Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen

Moderne slavernij, ontbossing of kinderarbeid: onzichtbaar leed wat nog te vaak voorkomt in productielanden. Voor bedrijven die zaken doen in het buitenland, is niet altijd duidelijk onder welke omstandigheden producten en grondstoffen zijn geproduceerd. Minister Sigrid Kaag bereidt nieuwe wetgeving voor om Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (IMVO) te bevorderen.

 

OESO-richtlijnen

Wanneer Nederlandse bedrijven producten en grondstoffen kopen uit het buitenland, weten ze niet altijd onder welke omstandigheden deze zijn geproduceerd. Ondernemers kunnen (onbewust) te maken krijgen met misstanden zoals milieuschade, corruptie of kinderarbeid.

De overheid heeft daarom de OESO-richtlijnen voor Multinationale Ondernemingen in het leven geroepen. In deze richtlijnen – dit noemen ze sociale ketenverantwoordelijkheid – staan handvatten hoe je verantwoord onderneemt, bijdraagt aan een duurzame productieketen zonder misstanden en de Sustainable Development Goals. Op dit moment onderschrijft 35% van de grote Nederlandse bedrijven – met activiteiten in het buitenland – uit eigen beweging de OESO-richtlijnen. Tony Chocolonely is misschien wel de meest bekende voorvechter van goede arbeids- en milieuomstandigheden.

 

Wetgeving in aantocht

Waarom bereidt minister Kaag een nieuwe wet voor? Dat heeft te maken met de doelstelling van het kabinet: zij wil dat 90% van alle grote internationale bedrijven voor 2023 de richtlijnen onderschrijven en daar zitten we nog ver vanaf. Deze nieuwe wet moet Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (IMVO) bevorderen en is niet langer een vrijblijvende richtlijn. Van bedrijven wordt verwacht dat ze zich inspannen om risico’s op misstanden in kaart te brengen én aan te pakken.

Bron: startmetoesorichtlijnen.nl

 

Op Europees niveau is evengoed IMVO-wetgeving in aantocht. Dit is belangrijk voor het Nederlands bedrijfsleven om zo een wirwar aan regelgeving en oneerlijke concurrentie binnen de EU te voorkomen.

 

Duurzame bedrijfsvoering

Voel jij je ook verantwoordelijk voor wat er in de keten gebeurd en wil je aan de slag met het verduurzamen van de bedrijfsvoering? In deze Whitepaper maak je kennis met de 9 principes van een duurzame bedrijfsvoering en geven we tips over:

– Hoe je ambities vertaalt naar een concreet actieplan;
– Hoe je impact meetbaar en aantoonbaar maakt;
– Op welke wijze je geloofwaardig en effectief communiceert over duurzaamheid;
– Hoe je Global Goals (SDG’s) kunt implementeren in jouw organisatie;
– En de kracht kunt benutten door het verzilveren van een betekenisvolle merkpositionering.

 

De slimme tools van SUB

Verduurzaam de bedrijfsvoering van je organisatie met de slimme tools van SUB. De tools heb je zelf in handen, in combinatie met ons maatwerk begeleidingstraject en (kennis)netwerk realiseren we samen maximale impact. De keuze is aan jou: Jij bepaalt welke oplossing je afneemt en hoe onze samenwerking eruitziet.

Deel dit artikel

Lees meer blogs

25-09-2019

SDG Action Day: Wat kan jouw organisatie doen?

Vandaag, woensdag 25 september is het SDG Action Day. Op...
01-12-2022

Waarom verduurzamen juist nu noodzakelijk is

Inflatie Met de stijgende energieprijzen en de daarmee gepaard gaande...
13-02-2020

Start jouw fietsplan: zo krijg jij jouw medewerkers met de fiets naar het werk!

Steeds meer organisaties kiezen voor een fietsplan om medewerkers te...

Kunnen we je helpen?

Neem telefonisch contact met ons op 085-060 9202 of stuur ons een e-mail. Dan bespreken we meteen alle opties die we voor je hebben.

Super dat je ons hebt gevonden!

We houden je graag op de hoogte van alle duurzame ontwikkelingen. Wil jij dat ook?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en je ontvangt elke maand het laatste nieuws, interviews, tips en meer in je mailbox.