SDG 7: Betaalbare en duurzame energie

Sustainable Development Goal 7 (SDG 7) is opgesteld om toegang tot betaalbare, betrouwbare, duurzame en moderne energie voor iedereen te verzekeren. Een op de vijf mensen heeft op dit moment nog geen toegang tot energie. Tegelijkertijd is energie ook een van de grootste problemen van deze eeuw. We halen te veel energie uit kolen, olie en gas. Deze grondstoffen raken een keer op en de brandstof veroorzaakt klimaatverandering. Minimaal 60 procent van de uitstoot van broeikasgassen wordt veroorzaakt door energie. Hoe kan jouw organisatie bijdrage leveren aan dit duurzame ontwikkelingsdoel? SUB – Sustainable Boost legt het je uit!

 

 

Wetgeving rondom energiebesparende maatregelen

Om energieverbruik te verduurzamen heeft de overheid voor organisaties verschillende wettelijke verplichtingen opgesteld. Met het doorvoeren van deze wettelijke verplichtingen draag je als organisatie bij aan SDG 7. Bekijk de factsheet Energiebesparende Maatregelen

Activiteitenbesluit (Wet Milieubeheer)

per 1 juli 2019 geldt het Activiteitenbesluit (Wet Milieubeheer). Dit betekent dat organisaties verplicht zijn om energiebesparende maatregelen te treffen met een terugverdientijd van vijf jaar of minder. Verbruikt jouw organisatie meer dan 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m³ aardgas per jaar? Dan valt jouw organisatie onder het Activiteitenbesluit milieubeheer. Dit betekent dat organisaties verplicht zijn om energiebesparende maatregelen te treffen met een terugverdientijd van vijf jaar of minder.

Rapportageplicht energiebesparende maatregelen

Naast het Activiteitenbesluit geld per 1 juli ook de rapportageplicht van organisaties over energiebesparende maatregelen. Indien je als organisatie niet voldoet aan de informatieplicht kan een boete van minimaal 1000 euro het gevolg zijn. Heeft jouw organisatie de maatregelen uit de “Erkende Maatregelen Lijst “ nog niet gerapporteerd? Dan heb je tot 5 december 2019 de tijd om dit via het eLoket te doen. Zo voldoe je alsnog aan de informatieplicht.

EED Energie-audit

Bij grote organisaties (250 FTE of meer werkzaam, of een jaaromzet van meer dan €50 miljoen én een jaarlijks balanstotaal van meer dan €43 miljoen) geldt de EED Energie-audit. Deze Europese richtlijn is een systematische, vierjaarlijkse aanpak om informatie te verzamelen over het actuele energieverbruik van een onderneming. De richtlijn geldt niet voor organisaties die beschikken over keurmerken als:

– CO2-prestatieladder
– BREAAM in-Use
– ISO 14001 + 140051
– ISO 5001
– Milieuthermometer Zorg

Energiemonitoringssysteem

Een energiemonitoringssysteem kan 24/7 per gebouw en/of installatie inzicht geven in energieverbruiken. Door goed in te regelen kan het energiegebruik met 10-30% dalen. Dit is ook een maatregel van het Activiteitenbesluit (Wet Milieubeheer).

Hernieuwbare energiebronnen

Op het gebied van innovatie kun je bijdragen leveren aan SDG 9 door gebruik te maken van hernieuwbare energie. Dit is het opwekken van energie door bijvoorbeeld zonnepanelen of windmolens. Maar ook duurzame bronnen als biomassa, waterkracht en aardwarmte kunnen gebruikt worden.

Energielabel verplichting

Sinsds 2008 is bij verkoop, verhuur of oplevering van utiliteitsgebouwen een geldig energielabel verplicht. Ook is ieder kantoor in Nederland groter dan 100 m2 vanaf 2023 wettelijk verplicht om minimaal energielabel C te hebben. Dit geldt niet voor rijks-, provincie- en gemeente monumenten én panden die binnen twee jaar gesloopt worden

SUB Barometer

Benieuwd naar waar jouw organisatie nu staat? Hoe je aan de slag kan met het verzilveren van duurzaamheidsamibities? Met de SUB-barometer helpen wij organisaties om inzicht te krijgen in het duurzaamheidsprofiel van hun facilitaire bedrijfsvoering en de vertaalslag te maken van duurzaamheidsambities naar concrete maatregelen. Maatregelen die direct verwerkt kunnen worden tot (inkoop) actieplannen. Wij helpen graag bij het invullen van de SUB barometer en het verzilveren van duurzaamheidsambities. Wil je weten hoe goed jouw organisatie op weg is naar invulling van de 17 SDG’s? Doe de gratis 0-meting!

Deel dit artikel

Lees meer blogs

16-07-2020

Hoe goed is Nederland op weg naar het behalen van de SDG’s in 2030?

SDG status rapport 2020 gepubliceerd door CBS Vorige week publiceerde...
03-12-2020

Principe 5: Betrek de gehele organisatie bij jouw duurzaamheidsambities

Het vertalen van duurzaamheidsambities naar concrete maatregelen is lastig. Het...
27-05-2024

De Eiwittransitie: de duurzame weg naar welzijn van medewerkers

In de week van de mentale gezondheid leggen wij de...

Kunnen we je helpen?

Neem telefonisch contact met ons op 085-060 9202 of stuur ons een e-mail. Dan bespreken we meteen alle opties die we voor je hebben.

Super dat je ons hebt gevonden!

We houden je graag op de hoogte van alle duurzame ontwikkelingen. Wil jij dat ook?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en je ontvangt elke maand het laatste nieuws, interviews, tips en meer in je mailbox.