SUB Booster Maaike: “Duurzaamheid is als een puzzel:

Maaike Snijder SUB Booster

..je hebt elkaar nodig om het plaatje compleet te maken."

Maaike Snijder (54) uit Nootdorp is een analytische en proactieve adviseur met een passie voor duurzaamheid. Samen met haar man Erik en twee kinderen, waarvan de jongste nog thuis woont, heeft ze duurzaamheid als integraal onderdeel van haar werk en leven gemaakt. Maaike werkt als zelfstandig adviseur bij 2iQ Sustainability Advice, is onderzoeker bij De Haagse Hogeschool en zet haar kennis in bij diverse organisaties. “Mijn doel is om duurzaamheid diep te verankeren in strategie, sturing en verslaglegging,” vertelt Maaike met enthousiasme.

Een duurzame start in Canada

Maaikes duurzaamheidsreis begon onverwachts in 2015, toen haar gezin tijdelijk verhuisde naar Toronto, Canada. Erik had daar een opdracht via zijn werk en Maaike besloot na overleg met haar werkgever een sabbatical te nemen. Tijdens dat jaar ontdekte ze haar passie voor duurzaamheid.

“Ik ben iemand die houdt van leren en nieuwe kennis opdoen. Tijdens mijn tijd in Canada volgde ik een MOOC van Jeffrey Sachs over de Sustainable Development Goals (SDG’s). Dat raakte me. Ik besefte dat ik bij terugkomst in Nederland iets met duurzaamheid wilde doen,” vertelt Maaike. Bij Rijkswaterstaat vond ze haar eerste rol als duurzaamheidsadviseur. “Ik werkte al jaren bij Rijkswaterstaat, ook daar was duurzame bewustwording ontstaan en kwam een vacature vrij. Ik reageerde gelijk en kon hiermee mensen meenemen in wat duurzaamheid betekent en hoe we het konden integreren in onze dagelijkse praktijk, zoals in inkooptrajecten.”

Om haar kennis verder te verdiepen, volgde Maaike daarna het Executive Program Corporate Social Responsibility (CSR) bij het Impact Centre Erasmus. Ik wilde niet alleen praktische ervaring, maar ook een sterke theoretische basis. Dat heeft me enorm geholpen om complexe duurzaamheidsvraagstukken beter te begrijpen en aan te pakken.”

Van output en outcomes naar impact

De duurzame impact omschrijven die zij maakt in haar werk blijkt een complexer vraagstuk welke het begrip impact onder de loep legt. “Ik vind het een lastige vraag om mijn duurzame impact te omschrijven. Tijdens de CSR-opleiding heb ik een paper geschreven over de impact van de Groeituin Social Return bij Rijkswaterstaat. Wat ik daarvan geleerd heb is dat impact in de impact-waardeketen het langetermijneffect is van output (directe resultaten) en outcomes (directe gevolgen van producten of diensten voor stakeholders). Ik heb nooit onderzocht wat mijn impact is. Een collega heeft bij mijn afscheid bij Rijkswaterstaat gezegd dat ik door mijn positieve energie een ‘can do’ mentaliteit meeneem. Dat vond ik een mooi compliment en probeer ik steeds te doen.”

SUB Booster Maaike: "Duurzaamheid is als een puzzel: je hebt elkaar nodig om het plaatje compleet te maken."

Onderdeel uitmaken van de puzzel

Met 2iQ Sustainability Advice, dat staat voor integrity, impact en quality, heeft Maaike haar eigen visie op duurzaamheid neergezet. Het logo van 2iQ symboliseert samenwerking en het oplossen van puzzels. Duurzaamheid is een complex vraagstuk waar je samen aan moet werken,” legt ze uit.

Haar projecten variëren van dubbele materialiteitsanalyses tot fit/gap-analyses en het implementeren van de CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive). Zo werkt ze sinds januari 2024 aan de implementatie van de CSRD bij afval- en energiebedrijf HVC. “Ik help bij het uitvoeren van analyses, schrijf mee aan het jaarverslag en begeleid de implementatiefase waar we nu inzitten. Het is ontzettend interessant om deze complexe materie te vertalen naar een pragmatische aanpak die aansluit bij de organisatie.” Hoe? Door echt in een organisatie rond te lopen ontstaat een goed beeld van de cultuur en ambities, en dit kun je toepassen op de materie, vindt zij.

Onderzoek: Impact CSRD op mkb

Daarnaast is Maaike onderzoeker bij De Haagse Hogeschool, waar ze praktijkgericht onderzoek doet naar de impact van duurzaamheidsrichtlijnen zoals de CSRD op het mkb. Veel organisaties worstelen met de vertaalslag van wetgeving naar concrete acties, dit omdat er in de materie echt een eigen taal wordt gesproken. Het is zo ingewikkeld gemaakt, dat het lastig is voor organisaties om het bij de mensen te krijgen. Aan ons als specialisten de taak om hierin de vertaalslag te maken naar de belevingswereld van mensen. CSRD is een aanjager, maar het gaat uiteindelijk om dat je echt aan de slag wil met duurzaamheid. Ik probeer hen te helpen deze puzzelstukken samen te voegen tot een helder en werkbaar geheel.”

 

Enthousiasmeren en integreren

Volgens Maaike is de sleutel om organisaties te enthousiasmeren voor duurzaamheid het inzichtelijk maken van de voordelen. “Raamwerken zoals een dubbele materialiteitsanalyse geven organisaties inzicht in wat nodig is om toekomstbestendig te worden. Het laat zien waar kansen liggen, welke financiële materialiteit hun raakt als bedrijf door duurzame ontwikkelingen en hoe je impact kunt maken.”

Voor kleinere bedrijven ziet ze een belangrijke rol weggelegd voor brancheverenigingen. “Het is voor het mkb vaak lastig om alle wet- en regelgeving te overzien. Brancheverenigingen kunnen een eerste vertaalslag maken en tools bieden die specifiek zijn voor hun sector. Dat maakt het toegankelijker.”

Wat kan Maaike als SUB-Booster voor jou betekenen?

Maaike hoopt haar kennis en ervaring binnen het netwerk van SUB verder te kunnen delen. “Ik ben benieuwd naar de andere SUB-Boosters en kijk ernaar uit om samen te werken. Mijn expertise ligt vooral op het gebied van de CSRD en de EU Taxonomie. Ik help graag met het vertalen van ingewikkelde regelgeving naar praktische stappen. Samen kunnen we echt impact maken.”

 

Ze ziet het SUB-platform als een krachtig hulpmiddel om organisaties te ondersteunen bij hun duurzame transitie. “De 6-stappen aanpak en de bijbehorende tools bieden een mooi startpunt. Ik zie ook mogelijkheden om dit verder uit te breiden, bijvoorbeeld met functionaliteiten rond de EU Taxonomie of het due diligence proces. Dat laatste vormt de kern van zowel de CSRD als andere aanstaande regelgeving zoals de CSDDD.”

Met haar positieve energie en ‘can do’ mentaliteit kijkt Maaike uit naar haar volgende duurzame puzzel!

Deel dit artikel

Lees meer blogs

03-06-2022

De klok tikt: Tijd voor toekomstbestendig ondernemen

Heb je er wel eens bij stilgestaan hoe jouw bedrijf/organisatie...
27-01-2020

Vakbeurs Facilitair & Gebouwbeheer 2020: waar liggen kansen voor jouw organisatie?

Op 29, 30 & 31 januari in de Jaarbeurs Utrecht...
SDG 2 Geen honger
21-08-2019

SDG 2: Geen honger

Sustainable Development Goal 2 (SDG 2) is opgesteld om de...

Kunnen we je helpen?

Neem telefonisch contact met ons op 085-060 9202 of stuur ons een e-mail. Dan bespreken we meteen alle opties die we voor je hebben.

Super dat je ons hebt gevonden!

We houden je graag op de hoogte van alle duurzame ontwikkelingen. Wil jij dat ook?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en je ontvangt elke maand het laatste nieuws, interviews, tips en meer in je mailbox.