SDG 14: Leven in het water

Sustainable Development Goal 14 (SDG 14) is opgesteld om kwaliteit van leven in het water te waarborgen. Dit betreft duurzaam gebruik van de oceanen, de zeeën en de maritieme hulpbronnen. Ze bedekken drie kwart van het aardoppervlak. Ons drinkwater, ons weer, klimaat, de kusten, veel van ons eten en zelfs de lucht die we inademen zijn afhankelijk van de zee. Jaarlijks belandt 12,7 miljoen ton plastic afval in oceanen. Hoe kan jouw organisatie bijdrage leveren aan dit duurzame ontwikkelingsdoel? SUB – Sustainable Boost legt het je uit!

 

 

Onderhoudscontracten voor gebouw-installaties

Je levert bijdrage aan SDG 14 door duurzame onderhoudscontracten af te sluiten voor gebouw-installaties. Hierbij dien je als organisatie rekening te houden met de huidige wetgeving als wettelijke keuringen en de onderhoud en beheer activiteiten. Dit is bijvoorbeeld het Waterleiding besluit Legionella preventie, Elektrakeuringen op installaties en gebruiksmiddelen, verwarming en koelinstallaties en liftinstallaties. Onderhoudscontracten kunnen inspanningsgericht, prestatiegericht, verduurzamingsgericht of besparingsgericht zijn.

Paragraaf duurzaam inkoopbeleid

Heeft jouw organisatie in haar inkoopbeleid en inkoopvoorwaarden een paragraaf over duurzaamheid opgenomen? Dit is een paragraaf waarin de duurzaamheidsambities voor de komende jaren staan beschreven en duurzame voorwaarden waaraan leveranciers bij het afsluiten van een overeenkomst aan moeten voldoen.

Van Afval naar Grondstof naar Zero Waste

Door het afval te minimaliseren en meest ideaal- niets meer tot afval te laten verworden, ontstaat een kantooromgeving zonder afval. Je kunt als organisatie hierin een actief beleid voeren. Dit kan gestimuleerd worden door circulariteit onderdeel uit te laten maken van het inkoopbeleid. Bijvoorbeeld door bij aanschaf van producten een gegarandeerde levensduur overeen te komen en in de contractvorming te borgen dat: producten volledig, of op product-, component- of materiaalniveau hergebruikt kunnen worden in de toekomst en niet op de afvalberg terechtkomen.

Hierbij passen circulaire contractvormen:
1. Product-service-systemen
– pay per use contract
– prestatiecontract (performance based)
2. Koop-terugkoop
3. Koop-verkoop

Duurzaamheidscampagnes

Met bewustwordingscampagnes kun je jouw medewerkers stimuleren om bewust om te gaan met plastic afval. Ook zorgt dit voor meer betrokkenheid van medewerkers in de duurzame bedrijfsvoering die jouw organisatie voor ogen heeft. Een bekende duurzame bewustwordingscampagne is de Zero waste challenge. Hierbij daag je medewerkers uit om in supermarkten geen verpakkingsmateriaal meer kopen.

SUB Barometer

Met de SUB-barometer helpen wij organisaties om inzicht te krijgen in het duurzaamheidsprofiel van hun facilitaire bedrijfsvoering en de vertaalslag te maken van duurzaamheidsambities naar concrete maatregelen. Maatregelen die direct verwerkt kunnen worden tot (inkoop) actieplannen. Wij helpen graag bij het invullen van de SUB barometer en het verzilveren van duurzaamheidsambities. Wil je weten hoe goed jouw organisatie op weg is naar invulling van de 17 SDG’s? Doe de gratis 0-meting!

Deel dit artikel

Lees meer blogs

10-07-2024

Zo haal je maximaal milieuvoordeel uit medische disposables

Game changers in medische disposables De zorgsector heeft flink wat...
01-12-2022

Waarom verduurzamen juist nu noodzakelijk is

Inflatie Met de stijgende energieprijzen en de daarmee gepaard gaande...
16-10-2019

Biophilic Design: maak van jouw kantoor een Happy Workplace!

Biophilic Design is het opnemen van natuurlijke elementen in (kantoor)...

Kunnen we je helpen?

Neem telefonisch contact met ons op 085-060 9202 of stuur ons een e-mail. Dan bespreken we meteen alle opties die we voor je hebben.

Super dat je ons hebt gevonden!

We houden je graag op de hoogte van alle duurzame ontwikkelingen. Wil jij dat ook?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en je ontvangt elke maand het laatste nieuws, interviews, tips en meer in je mailbox.