Druk, druk, druk! Hoe maak je tijd voor duurzaamheid?

Met al die volle planningen, lange to-do-lists en stapels werk, is duurzaamheid misschien wel het laatste waar je aan denkt. Hoe maak je hier naast je drukke takenpakket toch tijd voor? We hebben een aantal tips!

 

1. Focus op duurzaamheidsthema’s

Duurzaamheid is een veelomvattend begrip. Daarmee kun je alle kanten op, maar dat kan ook overweldigend zijn. Waar begin je? Door te werken met duurzaamheidsthema’s creëer je focus. Hier kun je vervolgens doelen aan koppelen om je duurzame ambities te realiseren. Denk aan; verduurzamen van het wagenpark, duurzame energie, afvalmanagement en gezondheid.

 

2. Bepaal je doelen

Stel duidelijke doelen vast over wat je wilt bereiken en houd rekening met beperkte tijd en middelen. Wil je bijvoorbeeld meer bewustzijn krijgen, specifieke maatregelen implementeren in je bedrijf, duurzamere producten kopen, of wil je simpelweg je kennis vergroten?

 

3. Ga op onderzoek uit

Identificeer betrouwbare bronnen waar je toegang toe hebt en die informatie verschaffen over het duurzame thema waar jij mee aan de slag wilt. Dit kunnen online bronnen zijn, zoals websites van milieugerelateerde organisaties, overheidswebsites, academische bronnen of blogs van experts. Boeken, tijdschriften of podcasts zijn ook een inspiratiebron.

 

Boekentips

  • ‘Omarm de chaos’ – Jan Rotmans
  • ‘De inclusieve organisatie’ – Madhu Mathoera
  • ‘Sterke merken betere wereld’ – Bart Brüggenwirth
  • ‘Hoe gaan we dit uitleggen’ – Jelmer Mommers

 

Podcast tips

 

4. Plan je tijd effectief in

Zelfs met beperkte tijd kun je kleine tijdsblokken reserveren om je te verdiepen in duurzaamheid. Maak een schema of agenda en plan regelmatig wat tijd in om te lezen, te luisteren naar podcasts, of video’s te bekijken over duurzaamheid. Zo’n 15-30 minuten per dag kunnen al waardevol zijn.

 

5. Volg relevante nieuwsbrieven en sociale media

Abonneer je op nieuwsbrieven van organisaties of platforms die zich richten op duurzaamheid in jouw interessegebied. Ze bieden vaak samenvattingen, nieuws en tips die je snel kunt lezen en die je op de hoogte houden van de laatste ontwikkelingen. Volg ook relevante sociale media-accounts (bijvoorbeeld die van SUB | Sustainable Boost en SUB Platform) om updates en interessante artikelen te ontvangen.

 

6. Netwerk en leer van anderen

Verbind je met gelijkgestemde professionals of collega’s in jouw branche. Meld je bijvoorbeeld aan voor de community van SUB Platform en stel vragen, deel ervaringen of tips uit. Neem deel aan netwerkevenementen, seminars of webinars waar je kunt leren van de ervaringen en inzichten van anderen. Discussieer met mensen die al actief zijn in duurzaamheidsinitiatieven om praktische tips en best practices te verkrijgen.

Tip: Kijk hier onze webinars terug over diverse onderwerpen of meld je aan voor een live webinar!

 

7. Kennis toepassen in je werk

Probeer de kennis die je hebt opgedaan toe te passen in je dagelijkse leven of werk. Implementeer kleine veranderingen, zoals het verminderen van energieverbruik, bewust omgaan met afval of het maken van duurzamere keuzes in je aankopen. Door de praktische toepassing zul je de impact van duurzaamheid beter begrijpen en kun je stap voor stap duurzamere gewoonten ontwikkelen.

 

8. Vraag hulp

Vind je het na het lezen van deze tips toch lastig om te starten of weet je niet goed hoe je het moet aanpakken? We kunnen je hierbij helpen. SUB | Sustainable Boost begeleidt organisaties zoals Hogeschool Windesheim, Saffier en HAS green academy naar een duurzame, betekenisvolle bedrijfsvoering. Op pragmatische wijze vertalen we de verwachtingen en belangen van jouw stakeholders naar gekwantificeerde duurzaamheidsambities- en prestaties. Dat doen we in 3 stappen – met als einddoel – dat je na het traject zelfstandig doorontwikkelt. Lees meer over onze aanpak > of stel ons een vraag! Daar maken we graag tijd voor.

Deel dit artikel

Lees meer blogs

19-11-2020

Principe 2: Bepaal jouw duurzaamheidsambities

Het bepalen en in kaart brengen van de duurzaamheidsambities van...
09-06-2020

COVID-19 & Social Return: overheidsinkoper kan sociaal het verschil maken

Aan deze manier had je vast nog niet gedacht! Iedereen...
11-04-2023

Marieke Wijbenga helpt organisaties bij integreren SDG’s

“In de SDG’s zie ik alle facetten van het sociale...

Kunnen we je helpen?

Neem telefonisch contact met ons op 085-060 9202 of stuur ons een e-mail. Dan bespreken we meteen alle opties die we voor je hebben.

Super dat je ons hebt gevonden!

We houden je graag op de hoogte van alle duurzame ontwikkelingen. Wil jij dat ook?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en je ontvangt elke maand het laatste nieuws, interviews, tips en meer in je mailbox.