Interview met SUB Booster Marije van der Stelt

“Ik vind het heel leuk om jonge mensen een optimale leerervaring te bieden. Het borgen van duurzaamheid begint juist bij die generatie.”

 

Met onze SUB Boosters ontketenen we een duurzaamheidsrevolutie in de (facilitaire) bedrijfsvoering in Nederland. Wie zijn deze aanjagers, versnellers en kwartiermakers? We spreken met Marije van der Stelt – Ooijevaar, ondernemer, rasoptimist, met een voorliefde voor duurzaamheid en onderwijs.

Door Dominique de Groot

 

Circus Circulair

Met haar groene karavaan trekt Marije van der Stelt – Ooijevaar naar scholen en bedrijven door het hele land. De gedachte achter Circus Circulair is een optimistische toekomst letterlijk dichtbij brengen. In het Afvallaboratorium kun je plastic afval upcyclen en in de Groentekar duurzame kookworkshops volgen. “Eén van mijn opdrachtgevers, een museum, wilde meer groenten aanbieden in het restaurant. Vanuit de Groentekar heb ik de hele zomervakantie bezoekers verrast met vegan en vegetarische hapjes. Naast het geven van voorlichting, hebben kinderen die het museum bezochten zelf hapjes gemaakt.”

Ontdekken, experimenteren en beleven: Marije maakt graag impact op een verrassende en leuke manier. Vaak neemt ze muzikanten mee en maakt ze er een duurzaam feestje van. “Ik ben helemaal niet van een wijzend vingertje en kijk meer vanuit een positieve inslag. Als er draagvlak en enthousiasme ontstaat, dan wil een organisatie zelf ook versnellen.”

 

 

Al Gore

Plezier en creativiteit staan centraal in haar werk, maar Marije laat de zwaarte van de boodschap niet achterwege. “Je hebt het nodig om de urgentie te zien en te voelen. Het helpt ons in actie komen.” Een aantal jaar terug volgde ze de Climate Reality Leadershiptraining van voormalig vicepresident Al Gore. Ze denkt nog vaak terug aan die dag waar ze met 700 gepassioneerde mensen samenkwam in Berlijn. “Het gaf een sterk saamhorigheidsgevoel, tegelijkertijd voelde ik de ernst en zwaarte. Toen ik thuiskwam voelde het alsof er een baksteen in mijn rugzak had.”

Wetenschappers tonen keiharde cijfers over diersoorten die in raptempo verdwijnen, onvruchtbare grond en wereldwijde bosbranden. “Ik wist natuurlijk wel dat we zo beschadigend bezig zijn, maar op dat moment was het hardop in your face.” Het raakt Marije diep, maar ze besluit al snel niet in dit gevoel te blijven hangen. Wanneer ze presentaties geeft, kiest ze voor een combinatie: Ze gebruikt dia’s van Al Gore en schakelt daarna snel over naar positieve dingen.

 

Voorliefde voor onderwijs

Vanuit Hart op Groen, haar eigen onderneming, zet Marije zich in voor verschillende organisaties. Ze heeft een voorliefde voor werken met lerende groepen. “Ik vind het heel leuk om jonge mensen een optimale leerervaring te bieden. Het borgen van duurzaamheid begint juist bij die generatie. Als een school goede stappen maakt, dan nemen leerlingen dat mee en heeft het impact op langere termijn.”

Voor Hart op Groen werkte Marije jarenlang in het speciaal onderwijs. Als zorgcoördinator zette ze zich in voor het waarborgen, begeleiden en neerzetten van een pedagogisch en didactisch uitdagend en veilig schoolklimaat. Ook werkte ze als maatschappelijk deskundige en begeleidde ze kinderen die om uiteenlopende redenen in de knoop zaten. Samen met leerkrachten keek ze bijvoorbeeld naar gedragsbeïnvloeding in de klas en zocht ze naar oplossingen om een kind beter in zijn vel te laten voelen.

Over de hekjes samenwerken noemt Marije dat. “Eerlijk gezegd, als ik kijk naar wat ik nu doe, dan doe ik niet veel anders. Ik leg nog steeds verbindingen om iets wat vastzit in beweging te krijgen. Weliswaar gaat het nu over duurzaamheid, toen ging het over het gedrag van een kind.”

 

 

Gedragsverandering is de sleutel

Volgens Marije is gedrag de grootste uitdaging in de kanteling naar duurzaamheid. “Hiervandaan ga je geleidelijk andere keuzes maken en raak je overtuigd van die groene koers. Je gaat bijvoorbeeld bij alles wat je koopt nadenken over waar het vandaan komt en hoe het wordt geproduceerd.”

Met Hart op Groen focust ze zich niet zozeer op de praktische kant van verduurzamen zoals het leggen van zonnepanelen en isoleren van een pand, maar meer op gedragsimpact en keuzekracht. Per organisatie gaat Marije met klanten in gesprek en onderzoeken ze samen hoe ze op een laagdrempelige manier kunnen verduurzamen. Net zoals SUB gebruikt ze de Sustainable Development Goals als kapstok. “Op scholen kijk ik bijvoorbeeld naar hoe ik kan aansluiten op een thema die binnen de school speelt en op de kinderopvang geef ik workshops en trainingen.”

 

 

De toekomststoel

Een lege stoel die je eraan herinnert de toekomst niet uit het oog te verliezen en duurzaamheid mee te wegen in de beslissingen van vandaag. Naar het idee van schrijver Jan Terlouw ontstond de toekomststoel. Marije raakt na een ontmoeting met Terlouw geïnspireerd en besluit de toekomststoel te introduceren op scholen. Samen met kinderen pimpt ze de stoel in allerlei kleuren en zoeken ze een mooie plek in de school of binnen een andere organisatie.

In dezelfde periode komt ze in contact met Jeroen en Babs en koppelt ze hen aan de timmerman die de toekomststoel maakt: “En nu hebben ze er zelf een staan!” Niet veel later sluit ze zich aan als netwerkpartner en SUB Booster. “Ik vind Babs en Jeroen super inspirerende ondernemers en ze zijn heel goed bezig op hun manier impact te maken. Ik verbind me graag aan mensen die op een positieve manier, met een enorme drive bezig zijn voor hetzelfde doel.”

 

Groene hotspot

Met Circus Circulair hoopt Marije nog veel mensen te inspireren en in beweging te brengen. Wel heeft ze besloten in 2022 kortdurende trajecten af te bouwen en te focussen op klanten die intensief aan de slag willen met duurzaamheid. “Dat doe ik omdat ik hou van samen iets te laten groeien. Korte, snelle klussen voegen minder bij mijn wens om duurzaamheid echt te borgen binnen een organisatie.” Daarnaast komt er een groene hotspot: een inspirerende, sociale plek waar mensen graag komen om te delen en te leren. “2022 wordt hoe dan ook een beweeglijk jaar.”

Deel dit artikel

Lees meer blogs

12-11-2020

Principe 1: duurzaam leiderschap

Duurzaam Leiderschap behoort tot de 9 principes voor een duurzame...
23-10-2024

SUB Booster Anton: Duurzaamheid is VUCA

“We zijn geneigd om complexe problemen simpel te maken, zodat...
20-11-2023

Een bijdrage leveren aan een betere wereld met Jeroen Zonneveld

Verbeter de wereld begin een bedrijf! Jeroen Zonneveld richt in...

Kunnen we je helpen?

Neem telefonisch contact met ons op 085-060 9202 of stuur ons een e-mail. Dan bespreken we meteen alle opties die we voor je hebben.

Super dat je ons hebt gevonden!

We houden je graag op de hoogte van alle duurzame ontwikkelingen. Wil jij dat ook?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en je ontvangt elke maand het laatste nieuws, interviews, tips en meer in je mailbox.