CSRD stap 2 in de praktijk: JPB zet duurzame koers in met ESG-brandingstrategie

Deel drie van de blogreeks: JP Beemsterboer onderweg naar CSRD-compliance!

Stap 2 van het CSRD-traject zit erop voor JPB: de onderdelen leidend tot een ESG-brandingstrategie zijn succesvol doorlopen. Onze Babs en Jeroen nemen je mee in dit proces en delen hun inzichten, ervaringen en verrassingen in deze de reis naar compliance!  

ESG-branding: Het fundament van een duurzame koers

“Stap 2 is echt het fundament van de duurzame koers,” vertelt Babs enthousiast. “Samen met JPB hebben we een inspirerende duurzaamheidsvisie ontwikkeld, hun belangrijkste ESG-thema’s bepaald, de SDG’s geprioriteerd en een krachtig waardecreatiemodel opgezet. In simpele woorden: we hebben hun duurzaamheids-DNA blootgelegd.” 

Jeroen vult aan: “Het was een intensief, maar inspirerend proces. We hebben drie plenaire sessies gehad met het projectteam, en je zag dat het thema duurzaamheid met impactgebieden op ESG- en SDG-thema’s steeds meer ging leven binnen het team.” 

ESG-branding legt de basis voor alle verdere stappen binnen het CSRD-traject. “Het is als het bouwen van een huis,” legt Jeroen uit. “Zonder stevig fundament stort alles uiteindelijk in. Stap 2 zorgt ervoor dat je als organisatie helder hebt: wat is onze duurzame missie en welke impact willen we maken?” 

Verrassende inzichten uit brainstormsessies

Tijdens de brainstormsessies kwamen verrassende inzichten naar voren. Babs herinnert zich vooral de SDG-workshop. “Iedereen kreeg vijf stickers om te plakken bij de SDG’s die ze het belangrijkst vonden. Daarna bespraken we de keuzes en ontstonden er boeiende discussies! Grappig om te zien dat je de duurzame ontwikkelingsdoelen kunt interpreteren vanuit verschillende perspectieven.” 

Uiteindelijk werd er unaniem besloten om 3 focus SDG’s : JPB gaat zich richten op SDG 2 (Geen honger), SDG 12 (Verantwoorde consumptie en productie) en SDG 13 (Klimaatactie). “Met deze drie focus SDG’s kan JPB een bijdrage leveren aan twee impact SDG’s; SDG 3 – Goede gezondheid en welzijn en SDG 17 – Partnerschap om doelstellingen te bereiken.” legt Babs uit. “De ondertekening van het SDG Manifest na afloop is een moment van trots en verbinding, waarmee iedereen expliciet heeft uitgesproken om de SDG’s een plek te geven in de dagelijkse operatie en toekomstplannen.” 

SDG manifest JPB ESG strategie

Waardecreatie model: inzicht in duurzame impact

Een sterke duurzaamheid/ESG-strategie komt pas echt tot leven wanneer deze wordt vertaald naar een helder en alomvattend Waardecreatiemodel. Jeroen: “Dit model brengt zowel de input & output in kapitalen van JPB in kaart en laat zien welke impact zij maken.” Impact toont zich in de vorm van  welke middelen (input) worden ingezet, hoe deze worden omgezet (throughput) in producten en diensten (output) en welke waarde dat oplevert (outcome) voor zowel stakeholders als de samenleving. 

Babs: “We hebben het projectteam stap voor stap meegenomen in het model. Vanaf Q1-2025 werken we hier verder aan in een kleiner comité, waarna we het model met de gehele projectgroep gaan finetunen.” 

CSRD = ongoing

Volgens Babs en Jeroen is CSRD een proces in continue verbetering: “CSRD is een ongoing proces. Het voeren van stakeholderdialogen blijft een vast onderdeel op de agenda. JPB maakt hiervan verslagen en deelt relevante inzichten. Ook de GAP-analyse, eveneens onderdeel van stap 1, de Consolidatiefase, is ongoing. We zijn gestart met het analyseren van de verschillen en het koppelen van de uitkomsten aan het beheer van materiële thema’s. ” 

Tips voor een sterke strategische duurzaamheidskoers

Voor organisaties die nog aan het begin staan van hun ESG-strategie, hebben Babs en Jeroen een belangrijke tip: Betrek je medewerkers. “Organiseer een workshop met een kernteam waarin alle afdelingen worden vertegenwoordigd. Zo geef je een goede afspiegeling van de wensen, belangen en identiteit van de gehele organisatie. De kracht van een gezamenlijke sessie waarin iedereen zijn ideeën mag delen, is niet te onderschatten.” 

Vervolgstappen: op naar stap 3, de Roadmap!

JPB blijft, onder begeleiding van SUB, de komende tijd actief met het vervolg van hun CSRD-traject. We zijn beland in stap 3: de Roadmap. In de Roadmap fase ontwikkel je een uitvoerbaar plan dat de ESG-strategie van jouw organisatie vertaalt naar concrete, meetbare doelen. Deze roadmap bevat duidelijke stappen om zowel op korte als lange termijn te voldoen aan de CSRD-vereisten. Jeroen: “Het plan biedt een overzicht van benodigde acties om de thema’s vanuit de duurzaamheidsvisie te realiseren. Daarnaast omvat het een uitvoeringsprogramma dat specifiek is gericht op de implementatie van deze doelen, evenals een communicatieplan om doelgericht te communiceren.”   

Enkele belangrijke vervolgstappen zijn: 

  • Footprint: data verzameling voor de nulmeting. 
  • Dashboard: vertaalslag gemaakt van de ESG-thema’s naar concrete doelen en KPI’s.


Benieuwd hoe jouw organisatie haar duurzame koers kan bepalen? Lees meer over het opstellen van jouw ESG-brandingstrategie op de website van SUB Platform!

Over JPB

Bij JP Beemsterboer (JPB) zijn ze vastbesloten om duurzame stappen te zetten en voldoen aan de nieuwe eisen van de CSRD. Hoewel het bedrijf maar 20 medewerkers heeft, voldoen ze aan de omzet- en balanswaardecriteria van de CSRD. Dat betekent dat JPB niet alleen gemotiveerd is, maar ook verplicht, om aan de slag te gaan met verduurzaming. “JPB is een vreemde eend in de bijt, maar valt door haar omzet- en balanswaardecriteria dus wel onder de CSRD-wetgeving. 

Deel dit artikel

Lees meer blogs

SDG 3 Goede gezondheid en welzijn
29-07-2019

SDG 3: Goede gezondheid en welzijn

Sustainable Development Goal 3 (SDG 3) is opgesteld om goede...
Tips voor Externe Adviseurs om Opdrachtgevers Voor te Bereiden op CSRD-Compliance
30-09-2024

5 Tips voor externe adviseurs om opdrachtgevers voor te bereiden op CSRD-compliance

Hoe accountants en duurzame adviseurs hun opdrachtgevers klaar kunnen maken...
25-07-2019

SDG 9: Industrie, innovatie en infrastructuur

Sustainable Development Goal 9 (SDG 9) heeft betrekking tot industrie,...

Kunnen we je helpen?

Neem telefonisch contact met ons op 085-060 9202 of stuur ons een e-mail. Dan bespreken we meteen alle opties die we voor je hebben.

Super dat je ons hebt gevonden!

We houden je graag op de hoogte van alle duurzame ontwikkelingen. Wil jij dat ook?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en je ontvangt elke maand het laatste nieuws, interviews, tips en meer in je mailbox.