CSRD Begeleiding
Home Consultancy CSRD Begeleiding
Met SUB begeleiden we organisaties met de transitie naar een toekomstbestendige bedrijfsvoering: van ambitie naar concretiseren van een ESG-strategie tot rapporteren en communiceren. Hierbij is het uitgangspunt om binnen jouw organisatie de transitie te maken naar een toekomstbestendige bedrijfsvoering. Dit leidt tot win-win situaties: meer ketensamenwerking, meer innovatie en minder grondstoffenverbruik. En: voldoen aan de CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) richtlijnen!
CSRD, ofwel de Corporate Sustainability Reporting Directive, is een initiatief van de Europese Unie om de transparantie over de milieu- en sociale impact van bedrijven te vergroten. Het doel is om de overgang naar een duurzame economie te ondersteunen, in lijn met het Klimaatakkoord van Parijs.
Voor alle beursgenoteerde bedrijven geldt vanaf 2024 de CSRD, waarin zij dienen te rapporteren over het boekjaar 2023. Ook geldt dit voor bedrijven die deze drie criteria voldoen:
- Meer dan 250 medewerkers
- Meer dan 50 miljoen euro omzet per jaar
- Meer dan 25 miljoen euro op de balans
Vanaf 2026 geldt de CSRD ook voor alle mkb-bedrijven en dienen zij te rapporteren over het boekjaar 2025. Toch kan het zo zijn dat je er nu al mee te maken krijgt. Werk je bijvoorbeeld samen met grotere bedrijven die wel al verplicht zijn om te rapporteren, kunnen zij jouw organisatie nu al vragen gaan stellen om te voldoen aan hun eigen rapportageplicht.
De 3 thema’s binnen de CSRD zijn ESG (Environmental, Social en Governance). ESG heeft raakvlakken met de 17 SDG’s en zorgt voor onderstaande schikking:
- Environmental: Dit onderdeel is gekoppeld aan SDG 1, 2, 4, 6, 7, 9, 11, 12 & 13;
- Social: Sociale impact kan gekoppeld worden aan SDG 1, 2, 3, 4, 5, 8, 9, 10 & 11;
- Governance: Impact op bestuursniveu is gekoppeld aan SDG 9, 11, 16 & 17;
Sustainable Development Goals zijn door de Verenigde naties opgestelde duurzame ontwikkelingsdoelen. Deze doelen moeten een eind maken aan armoede, ongelijkheid en moeten zorgen voor klimaatactie. De SDG’s gelden voor iedereen tot de periode 2030.
Overheden zijn vanaf 2030 verplicht om 100% circulair in te kopen. Dit heeft dus ook effect op commercieel organisaties die producten/diensten leveren aan overheidsorganisaties!
De uitstoot van broeikasgassen dient in 2030 met 49% te zijn gedaald ten opzichte van het referentiejaar 1990, naar 113 megaton CO2-equivalenten. Deze doelstelling is het uitgangspunt van het klimaatakkoord en wordt verankerd in een klimaatwet.
Maak je klaar voor CSRD
Vanaf 2024 moet een grote groep bedrijven rapporteren over hun duurzaamheidsbeleid en prestaties (non-financial report). Twee jaar later ook het mkb. Wat weten we tot nu toe over Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) en hoe bereid je je goed voor? Deze Whitepaper geeft antwoord op:
- 1. Wat CSRD inhoudt
- 2. Het dubbele materialiteitsprincipe
- 3. Waar CSRD uit bestaat (ESRS)
- 4. Voor wie CSRD geldt
- 5. Voordelen van duurzaam ondernemen
- 6. Hoe je nu al kunt starten!
Download hieronder de whitepaper ‘CSRD’
Aan de slag met CSRD binnen jouw organisatie?
Wil jij aan de slag met het verzamelen van data en deze verwerken in CSRD-compliant Rapportages? Wij helpen je graag verder! Met onze pragmatische en integrale aanpak creëren wij inzicht, bewustwording en verbinding. Ook voor jouw organisatie is dit mogelijk!