SDG 11: Duurzame steden en gemeenschappen

Sustainable Development Goal 11 (SDG 11) “Maak steden en menselijke nederzettingen inclusief, veilig, veerkrachtig en duurzaam” is een breed inzetbaar doel. Dit doel is ontstaan als gevolg van de verstedelijking. Verstedelijking wil zeggen dat het aantal mensen dat in de stad woont stijgt en in de toekomst blijft toenemen. In 2030 wordt verwacht dat zo’n 60 procent van de wereldbevolking in de stad woont. Het grootste deel van deze verstedelijking vindt plaats in ontwikkelingslanden. Hier zijn 823 miljoen mensen in sloppenwijken gevestigd. Maar wat is het gevolg van deze verstedelijking? En hoe kunnen organisaties dit proces verduurzamen?

 

 

Kansen en bedreigingen rondom SDG 11

Als gevolg van de verstedelijking ontstaat er, met name in ontwikkelingslanden, risico voor het krijgen of behouden van vers watervoorziening. Ook functionerende riolering, de leefomgeving en de volksgezondheid wordt bedreigt. Door steden duurzamer in te richten kan dit verholpen worden. Bovendien bevorderd een duurzame inrichting van steden het vermogen om bronnen efficiënt in te zetten en technologische innovaties door te voeren. Hierdoor hoeven steden minder grondstoffen en energie te gebruiken. Een bijdrage leveren aan SDG 11 leidt tot betere kansen en toegang tot basisvoorzieningen voor iedereen.

Bijdrage leveren aan SDG 11 met jouw organisatie

Hoe kan jouw facility management worden ingericht dat deze bijdrage levert aan SDG 11? Dit heeft met name betrekking tot de huisvesting. Zo gelden er allerlei regelingen een maatregelen die je kunt doorvoeren in jouw organisatie. Allereerst kun je het volwassenheidsniveau van de huisvestingsfunctie meten:

  • Heeft jouw organisatie een strategisch huisvestingbeleid? Dit is een plan waarin over een periode van 10 – 20 jaar wordt gekeken naar de huisvestingsbehoefte van een organisatie. In dit plan wordt bijvoorbeeld rekening wordt gehouden met krimp/groei, leegstand en nieuwbouw;
  • Is er een MJOP (meerjarenonderhoudsplan)? Dit is een plan voor de komende 5 tot 40 jaar waarin het onderhoudsplan en de bijbehorende kosten staan opgenomen voor het in stand houden van de gebouwen;
  • Zijn alle vergunningen met betrekking tot huisvesting op orde? Dit zijn bijvoorbeeld de gebruiksvergunningen, energie certificaten, asbestinventarisatie, ontruimingsplannen, BHV en opslag chemicaliën.

Gezondheid en welzijn bevorderen met SDG 11

Om de gezondheid en welzijn van werknemers te bevorderen kun je als organisatie meerdere maatregelen nemen. Uit onderzoek blijkt dat meer planten op de werkvloer zorgen voor stressvermindering en verbetering van het geluksgevoel. Hierdoor stijgt de productiviteit van medewerkers met meer dan 10%. Ook is het binnenklimaat van grote invloed op het welzijn van jouw medewerkers. Denk hierbij aan de kwaliteit van de binnenlucht, temperatuur (thermisch comfort), licht (visueel comfort) en geluid (akoestisch comfort).

Duurzaam omgaan met watervoorzieningen

Met duurzaam gebruik van watervoorzieningen kun je als organisatie bijdrage leveren aan SDG 11. Zo kun je waterverbruik met 30% verminderen door gebruik te maken van waterbesparende kranen, douchekoppen en toiletstortbakken. Ook geven steeds meer organisaties een duurzame invulling aan waterverbruik door hemelwater te gebruiken om toiletten door te spoelen.

Naast huisvesting, klimaat en watervoorzieningen kun je als organisatie nog veel meer maatregelen doorvoeren om bijdrage te leveren aan SDG 11. Denk hierbij bijvoorbeeld aan printgedrag, afvalscheiding, vermindering van uitstoot door slimmer vervoer, vrijwilligersbeleid en informatiebeveiliging.

SUB Barometer

Hoe kunnen wij jou helpen? Met de SUB Barometer ontstaat een specifieke weergave van hoe jouw organisatie scoort op het gebied van Sustainablility. Deze score is gekoppeld aan de 17 SDG’s. Aan de hand van de Barometer en de ambities van jouw organisatie maakt SUB de vertaalslag naar maatregelen, welke wij gezamenlijk met jouw organisatie koppelen aan concrete doelen. Deze doelen worden verwerkt in het SUB Dashboard. Met het dashboard kun je op ieder moment de huidige stand van zaken zien in de verwezenlijking van jouw doelen. Vervolgens kun je deze verwezenlijking gebruiken in jouw interne en externe communicatie. Zo kun je de boost van sustainability ervaren!

Deel dit artikel

Lees meer blogs

16-05-2024

SUB Booster Gerjan over zijn rol als CSRD projectleider bij ACV

“Klein beginnen bij CSRD: vermijd focus op het abstracte en...
05-04-2022

Gratis duurzaamheidsscan nulmeting

Hoe duurzaam is jouw bedrijf of organisatie? Doe de gratis...
01-12-2022

Waarom verduurzamen juist nu noodzakelijk is

Inflatie Met de stijgende energieprijzen en de daarmee gepaard gaande...

Kunnen we je helpen?

Neem telefonisch contact met ons op 085-060 9202 of stuur ons een e-mail. Dan bespreken we meteen alle opties die we voor je hebben.

Super dat je ons hebt gevonden!

We houden je graag op de hoogte van alle duurzame ontwikkelingen. Wil jij dat ook?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en je ontvangt elke maand het laatste nieuws, interviews, tips en meer in je mailbox.