Op 12 juni staan we stil bij de Internationale Dag tegen Kinderarbeid, een belangrijk moment voor organisaties om kritisch te kijken naar hun eigen inkoopbeleid. Kinderarbeid lijkt misschien ver van ons bed, maar via de internationale inkoopketen kunnen organisaties er onbedoeld toch mee te maken krijgen. Het aanpakken van kinderarbeid is niet alleen ethisch noodzakelijk, het draagt ook bij aan het versterken van de reputatie en compliance van jouw organisatie. Wat kun je concreet doen om verantwoordelijkheid te nemen en effectief actie te ondernemen binnen je keten? SUB geeft je praktische tips!
Kinderarbeidvrij door ketenverantwoordelijkheid
Kinderarbeid lijkt misschien een ver-van-je-bed-show, maar door internationale ketens kunnen bedrijven onbedoeld betrokken raken. Dit is niet alleen ethisch noodzakelijk om aan te pakken, maar sluit ook perfect aan bij de actuele ontwikkelingen rondom duurzaamheidsrapportages zoals de CSRD en VSME. Nieuwe wetgeving waarin ketenverantwoordelijkheid en het uitwerken van een en ESG-strategie centraal staat.
Werk samen met lokale NGO's
Lokale NGO’s (Non-Governmental Organizations) zijn onafhankelijke organisaties die zich inzetten voor maatschappelijke doelen zoals mensenrechten, milieu en sociale rechtvaardigheid. Ze kennen de situatie ter plaatse en helpen effectief kinderarbeid tegen te gaan. Ondersteun hun projecten financieel of werk samen in concrete initiatieven om duurzame verbeteringen door te voeren. UNICEF biedt goede informatie hoe dit praktisch vorm te geven.
Transparant inkoopbeleid
Publiceer openlijk je inkoopbeleid, waarin duidelijk staat omschreven hoe je als organisatie omgaat met risico’s zoals kinderarbeid, welke standaarden en controles je hanteert, en welke verwachtingen je van leveranciers hebt en wees transparant over leveranciers en ketens. Dit helpt je niet alleen misstanden vroegtijdig op te sporen maar vergroot ook het vertrouwen bij klanten en stakeholders.
Profiteer van subsidies zoals het SPVO
Is jouw organisatie actief in Nederland en wil je binnen jouw internationale waardeketen de sociale duurzaamheid verbeteren en verantwoord ondernemen? Maak gebruik van subsidies en programma’s zoals het Subsidieprogramma Verantwoord Ondernemen (SPVO, voorheen SSF) via de RVO. Door het aanpakken van sociale risico’s zoals inkomens, lonen, arbeidsomstandigheden en kinderarbeid kun je via dit programma financiële ondersteuning aanvragen. Dit maakt je inzet niet alleen makkelijker, maar ook financieel aantrekkelijker.
Integreer Due Diligence in je inkoopbeleidx
xEen effectief beleid begint met een heldere code van gedrag waarin leveranciers zich verplichten actief kinderarbeid tegen te gaan. Het is belangrijk om deze afspraken regelmatig te toetsen door audits en controles uit te voeren. Zorg daarnaast voor een actieve monitoring zodat je snel kunt handelen bij overtredingen. Voor praktische handvatten en diepgaande kennis kun je bovendien terecht bij experts zoals het PIANOo Expertisecentrum Aanbesteden.

Wat jij en je collega's op 12 juni - De internationale dag tegen Kinderarbeid - kunnen doen
Bespreek tijdens een teammeeting waarom kinderarbeid relevant is voor jullie organisatie en wat jullie concreet kunnen doen.
Organiseer een korte workshop of presentatie om collega’s bewust te maken van jullie ketenverantwoordelijkheid en de rol die zij kunnen spelen.
Moedig collega’s aan bewust te kiezen voor producten met een Fairtrade-keurmerk en geef praktische voorbeelden hiervan.
Gebruik deze dag om intern het gesprek over ketenverantwoordelijkheid en sociale duurzaamheid op gang te brengen en te stimuleren tot gezamenlijke actie.
SUB | Sustainable Boost begeleidt jouw organisatie graag op pragmatische wijze bij het verduurzamen van je inkoopbeleid. Wil je meer weten? Plan vrijblijvend een 30 minuten kennismaking met ons in!