Een interview met HR-manager Eelco Velthof
Als organisaties vertellen over hoe ze bijdragen aan duurzaamheid, dan doen ze dit vaak vanuit losse initiatieven. Alleen is duurzaamheid niet iets wat je erbij doet. Om te versnellen is het vormgeven van een duidelijke strategische duurzaamheidskoers van groot belang. En deze stap zetten wij samen met een kernteam bij Hemink Groep, een vastgoedonderhoudsbedrijf dat zich volledig inzet om een toekomstbestendig duurzaamheidsbeleid te ontwikkelen.
"Als je revolutionair kunt zijn in arbeidsvoorwaarden en duurzame inzetbaarheid van medewerkers, dan liggen daar enorme kansen."
Sociaal duurzamer
Eelco Velthof, HR-manager bij Hemink Groep, is vanuit de HR-kant betrokken bij dit traject. Hij benadrukt de bredere visie van Hemink Groep: “Het gaat niet alleen om het halen van milieudoelen, maar ook om het creëren van een werkomgeving waarin iedereen kan floreren.” Samen met SUB heeft Hemink Groep al belangrijke stappen gezet in het opstellen van een strategische duurzaamheidskoers. “Deze koers geeft richting aan onze ambitie om in 2040 ecopositief zijn, een uitdaging die we met zowel verplichting als intrinsieke motivatie aangaan,” aldus Eelco.
Het kernteam van Hemink Groep heeft zich vol overgave gestort op de missie om hun organisatie niet alleen milieuvriendelijker te maken, maar ook sociaal duurzamer: “Sociale duurzaamheid, de gezondheid en het welzijn van onze medewerkers én de bewoners van de woningen die we onderhouden, zijn minstens net zo belangrijk als de gestelde milieudoelen.” Dit zijn belangrijke thema’s, waar het kernteam in de komende sessies een uitvoeringsplan aan gaat koppelen.
Duurzame kansen en uitdagingen in de bouwsector
Duurzaamheid in de bouwsector is geen gemakkelijke opgave. Zoals Eelco het verwoordt: “De bouw is een in sommige gevallen een traditionele sector, en duurzaamheid is hierin vaak gericht op de operatie, zoals hoe we bouwen en werken. Denk aan het verduurzamen van woningen, het behalen van energielabels en circulariteit van bouwmaterialen. Als het gaat om social return, is slechts een kleine groep bedrijven hiermee bezig op kantoor. De kansen liggen vooral in de bedrijfsvoering, ook bij Hemink”
Het benutten van deze kansen brengt echter ook uitdagingen met zich mee. “We hebben te maken met een organisatie die de afgelopen jaren een enorme groei heeft doorgemaakt, zo hard dat we qua structuur, management en cultuur uit ons jasje groeien. Het familiaire gevoel willen we behouden, terwijl we tegelijkertijd gebaat zijn bij een steeds volwassenere bedrijfsstructuur. Duurzaamheid is daar een onderdeel van, we hebben de ambitie om in 2040 Eco-positief te zijn. Dit is deels een verplichting, maar het komt ook voort uit een sterke intrinsieke motivatie.”
Van droomdoelen naar concrete acties
Bij Hemink Groep is er veel enthousiasme en zijn er tal van ideeën, maar het ontbrak nog aan de structuur om deze ideeën om te zetten in concrete acties. “Daarom hebben we de hulp van SUB ingeschakeld,” vertelt Eelco. “SUB heeft ons geholpen om abstracte ideeën en complexe materie te vertalen naar iets concreets en tastbaars. Ik vind Babs en Jeroen hierin enorm professioneel. Wat SUB heel goed doet, is de groep meenemen en de soms wat vage begrippen te vertalen naar een begrijpelijk verhaal.”
Toekomstperspectief: van uitstroom naar behouden
Voor Hemink Groep liggen er veel kansen in het aantrekkelijker maken van hun werkgeverschap. Eelco deelt zijn visie: “We verwachten een uitstroom van 10% door pensionering, en door de huidige onderwijsinstroom kunnen we deze mogelijk niet volledig opvullen. Daarom moeten we kijken naar ons businessmodel, het type werk, de duurzame inzetbaarheid van collega’s en goede arbeidsvoorwaarden. Als je revolutionair kunt zijn in arbeidsvoorwaarden en duurzame inzetbaarheid van medewerkers, dan liggen daar enorme kansen.”
Daarbij benadrukt Eelco het belang van inclusiviteit: “Het gaat erom anders te denken over de inzet van personeel. Bijvoorbeeld, als iemand met een rolstoel solliciteert, kan hij momenteel nog niet het kantoorpand in vanwege de toegankelijkheid. Ik denk dat er veel mensen zijn die juist waarde kunnen toevoegen. We willen deze barrières wegnemen en moeten hier de komende periode over na gaan denken.”
Ook ziet Eelco duurzaamheid en goed werkgeverschap hand in hand gaan. “Bijvoorbeeld door te kiezen om in de regio te werken. Het helpt het verkorten van reistijden niet alleen om medewerkers te ontlasten, maar vermindert het ook de CO2-uitstoot.”
De volgende stap
De weg naar een duurzame toekomst is uitdagend, maar met een sterke visie en de juiste samenwerking is het zeker haalbaar. De strategische duurzaamheidskoers is vastgesteld, en de komende weken gaan we verder met het koppelen van KPI’s en het opstellen van doelen, ook vanuit de HR-beleidskant.