Om energieverbruik te verduurzamen heeft de overheid voor organisaties verschillende wettelijke verplichtingen opgesteld. Met het doorvoeren van deze wettelijke verplichtingen draag je als organisatie bij aan een duurzame samenleving. Ook draag je met het doorvoeren van energiebesparende maatregelen bij aan de Sustainable Development Goals (SDG’s). Met name SDG 9, 11 en 13 hebben raakvlakken met energiebesparende maatregelen. Wat zijn de huidige regels waar jouw organisatie aan dient te voldoen? En waar liggen de kansen op het gebied van kostenbesparing en duurzaamheid? SUB – Sustainable Boost legt het je uit!
Activiteitenbesluit (Wet Milieubeheer)
Per 1 juli 2019 geldt het Activiteitenbesluit (Wet Milieubeheer). Dit betekent dat organisaties verplicht zijn om energiebesparende maatregelen te treffen met een terugverdientijd van vijf jaar of minder. Verbruikt jouw organisatie meer dan 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m³ aardgas per jaar? Dan valt jouw organisatie onder het Activiteitenbesluit milieubeheer.
Naast het Activiteitenbesluit geld per 1 juli ook de rapportageplicht van organisaties over energiebesparende maatregelen. Indien je als organisatie niet voldoet aan de informatieplicht kan een boete van minimaal 1000 euro het gevolg zijn. Heeft jouw organisatie de maatregelen uit de “Erkende Maatregelen Lijst “ nog niet gerapporteerd? Dan heb je tot 5 december 2019 de tijd om dit via het eLoket te doen. Zo voldoe je alsnog aan de informatieplicht.
Verplicht minimaal energielabel C
Ook is ieder kantoor in Nederland groter dan 100 m2 vanaf 2023 wettelijk verplicht om minimaal energielabel C te hebben. Dit geldt niet voor rijks-, provincie- en gemeente monumenten én panden die binnen twee jaar gesloopt worden.
EED Energie-audit
Bij grote organisaties (250 FTE of meer werkzaam, of een jaaromzet van meer dan €50 miljoen én een jaarlijks balanstotaal van meer dan €43 miljoen) geldt de EED Energie-audit. Deze Europese richtlijn is een systematische, vierjaarlijkse aanpak om informatie te verzamelen over het actuele energieverbruik van een onderneming. De richtlijn geldt niet voor organisaties die beschikken over keurmerken als:
– CO2-prestatieladder
– BREAAM in-Use
– ISO 14001 + 140051
– ISO 5001
– Milieuthermometer Zorg
Energiebesparende maatregelen: DMJOP
Om bijdrage te leveren aan SDG 12 kun je het huisvestingsbeleid van jouw organisatie verduurzamen. Zo gelden er allerlei regelingen een maatregelen die je kunt doorvoeren in jouw organisatie. Allereerst kun je het volwassenheidsniveau van de huisvestingsfunctie meten door een blik te werpen op het strategisch huisvestingsbeleid en de vergunningen. Ook kun je een duurzaam meerjarenonderhoudsplan (DMJOP) opzetten. Dit is een plan voor de komende 5 tot 40 jaar waarin het onderhoudsplan en de bijbehorende kosten staan opgenomen voor het in stand houden van de gebouwen.
SUB Barometer
Met de SUB-barometer helpen wij organisaties om inzicht te krijgen in het duurzaamheidsprofiel van hun facilitaire bedrijfsvoering en de vertaalslag te maken van duurzaamheidsambities naar concrete maatregelen. Maatregelen die direct verwerkt kunnen worden tot (inkoop) actieplannen. Wij helpen graag bij het invullen van de SUB barometer en het verzilveren van duurzaamheidsambities. Wil je weten hoe goed jouw organisatie op weg is naar invulling van de 17 SDG’s? Doe de gratis 0-meting!