VN-top over bedreiging biodiversiteit

Hoe gaan we onze biodiversiteit beschermen én redden? Daar buigen knappe koppen van over de hele wereld zich over tijdens de UN Biodiversity conference (COP15) in Montreal. Alleen al in Nederland veroorzaken productie en consumptie voor bijna 40 miljard euro schade aan de biodiversiteit. Komt er een ambitieus plan van de grond of strandt de top in loze beloften? 

 

Update 10-12-2022: Wantrouwen tussen rijke en arme landen domineert VN top

Update 16-12-2022: Toekomst voor natuur en soortenrijkdom ziet er somber uit nu VN-top dreigt te mislukken

Update 19-12-2022: Mijlpaal tegen uitstervende natuur: bijna een derde van de aarde wordt beschermd natuurgebied

 

Naar Montreal

Voedingswetenschapper Evi Vet (25) en VN-vertegenwoordiger Wouter Ubbink (25) weten het zeker: zij zijn vertrokken naar Montreal om de VN-top met eigen ogen te zien. Aan Trouw vertellen ze waarom ze afreizen naar Canada. Je vindt meerdere bezorgde berichten online. Het is geen toeval dat ABN Amro en Impact Institute (Co-founder Minister van de Nieuwe Economie Michel Scholte) hun onderzoek vlak voor de COP15 publiceren. “Niet-duurzaam landgebruik, uitstoot van broeikasgassen en lucht- en watervervuiling veroorzaken miljarden aan schade.”  

 

Verborgen impact

Een groot deel van de schade zien we niet; de verborgen impact van producten die we consumeren is vaak lastig te traceren. Zo vindt 70 procent van de schade via handelspartners in het buitenland plaats. Oplossingen zijn er – zoals transparante ketensamenwerking en true pricing – maar die worden nog maar in kleine mate toegepast. 

 

Een grote afname van de biodiversiteit is niet alleen rampzalig voor de natuur; ook onze economie is afhankelijk van natuurlijke ecosystemen. Meer dan de helft van de wereldeconomie! “Tegelijkertijd worden een miljoen soorten planten, dieren en micro-organismen met uitsterven bedreigd en zijn wildpopulaties van dieren in vijf decennia gemiddeld met 69% procent geslonken”, staat in het Living Planet Report. 

 

De opening

Deze week, op de vijftiende wereldtop, komen regeringen van over de hele wereld samen om overeenstemming te bereiken over een nieuwe reeks doelstellingen. Op “brede basis” zal actie ondernomen worden om biodiversiteit te bevorderen zodat we tegen 2050 in harmonie met de natuur leven. 

 

Op 6 december Nederlandse tijd 15.00 uur wordt de UN Biodiversity conference geopend. Je kunt via deze link live de opening volgen. Gepland staat dat op 19 december de top afgelopen is. Durf jij een voorspelling te doen van de uitkomst? We houden je via deze blog up tot date! 

 

Start met impact maken

We leven op te grote voet. Niet alleen de productie van producten en diensten, maar ook ons consumptiegedrag laat zijn sporen na. Door de gevolgen van klimaatverandering – die steeds meer voelbaar en zichtbaar worden – denken steeds meer organisatie na over hoe ze hun bedrijfsvoering kunnen verduurzamen. Ook de verwachtingen van klanten, werknemers en investeerders nemen toe.

Expertise die we opdeden in ons werkveld, bundelden we samen in deze online tools. Onze droom is een duurzaamheidsrevolutie realiseren samen met organisaties in Nederland. Jij kan vandaag nog beginnen met duurzame stappen maken. Ontdek hoe >

Deel dit artikel

Lees meer blogs

03-07-2023

“Ontwikkelen alleen nog maar campagnes die bijdragen aan een betere wereld”

“In mijn ideale wereld zijn we veel meer bezig met...
15-01-2020

De facility manager: dé hoofdrol in een afvalvrij en circulair kantoor

Binnen de KWD-sector (kantoor, winkel, dienstverlening) ontstaat jaarlijks 2 miljoen...
06-03-2024

MVO-beleid KVK

Lon te Poel: “SUB bood ons dé helpende hand die...

Kunnen we je helpen?

Neem telefonisch contact met ons op 085-060 9202 of stuur ons een e-mail. Dan bespreken we meteen alle opties die we voor je hebben.

Super dat je ons hebt gevonden!

We houden je graag op de hoogte van alle duurzame ontwikkelingen. Wil jij dat ook?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en je ontvangt elke maand het laatste nieuws, interviews, tips en meer in je mailbox.