“Return on investment is veel aantrekkelijker geworden. Wij zien juist: CO2-reductie is kostenreductie.”
Met onze SUB Boosters ontketenen we een duurzaamheidsrevolutie in de (facilitaire) bedrijfsvoering in Nederland. Wie zijn deze aanjagers, versnellers en kwartiermakers? We spreken met ondernemer Derek Groot, CO2-consultant en duurzaamheidsstrijder.
Door Dominique de Groot
Op duurzame missie
Wat is het meest zinvolle probleem om op te lossen? Dat vroeg Derek Groot, oprichter van Dutch Carbon Consultants, zichzelf op jonge leeftijd af. Hij kwam al vrij snel uit bij het antwoord: duurzaamheid. “Als we de aarde niet kunnen behouden, dan zijn alle andere maatschappelijke problemen ondergeschikt. Voor mij een logisch argument om bij te dragen aan de zorg om hier te kunnen blijven leven.”
In zijn studietijd sluit hij zich aan bij CDJA, de landelijke jongerenpartij van het CDA. Daar leert hij als bestuurslid meer over de maatschappelijke vraagstukken die mensen – en organisaties – bezig houden. Zijn politieke ambitie gaat verder dan de Nederlandse grens. Derek vliegt van Dubrovnik tot Rome om met Europese politici te praten over de (duurzame) uitdagingen waar we met zijn allen voor staan.
Dutch Carbon Consultants
Na zijn studie ambieert Derek geen baan in de politiek, de privatesector spreekt hem meer aan. Zijn oog valt op de duurzaamheidsafdeling bij Ernst & Young. “Dat was een hele waardevolle ervaring. Je krijgt op internationaal niveau mee wat er speelt en wat grote organisaties zoals Philips en Heijmans doen op het gebied van duurzaamheid.” Het vakgebied vindt hij interessant, maar Derek wil verder en heeft naar eigen zeggen 1001 ideeën. “Ik wilde het allemaal uitwerken, maar daar heb je natuurlijk budget en goedkeuring voor nodig. Het voegde niet meer en uiteindelijk word je gelukkig van de dingen waar je goed in bent. Dat is voor mij op pad gaan, nieuwe ideeën bedenken en uitwerken. Zo is Dutch Carbon Consultants ontstaan.”
Return on investment
Dutch Carbon Consultants brengt de footprint van bedrijven in kaart en helpt hen CO2-uitstoot te reduceren. “Uiteindelijk moeten we allemaal onze CO2 verminderen, met name de grotere organisaties moeten gaan nadenken hoe ze in 2050 CO2-neutraal zijn. We denken dat er een grote behoefte gaat ontstaan naar advieswerk.” Derek werkt samen met De Schuurman Groep op het gebied van technische oplossingen. “Een prachtig plan moeten we nog wel tot uitvoering kunnen brengen. Is het dak van jouw bedrijf wel stevig genoeg voor zonnepanelen bijvoorbeeld? Die oplossing biedt De Schuurman Groep.”
Bij veel klanten leeft nog het idee dat CO2-uitstoot berekenen en verminderen duur is. Niet gek, stelt Derek, want jarenlang hing er nog een flink prijskaartje aan. “Met de huidige subsidiemogelijkheden en energieprijzen heb je een compleet ander terugverdienmodel. Return on investment is veel aantrekkelijker geworden. Wij zien juist: CO2-reductie is kostenreductie. Er zijn tal van mogelijkheden om je bedrijf toekomstbestendiger te maken en meer geld te verdienen door te verduurzamen.”
De CO2-prestatieladder
Derek is gecertificeerd consultant voor de CO2-prestatieladder. Dit is een handboek wat bedrijven en overheden helpt bij het reduceren van CO2 en kosten. De prestatieladder toont aan hoe een onderneming een footprint moet opstellen, monitoren, reduceren en managen. Inmiddels is de prestatieladder 12,5 jaar in ontwikkeling, vanaf dit jaar gaan alle ministeries hier gebruik van maken. “In theorie is het vrij simpel maar er komen zoveel lagen en regels bij kijken dat het best een wirwar kan zijn voor een onderneming of gemeente die duurzaamheid niet als core business heeft.”
Standaard voor heel Nederland
De CO2-prestatieladder als standaard voor heel Nederland, dat ziet Derek wel zitten. “Het zou heel erg helpen als we eenduidige standaarden hebben zoals welke emissiefactoren we gebruiken en welke onderdelen we tot onze footprint berekenen. Dat is nu nog niet vastgelegd en in mijn ogen noodzakelijk. Ik kan nu mijn CO2-uitstoot naar nul reduceren omdat ik een andere emissiefactor gebruik en die is nul. Dat is natuurlijk gekkigheid, maar hier zouden momenteel bedrijven nog mee weg kunnen komen.”
Door een standaard in te voeren is er geen ruimte meer voor gesjoemel. Greenwashing is namelijk – in heel Europa – een groot probleem. Bedrijven beweren dat ze meer voor het milieu doen dan dat ze daadwerkelijk doen. Uit onderzoek van de Europese Commissie (2021) blijkt dat ruim 40 procent van de duurzame claims van bedrijven onbewezen is én greenwashing zelfs toeneemt.
Het leidt tot een enorme misleiding van de consument en dat vindt Derek kwalijk. “De consument heeft niet de middelen om individueel onderzoek te doen naar ieder product dat hij of zij consumeert. Voor veel producten hebben we strenge regelgeving. Als je een kilo rundvlees verkoopt en het blijkt paardenvlees te zijn, dan krijg je een rechtszaak aan je broek. Verkoop je duurzame kip, maar die kip blijkt helemaal niet zo duurzaam, dan gebeurt er weinig. Dat is niet akkoord. Gelukkig zie je nu ook tegengas vanuit de EU ontstaan.”
SUB-Booster
Derek is ons nieuwste SUB-Boosterlid. Door een gemeenschappelijke websitebouwer komt hij in contact met Jeroen, co-founder van SUB. “Het contact was snel gelegd en we hadden een goede klik van begin af aan. Ik denk dat we een hele mooie samenwerking hebben met SUB vanuit een brede benadering en Dutch Carbon Consultants met een specialisatie in CO2.”