Leon Habraken over schoonmaak: “Change the rules of the competition”

“Sociaal ondernemen is ook duurzaam.”

Samen met onze SUB-Boosters ontketenen we een duurzaamheidsrevolutie binnen organisaties in Nederland. Wie zijn deze aanjagers, versnellers en kwartiermakers. We spreken met ondernemer Leon Habraken over zijn duurzame visie op schoonmaakdienstverlening.

Door: Chrissie Koenhein

 

Leon in 150 woorden

Leon Habraken woont met zijn vrouw Karin in Nuland. Als ouders van drie kinderen krijgen zij hun oude leven steeds meer terug nu de kinderen langzamerhand het nest verlaten. Beiden – zijn vrouw als casemanager Oncologie, hij als eigenaar van Social Facility, Schoonmaak Nederland en Gradez – doen hun werk met veel passie en plezier. Naast zijn werk is hij iedere week te vinden op zijn mountainbike en wandelt hij iedere avond zo’n vijf kilometer. Duurzaamheid is in zijn optiek goede relatie opbouwen met mensen, iets waar hij zich al tientallen jaren mee bezig houdt. “Ik heb altijd een warm hart voor medewerkers gehad. Het is namelijk een kleine moeite om aardig te zijn tegen mensen en daarom veel terug te krijgen. En dat helpt bij een duurzame relatie. Daarnaast is het ook zo dat duurzaamheid niet duurder hoeft te zijn en dan is waar veel mensen aan denken.”

 

 

Sociaal aanbesteden

Met Social Facility Social Facility begeleidt Leon aanbestedingen voor scholen, kantoren, productieomgevingen, zorgorganisaties en woningcoöperaties. In zijn aanbestedingen vraagt hij het liefst geen prijs uit en richt hij zijn pijlen op duurzaamheid. “Dit zodat de medewerker die uiteindelijk zijn werk moet doen het onder normale omstandigheden kan doen. Bij het Ministerie dat ik de afgelopen 2 jaar heb mogen begeleiden, heb ik alle aanbestedingen 50% mogen gunnen op duurzaamheid. Van die andere 50% ging 20% naar prijs en 30% naar kwaliteit. Bij één aanbesteding is het zelfs 100% kwaliteit geworden waarvan 50% duurzaamheid. Dat is wel bijzonder te noemen.  Bij een huidige aanbesteding op een scholengemeenschap hebben we duurzaamheid ook hoog in het vaandel staan. Daar koersen we op duurzaamheid van de gezondheid van schoonmaak medewerkers. Ken jij toevallig jouw schoonmaker bij naam? Nee? Verander dat vandaag nog. Betrokkenheid en aandacht geeft schoonmaakmedewerkers een fijn gevoel en daardoor minder uitval.” 

 

 

Schoonmaak Nederland

Ook is Leon creatief directeur van  het platform Schoonmaak Nederland. Met Schoonmaak Nederland helpen zij opdrachtgevers en dienstverleners bij betere kwaliteit en betere calculaties, zodat iedereen er beter van wordt. “In het kader van duurzaamheid zorgen we ervoor dat een evenwichtige schoonmaak die goed is uitgebalanceerd een goede langdurige samenwerking krijgt met een dienstverlener en diens medewerkers. Betere kwaliteit, betere calculaties en zorg voor je medewerkers door gelijke werkdruk.”

Een leestip is het e-book ‘Leren Calculeren’ dat al meer dan 500 keer is gedownload. Het e-book is een gids voor het maken van marktconforme calculaties voor de schoonmaak binnen iedere organisatie. Je download hem via de website van Schoonmaken Nederland https://www.schoonmaaknederland.nl

 

 

 

Quick-win: schoonmaak terugbrengen naar één keer per week

Binnen de schoonmaakdienstverlening van opdrachtgevers ziet Leon een quick-win: Mijn advies is altijd: breng de schoonmaak terug naar één keer per week. Geef hierbij iedere medewerker de verantwoordelijkheid voor zijn eigen werkomgeving. Haal alle prullenbakken weg van de kantoren. Hierdoor bespaar je veel plastic zakken. De schoonmaakmedewerker hoeft niet elke keer door haar rug om te wisselen, en heeft daardoor een duurzame werkhouding. De medewerker die achter het bureau zit loopt met zijn afval naar het verzamelpunt naast de koffieautomaat. Waar hij nog een sociale praat kan maken met zijn collega die hetzelfde doet. Alleen maar win-win dus!”


Inclusiviteit en overzicht door Gradez

Geïnspireerd op de Amerikaanse begrip Grade ontwikkelde Leon een tool waarmee je de kwaliteit van professionele schoonmaakdienstverlening kunt meten, verbeteren en borgen. Hierbij wordt rekening gehouden inclusiviteit, zowel op gebied van taal als workload. “Naast de juiste calculaties, waarmee je de juiste taakzwaarte kunt instellen en iedereen dus dezelfde werkdruk heeft, wordt ook in een dashboard alle kwaliteitscontroles met beleving afgebeeld. Hier heeft zowel de opdrachtgever als de dienstverlener zicht op. Alles is realtime online inzichtelijk. Sinds een half jaar hebben wij ook wat gedaan met de laaggeletterdheid. 18% van de Nederlandse bevolking is laag geletterd. Er zijn ongeveer 230.000 schoonmaakmedewerkers in Nederland. Daarvan is naar schatting misschien wel 40% laag geletterd. Als je de werkprogramma’s van schoonmaakbedrijven ziet bestaan die uit tekst (Nederlands) met een kruisje bij de dag waarop de werkzaamheden gedaan moeten worden. Door dichter bij die schoonmaker te staan hebben wij een werkprogramma ontwikkeld met pictogrammen en tekst met vertaalfunctie. Hiermee komen wij dus dichter bij die schoonmaakmedewerker en zal hij/zij zich eerder thuis voelen. En dat is ook duurzaam.”

 

 

 

 

‘Improve the quality of life’

Op de vraag: ‘Wat is jouw ambitie voor nu en in de toekomst?’ antwoordt Leon: “Mijzelf overbodig maken. Nog meer mensen kunnen helpen bij het slimmer worden. Dus meer cursussen maken zodat mensen het zelf kunnen doen. Betere tools aanbieden zodat iedereen, ook die uitvoerende schoonmaker er beter van wordt. Want daar wordt iedereen beter van: Dat jouw vakantiehuisje helemaal schoon is en jij kunt genieten met je gezin. Dat jouw kinderen op school beter kunnen presteren in een schone omgeving. Dat cliënten bv in GGZ beter gestellen in een schone omgeving en dat medewerkers beter presteren in een schone omgeving. ‘Improve the quality of life’ is mijn ambitie.” 


De Boost van SUB

SUB | Sustainable Boost werkt samen met netwerkpartners door heel Nederland om duurzaamheid te versnellen binnen organisaties. Wat kan Leon als SUB-Booster voor jou betekenen? Bij iedere organisatie is er behoefte om het beter of anders te doen. Ik ga graag met mensen in gesprek om inzicht te geven en meer efficiency te creëren op het gebied van inkoop en schoonmaak. Zo raakte ik bijvoorbeeld laatst nog met een zorgorganisatie in gesprek en bleek dat zij dachten een vijftal schoonmaakbedrijven in dienst te hebben. Nadat ik de grootboekrekening bekeek bleek dit aantal 34 schoonmaakbedrijven te zijn. Iets wat ongemerkt niemand in de gaten had. Door dit terug te brengen is een deze kostenpost aanzienlijk verkleind.” 

In juni lanceerde SUB het SUB Platform; een online omgeving met kennis en tools waarmee organisaties concrete stappen kunnen zetten om te verduurzamen. Leon ziet veel toegevoegde waarde in het platform: “De mogelijkheid om de diverse scans aan te bieden die het mogelijk maken om duurzamer te worden is voor iedereen een win-win. Natuurlijk ten eerste voor professionals die aan de slag moeten met diverse duurzaamheidstopics en uiteindelijk voor iedereen doordat we een duurzamere wereld gaan krijgen.” 

Deel dit artikel

Lees meer blogs

JP Beemsterboer onderweg naar CSRD-compliance!
16-07-2024

JP Beemsterboer onderweg naar CSRD-compliance!

Een Interview met Gino de Graaf JP Beemsterboer (JPB), gevestigd...
02-01-2020

Duurzame kickstart van 2020: 4 to do’s

Het nieuwe jaar is van start gegaan. 2020 belooft een...
SDG 12 Verantwoorde consumptie en productie
20-02-2020

SDG 12: een managementvraagstuk?

SDG 12: verantwoorde productie & consumptie is door 81 internationale...

Kunnen we je helpen?

Neem telefonisch contact met ons op 085-060 9202 of stuur ons een e-mail. Dan bespreken we meteen alle opties die we voor je hebben.

Super dat je ons hebt gevonden!

We houden je graag op de hoogte van alle duurzame ontwikkelingen. Wil jij dat ook?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en je ontvangt elke maand het laatste nieuws, interviews, tips en meer in je mailbox.