en slimmer vervoer; 
  • Kansen bieden voor mensen met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt; 
  • Partnerschappen sluiten met bedrijven, inwoners en maatschappelijk organisaties uit de regio om bewuster en slimmer te kunnen werken; 
  • Het imago van je organisatie profileren als MVO pionier; 

Wat zijn pijnpunten waar organisaties mee kampen op het gebied van duurzaamheid?

Kan jij jezelf hierin herkennen?  

  • Moeilijk de vertaalslag kunnen maken van de 17 SDG’s naar concrete duurzaamheidsmaatregelen; 
  • Behoefte aan het verkrijgen van inzicht in het duurzaamheidsprofiel, wat is de huidige score op de diverse impactgebieden; 
  • Gebrek aan focus en borging in het behalen van duurzaamheidsdoelen; 
  • Onvoldoende kennis m.b.t de (toekomstige) duurzame wetgeving; 
  • Behoefte aan het kunnen rapporteren over duurzaamheidsambities en behaalde resultaten, waarmee zowel intern als extern bewustwording vergroot kan worden; 

Van ambities naar directe impact

Denk jij nu: “Ja, ik wil het verschil maken!”, maar weet je niet waar te beginnen? Dan adviseren wij jou om gebruik te maken van de AMAD-werkwijze. Deze werkwijze helpt je om van een ambitie te komen tot het realiseren van directe impact.  

  1. Ambitie: en dat kan alles zijn. Veel voorkomende ambities van organisaties staan in  bovenstaande opsomming benoemd; 
  2. Maatregelen: door jouw ambitie te vertalen naar concrete maatregelen ontstaat draagvlak voor de gehele organisatie; 
  3. Actieplan: verwerk de maatregelen in een stapsgewijs actieplan en koppel prioriteiten, actiehouders en een planning aan alle duurzaamheidsacties; 
  4. Doelen: houd de voortgang van de doelen bij. Door dit periodiek (maandelijks) te doen ontstaat focus en kom je sneller tot het gewenste resultaat.

Start vandaag met de wereld van morgen!

Wil jij starten met het verzilveren van duurzaamheidsambities & SDG’s, maar weet je nog niet waar te beginnen? Met onze SDG tool creëren wij inzicht, bewustwording en verbinding. Ook voor jouw organisatie is dit mogelijk; binnen drie maanden realiseren wij met de SUB-barometer jouw duurzaamheidsplan, waarin strategie vertaald wordt in concrete duurzaamheidsmaatregelen, die gekoppeld zijn aan de 17 Sustainable Development Goals (SDG’s). Doe jij ook mee? Vraag een gratis adviesgesprek aan, we denken graag met je mee!

Deel dit artikel

Lees meer blogs

02-01-2020

Duurzame kickstart van 2020: 4 to do’s

Het nieuwe jaar is van start gegaan. 2020 belooft een...
03-12-2020

Principe 7: Formuleer concrete doelen

Het communiceren over je bijdrage aan maatschappelijke uitdagingen is een...
27-05-2024

De Eiwittransitie: de duurzame weg naar welzijn van medewerkers

In de week van de mentale gezondheid leggen wij de...

Kunnen we je helpen?

Neem telefonisch contact met ons op 085-060 9202 of stuur ons een e-mail. Dan bespreken we meteen alle opties die we voor je hebben.

Super dat je ons hebt gevonden!

We houden je graag op de hoogte van alle duurzame ontwikkelingen. Wil jij dat ook?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en je ontvangt elke maand het laatste nieuws, interviews, tips en meer in je mailbox.