Earth Overshoot Day 2024: donderdag 1 augustus!

Hoe bedrijven kunnen helpen om Earth Overshoot Day te verplaatsen

Op 1 augustus 2024 markeert Earth Overshoot Day de datum waarop we wereldwijd alle natuurlijke hulpbronnen hebben verbruikt die de aarde in een jaar kan vernieuwen. Vanaf dit moment leven we op ‘ecologisch krediet’, wat betekent dat we de rest van het jaar meer gebruiken dan de aarde kan aanvullen. Maar geen zorgen, jij kunt een verschil maken! Ontdek hoe je de datum van Earth Overshoot Day kunt verplaatsen en je bedrijf een duurzaam imago kunt geven!

Wat is Earth Overshoot Day?

Earth Overshoot Day, een term bedacht door Global Footprint Network, laat zien wanneer de mensheid het niveau van natuurlijke hulpbronnen overschrijdt dat de aarde in een jaar kan regenereren. Dit wordt berekend door de verhouding tussen de biocapaciteit van de aarde en de ecologische voetafdruk van de mens. Simpel gezegd: als we meer verbruiken dan de aarde kan bijvullen, overschrijden we onze ecologische grenzen.

 

In 1986 viel Earth Overshoot Day nog op 31 december. In 2000 was dat al 1 november, en de afgelopen jaren is deze dag steeds vroeger in het jaar gevallen. Dit jaar valt Earth Overshoot Day op 1 augustus, wat betekent dat we een dag eerder dan vorig jaar door onze ‘natuurlijke bankrekening’ heen zijn. Dit is een dringend signaal dat we actie moeten ondernemen!

earth overshoot day 2024

Hoe Bedrijven Kunnen Helpen om Earth Overshoot Day te Verplaatsen

Bedrijven hebben een sleutelrol in het verplaatsen van Earth Overshoot Day door hun ecologische voetafdruk te verkleinen. Het begint met het in kaart brengen van je duurzame voetafdruk. Dit geeft je niet alleen inzicht in je milieu-impact, maar helpt je ook om je merk te versterken en aantrekkelijker te worden voor talentvolle medewerkers. Hier is hoe je in 4 stappen aan de slag kunt:

1. Identificeer jouw impactgebieden

Kies welke duurzaamheidsonderdelen je wilt onderzoeken, van CO2-uitstoot tot afvalbeheer en sociaal beleid. Een uitgebreide analyse helpt je om alle relevante gebieden te dekken en je impact te verminderen.

2. Bepaal de scope en parameters

Bepaal de reikwijdte van je analyse. Richt je je alleen op je hoofdvestiging of betrek je alle kantoren? Stel objectieve parameters vast, zoals energieverbruik per medewerker en percentages duurzaam vervoer, om je voortgang te meten.

3. Analyseer en monitor

Stel regelmatig je voetafdruk samen en analyseer de resultaten. Deze gegevens helpen je bij het maken van gerichte beslissingen en bij het volgen van je duurzaamheidsinspanningen.

4. Communiceer en implementeer

Gebruik je resultaten om gesprekken te voeren met leveranciers, medewerkers en klanten. Deel inspirerende rapportages over je duurzame prestaties om je bedrijfsimago te versterken en je impact op duurzaamheid te vergroten.

Sustainable Footrpint

Kant en klaar footprint format?

SUB Platform heeft een krachtige tool ontwikkeld om jouw duurzame voetafdruk in kaart te brengen. De Sustainable Footprint gaat verder dan alleen CO2-uitstoot en omvat alle impactgebieden zoals afval, energieverbruik, sociale impact en meer. Bovendien is de footprint gekoppeld aan de 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s) en ESG-criteria (environmental, social, governance), wat je een compleet overzicht biedt van jouw duurzaamheidsprestaties.

Start vandaag nog en vul de Sustainable Footprint in!

Wil je weten hoe je jouw bedrijf duurzamer kunt maken en bijdragen aan een latere Earth Overshoot Day? Vul de Sustainable Footprint gratis in tijdens een trial op het SUB-platform. Samen kunnen we Earth Overshoot Day verplaatsen en een duurzamere toekomst creëren!

Deel dit artikel

Lees meer blogs

04-07-2024

Verduurzaming van Schoolgebouwen – Grijp het DUMAVA Budget voor het te Laat is!

Nog steeds geld beschikbaar voor Subsidieregeling duurzaam maatschappelijk vastgoed (DUMAVA)...
02-09-2021

IMPACTMAKER GEZOCHT

*Inmiddels hebben wij een leuke collega gevonden. Bedankt voor je...
09-01-2023

Eco-positief. Wat is dat eigenlijk?

Je ziet het woord vaak bij ons voorbij komen: eco-positief....

Kunnen we je helpen?

Neem telefonisch contact met ons op 085-060 9202 of stuur ons een e-mail. Dan bespreken we meteen alle opties die we voor je hebben.

Super dat je ons hebt gevonden!

We houden je graag op de hoogte van alle duurzame ontwikkelingen. Wil jij dat ook?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en je ontvangt elke maand het laatste nieuws, interviews, tips en meer in je mailbox.